SCM USV Timişoara răstoarnă scorul după pauză în Ghencea în superioritate numerică

Rugbiştii Timişoarei au câştigat şi pentru a treia oară la rând în deplasare în noul campionat, din tot atâtea ieşiri, răsturnând scorul în Bucureşti după pauza întâlnirii de la startul returului cu a patra clasată CSA Steaua, devenită „clientă” a bănăţenilor: 20-24 (13-10). 

Cei din Ghencea au prefaţat meciul prin a-l prezenta în afişul avancronicii tocmai pe fostul mijlocaş al timişorenilor, Alin Conache, ba chiar cu tânărul ţinând de tricoul stelist în dreptul emblemei Clubului Sportiv al Armatei, iar „roşii” au şi început partida aidoma unei echipe dornice de reabilitare după eşecurile la rând cu dinamoviştii şi maramureşenii, dar şi de revanşă, tot mai adesea amânată în urma ultimelor insuccese în serie în faţa „violeţilor” Ronaţului, izbutind primul eseu al meciului prin căpitanul taloner Tudor Butnariu, cu care preluau conducerea, 8-3, eseu transformat tocmai de Conache, cel care avea a şi stabili dintr-o altă penalitate scorul primelor 40 de minute, 13-10. 

Ex-timişoreanul şi egala în prealabil dintr-o lovitură de pedeapsă, după ce un ex-stelist, Daniel Plai, deschidea scorul, venind apoi şi rândul elevilor lui Mugur Preda să egaleze până la pauză printr-un eseu semnat tot din linia I, de tânărul pilier Ciprian Chiriac, transformat de acelaşi Plai, partea a doua a jocului aducând oaspeţilor o serie decisivă de 14 puncte fără replică, desprinzându-se în învingători.  

A fost al doilea meci din capitală al acestei a şasea etape în prima divizie rugbistică, după cel jucat ieri de la ora 17, Rapid – Dinamo 16-38, tot gruparea mai bine clasată impunându-se în deplasare şi în Ghencea, precum campionii vineri după-amiază pe „Olimpia”. 

Start al returului după două săptămâni de pauză, timişorenii bifând cu succes prima din cele 3 deplasări consecutive în Bucureşti, următoarea tot luna aceasta pe terenul campioanei Dinamo, cea din ultima etapă, în decada finală din august, la Rapid. 

SCM USV Timişoara a câştigat tot mai adesea de dată recentă în Ghencea, iar şi astăzi a repetat reuşita, deşi nu neapărat a convins, condusă fiind la pauză şi răsturnând scorul abia odată ce „militarii” lui Viorel Lucaci au rămas în inferioritate numerică din minutul 50, la eliminarea fundaşului lor străin, Ferreyra.

Avantaj fructificat de „galbeni” cu un alt eseu semnat din linia I, de pilierul de rezervă Mosese Digo, transformarea aparţinând tot lui Plai: 13-17.

Meciul, desfăşurat de la ora 14 într-o ambianţă apatică, lipsit de o asistenţă prea numeroasă în tribune deşi se întâlneau formaţii care de exemplu au luptat direct repetitiv în ultimii ani cu trofeul Cupei României pe masă, a fost destul de anost şi presărat cu erori de tot felul, costându-i în cele din urmă mai mult pe „roşii” localnici. 

Câştig de cauză pentru galben-albaştrii de pe Bega, care, după „rodajul” în tur la Cluj şi victoria convingătoare de la Baia Mare, i-au făcut o bucurie antrenorului Mugur Preda la prima vizită efectuată cu bănăţenii foştilor săi stelişti. 

Preda şi Popârlan aliniind un XV preponderent autohton, în care jucătorii de import au fost chiar rătăciţi, un ex-dinamovist în linia a II-a şi centrii de peste hotare, plus aripa ex-stelistă Tiqe, fără a începe şi de astă dată, precum în urmă cu două sâmbete, în victoriosul 37-14 cu Rapid, cu Lazăr, Ser şi Rupanu, dar în schimb cu Lucian Mureşan în linia a II-a, Altînok în a III-a şi ex-stelistul Plai uvertură. 

Comparativ, gazdele au contat pe câte 3 străini în pachetul de înaintare respectiv în liniile dinapoi, iar dacă „militarii” recunoscuţi pentru „pepiniera” lor au ajuns să apeleze la un centru din sportul cu balonul oval al Olandei, e de-ajuns de spus despre vidul valoric al Ovaliei carpatine odată cu agăţarea ghetelor în cui de către un Calafeteanu ori Vlaicu, cândva sportivi de bază ai roş-albaştrilor.

În consecinţă, şi duelul Steaua – Timişoara al anului de graţie 2024 se rezumă doar la o copie palidă şi nereuşită a disputelor directe mai calitative din deceniul trecut, iar dacă şi publicul e mai puţin numeros pe fondul unui interes general în scădere, atunci măcar difuzorii să se înghesuie a contribui în felul lor la comoditatea, sedentarismul şi lărgirea nesănătoasă a taliei românilor, meciul fără veleităţi fiind transmis în direct nu numai de RugbyTV, ci şi de Prima Sport 2 şi Orange Sport 2.

Poate doar la acest capitol, al mediatizării Ligii de Rugby de către televiziuni, se stă ceva mai bine, căci în rest, puţine aspecte notabile de constatat, nefiind exclus ca timişorenii învingători fără punct bonus ofensiv, în baza a 3 eseuri dintre care cele de după pauză cu rezerve, să-i găzduiască tocmai pe „militarii Armatei” în semifinala naţională în manşă unică din septembrie, asta dacă s-ar păstra şi după următoarele 4 etape ierarhia la zi, cu bănăţenii fruntaşi şi steliştii pe 4.  

Timişorenii aliniindu-se pe gazonul bun din Ghencea cu Chiriac, Căpăţînă şi Ţăruş în linia I, Lucian Mureşan, Onsando; Neculau, Altînok; Murariu / Jipa, Plai; Bucur, Manumua, Jgerenaia, Tiqe şi fundaşul Simionescu.

De cealaltă parte, „roşii” cu Bălan, Tudor Butnariu – cpt., Abashidze; Akubardia, Doroftei; Tweedle, Boboc; Radu / Conache, Carp; Iliuţă, Welch, Haanstra, Dumitru; Ferreyra, cu fostul mijlocaş la grămadă al timişorenilor, Alin Conache, trecut din iarnă în Ghencea într-o rocadă, dinspre vestul capitalei ajungând în Ronaţ atât Plai cât şi Ser, astăzi neconvocat.

Daniel Plai chiar remarcând înaintea deplasării că „tot timpul la Steaua acasă a fost greu, toate echipele au avut meci greu acolo. Ne-am dorit de la început, ne dorim foarte mult să jucăm semifinala acasă. Depinde doar de noi să avem o concentrare bună, la fiecare meci să dăm totul şi să ne atingem obiectivul de a termina pe una dintre primele două poziţii”.

Rugbiştii de pe Bega fiind pe drumul cel bun după ce au răsturnat scorul graţie celui de-al doilea eseu al lor, spre mijlocul părţii secunde, conservând apoi avantajul în ciuda tentativelor steliste de a fructifica posesia superioară a balonului. 

Localnicii alegându-se strict cu punctul bonus defensiv graţie unui eseu smuls în chiar primele secunde după expirarea timpului regulamentar de joc, izbutit de George Ilincuţă, intrat pe parcurs, şi transformat din faţa buturilor de Cristian Nedelcu, introdus şi acesta pe parcurs, cu ultima lovitură a jocului: 20-24. 

Insuficient şi prea târziu, după ce bănăţenii îi taxau din nou după pauză pe „roşii” şi în minutul 70, prin Corrado Şteţco, introdus pe fondul unei împrospătări mai ample a efectivului oaspeţilor în partea secundă, sprintând spre eseu, transformat de Plai pentru 13-24, echivalent unui 0-14 după pauză. Nu doar Şteţco, ci şi Rupanu, veteranul Dorin Lazăr, Digo şi Vasilovici în linia I, Sikote, Kalmakhelidze şi Sîrbu mai intrau pe parcurs la învingători.

Astfel se desprindeau galben-albaştrii spre cea de-a treia victorie consecutivă, CSA Steaua alegându-se în schimb cu a treia înfrângere la rând. 

Punctând aproximativ în aceeaşi măsură precum în tur în Ronaţ, la începerea campionatului, când SCM USV Timişoara se impunea niţel mai clar, cu 31-21, steliştii cedându-le apoi cu un deficit mai mare campionilor dinamovişti, cu 32-17 pe „Florea Dumitrache”, respectiv cu 9-25 vizitatorilor din Baia Mare.

Care va să zică, necaracteristic lor în trecut, „roşii” au rămas cu doar două victorii în primele 6 runde, 21-14 la Rapid şi 38-20 acasă cu U ELBI Cluj, clasamentul actualizat şi programul viitor fiind enumerate pe coloana rezultatelor secţiunii Rugby în Sporttim. 

În această primăvară, cele 5 etape ale turului s-au derulat lent între 13 aprilie şi 18 mai, cu 3 jocuri acasă pentru bănăţeni cu bucureştenele, respectiv deplasări în nord-vest, iar continuarea returului e prevăzută până la mijlocul noii luni, în 8 şi 15 iunie în Ronaţ cu cei din Cluj şi la Bucureşti cu Dinamo, după care „fereastra internaţională” estivală şi completarea returului cu începere din 17 august, pe Bega cu cei din Baia Mare şi la rapidişti.

Pe lângă autorii de puncte Ilincuţă şi Nedelcu, localnicii i-au mai introdus pe parcurs de pe bancă pe străinii Maravunawasawasa şi Vidal, respectiv Donici, Neagu, Tudor şi Pîrvu.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − = 0

 


Ultimele articole din categoria Rugby: