SCM USV Timişoara răstoarnă scorul până la pauză în superioritate numerică şi se detaşează clar la Baia Mare cu punct bonus ofensiv: 21-38 (7-14)

Rugbiştii Timişoarei s-au reabilitat sâmbătă după prânz pe terenul „Zimbrilor” vicecampioni, răpunându-i categoric prin a răsturna rapid scorul odată în superioritate numerică în minutele dinaintea pauzei, cu două eseuri, încă două făurite pe alte imprecizii maramureşene detaşându-i meritat încă din primul sfert de oră al părţii secunde, punct bonus ofensiv la adăpostul căruia elevii lui Mugur Preda au controlat în mare şi restul întâlnirii dezechilibrate: 38-21 (14-7) la Baia Mare cu CSM Ştiinţa.

SCM USV Timişoara a fructificat la sânge trecerea în superioritate numerică la intrarea în ultimele 10 minute înaintea pauzei deplasării la Baia Mare, profitând de eroarea uverturii Alexandru Mureşan – placaj înalt, şi egalând în faza următoare cu primele sale puncte, eseu transformat, ceea ce a concretizat în cele din urmă dominarea exercitată pe alocuri clar până atunci de galben-albaştrii Banatului.

Marcatori până la pauză ai încă unui eseu în superioritate numerică, şi acesta transformat, chiar mult mai uşor, trecere în avantaj şi pe tabela de marcaj, 7-14, cât se poate de meritată şi sugerând mai precis raportul de forţe de pe Arena Zimbrilor.

Unde oaspeţii din Ronaţ au profitat şi nu mult după pauză de alte inexactităţi ale alb-negrilor ex-selecţionerului „tricolor” Eugen Apjok, taxându-i cu alte două eseuri care le-a adus punctul bonus, însă şi dintr-o lovitură de pedeapsă, 7-31 irecuperabil de către „Zimbri”.  

Care au mai dres vag busuiocul pe final, când timişorenilor le erau eliminaţi nu mai puţin de 4 jucători, localnicii reducând din diferenţă cu două eseuri transformate în triplă superioritate numerică, modalitate în care se şi încheia întâlnirea de la ora 13, cu transformarea semnată de Luca Nichitean, 21-38 conferind ceva mai multă respectabilitate rezultatului duelului primelor două clasate şi învinşilor acesteia.

Depăşiţi însă mai clar decât poate lăsa să se înţeleagă deznodământul final. 

Pe de-o parte, „galbenii” de pe Bega se pot declara împăcaţi că s-au redresat în Săptămâna Luminată tocmai în fieful vicecampionilor, făcând astfel uitat eşecul de puţin din Ronaţ, 27-29 de Florii, cu campionii dinamovişti care răsturnau într-o notă majoră soarta partidei, de la 24-3.

Pe de altă parte, bănăţenii pot regreta că returul acasă cu maramureşenii nu este programat tot în sezonul de primăvară, ci abia la reluarea sa după pauza de vară, pe 17 august la Timişoara, odată cu penultima rundă din sezonul regulat cu 10 etape, asta la cât de mare s-a arătat a fi astăzi după prânz diferenţa între „Zimbrii” luaţi la bani mărunţi şi galben-albaştrii care au imprimat jocului un ritm alert, destabilizând şi punând până la urmă pe picior greşit blocul defensiv al localnicilor.  

Care, deşi deschideau rapid scorul, încă din minutul 3, prin eseul centrului Jason Tomane, transformat de Mureşan, 7-0, au cedat apoi brusc teren în faţa insistenţilor galben-albaştri, presându-i în propria jumătate de teren şi forţându-i a greşi, capcană în care amfitrionii, cu nu mai puţin de 9 rugbişti născuţi peste hotare în XV-le lui Apjok, au căzut repetat. 

Capotând în cele din urmă din scurt după ce o eroare majoră, a uverturii Mureşan, a rupt lanţurile în care se simţeau îngrădiţi vizitatorii, desfăşurându-se ofensiv până la un punct, dar fără a concretiza deloc vreme de o jumătate de oră.

Timişorenii atacau „în valuri” în jumătatea adversă, învingătorii la Bucureşti ai campioanei Dinamo printr-o răsturnare de scor după pauză se apărau fără a lăsa senzaţia că vor rezista la nesfârşit, iar în cele din urmă o poliţă pe care mijlocaşul Mureşan a căutat s-o aplice reactiv pe pielea fundaşului Marius Simionescu, placându-l înalt fără noimă într-un duel izolat în jumătatea de teren a oaspeţilor, a avut un efect de bumerang pentru „negri”. 

Căci combinata gruzino-română cu inserţii pe treisferturi din emisfera sudică mai echilibrase totuşi cât de cât jocul după minutul 25, pe-atunci Eugen Apjok schimbându-l pe fundaşul Mahlo cu un alt străin, Barends, însă infracţiunea lui Mureşan i-a dat brusc planurile peste cap.

Schimbau atunci în replică şi bănăţenii în linia I, tot la 7-0, ieşind pilierul 2 Melvin Mumbi şi intrând şi în acest caz tot un străin, Digo Mosese, iar nu mult mai apoi survenea momentul de rătăcire al mijlocaşului la deschidere Mureşan, cu consecinţe rapide, şi costându-i pe băimăreni, care cel mai probabil n-ar fi rezistat oricum aplombului vizitatorilor.

Exploatând imediat superioritatea numerică, în faza următoare, din margine desfăşurându-se cursiv pe treisferturi, pe aripa deschisă, cu o încrucişare de manual lansându-l în sprint pe Marius Simionescu, fundaş de neoprit spre terenul de ţintă, 1-1 la eseuri, Rupanu transformând pentru egalare: 7-7.

Nu le cădea bine timişorenilor insuccesul acasă de Florii, al doilea în acest an tot cu campioana Dinamo, ceea ce le-a întunecat Săptămâna Mare, însă pauza competiţională de Sfintele Sărbători a fost sfetnic bun pentru învinşi, arătându-se mai decişi şi viguroşi pe Arena Zimbrilor, unde au dat tonul unei dispute binişor peste media calitativă a celor din Ovalia carpatină.

Cu beneficii survenite de la un moment dat pentru oaspeţi, culegând meritat roadele pe terenul unor alb-negri excelând poate la numărul jucătorilor străini din teren, încă 3 pe bancă.  

Neputincioşi în faţa altui atac în forţă al viorii întâi la start cu şansa a doua, continuat de centrul Tevita Manumua, naturalizat slalomând pentru a-l servi pe africanul Malcolm Onsando, din pachetul de înaintare, marcator al unui eseu lângă buturi, 7-12 înaintea pauzei, cu transformarea aceluiaşi Rupanu: 7-14.

„Zimbrii” scăpau oarecum totuşi cu faţa curată, la cât au tot fost presaţi după deschiderea scorului, dar n-au mai putut evita implacabilul şi la revenirea de la vestiare pentru partea secundă, când timişorenii le-au spulberat defensiva pe centru, 1-3 la eseuri şi o formalitate pentru Rupanu, 7-21.

Imediat mai apoi, Tevita Manumua avea încă o cursă pe mai bine de o jumătate de teren, de neoprit, în confuzia lor localnicii blocându-se şi rămânând „stană de piatră”, 1-4 la eseuri şi 7-28, toate transformate de către Rupanu. 

La care Mugur Preda şi schimba, introdus fiind şi experimentatul Ţăruş, pentru tânărul Chiriac, de partea cealaltă remarcându-se încă o intrare din plin şi cu intensitate, aplicată la mijlocul terenului de Dugladze, doborându-l pe Ser.

Pe cât de derutaţi erau negru-albii, ripostând mai degrabă de asemenea manieră, nu l-a fel de rătăcit era şi centralul Diaconescu, care sesiza o posibilă infracţiune a lui Manumua, „evadat” într-o altă cursă solitară până-n terenul de ţintă, dar lansându-se din ofsaid, ceea ce a dus, după deliberări, la anularea reuşitei.  

Apjok era constrâns să schimbe ceva, la cât de mare se arăta a fi degringolada localnicilor, şi a efectuat 3 modificări, pe când la oaspeţi tânărul Vasilovici a preluat locul longevivului veteran de anduranţă Căpăţînă, retras fiind şi numărul 8 Holoia, tot bănăţenii adăugând puncte pe tabela de marcaj, fără a mai forţa şi un al cincilea eseu, ci bazându-se pe piciorul sigur al lui Rupanu, 7-31 şi dintr-o penalitate.

Înlocuirile au primenit jocul „Zimbrilor” care aveau a încropi un prim atac mai consistent în 22-ul advers, dus la bun sfârşit de noul intrat Dugladze, cu un eseu, 2-4 la acest capitol.

Ceea ce inducea greşeli şi-n jocul timişorenilor la conducere, eliminat fiind tocmai Rupanu, inferioritate numerică în care însă au excelat ofensiv, tocmai Vasilovici finalizând pe zona centrală încă o şarjă ca prin brânză: 2-5 la eseuri.

Nimic de făcut pentru maramureşeni, „demontaţi” la toate capitolele, cu tot cu majoritatea străinilor lor, faţă de ce 5 din XV-le lui Preda, din care eliminat temporar avea a fi şi căpitanul din linia a III-a, Vlad Neculau.

Iar puţin mai apoi şi Ţăruş, pentru o greşeală tehnică, oaspeţii erodându-şi disciplina jocului şi lăsându-se taxaţi de Diaconescu, care l-a trimis pe margine şi pe Sebastian Sîrbu, recent intrat.

Iar în numai 12 au cedat în faţa asaltului final al băimărenilor, fruntaşi care, deposedaţi de fotoliul liderului de o manieră categorică, au profitat totuşi la „ultima strigare” pentru a mai comprima oarecum diferenţa de scor, fără însă a salva aparenţele.

Învinşii de două ori ai dinamoviştilor, cu 18-11 în finala din aprilie în capitală a Cupei României dar şi de puţin în Ronaţ, cu 27-29 de la 24-3, i-au spulberat în Maramureş pe învingătorii bucureştenilor pe Dâmboviţa.

Marele hop din tur, deplasarea pe Arena Zimbrilor, a fost depăşit în viteză de merituoşii învingători, reuşind cea mai bună prestaţie în noul an într-o partidă care a mai şters praful de pe anostul rugby intern, temelie a celorlalte apariţii din campionat în sezonul de primăvară, la finele turului acasă cu Rapid sâmbăta viitoare iar peste 3 săptămâni în Ghencea la startul returului, ulterior din nou acasă tot în iunie, pe 8 ale lunii cu „Cenuşăreasa” CS „U” ELBI Cluj, dar şi înapoi în capitală pe 15 ale lunii viitoare la campioana Dinamo, punct terminus al „parţialului” de 8 etape, înaintea celorlalte două din august, la capătul returului.

Momentan, o a treia de departe cea mai semnificativă victorie, întrecând-o în importanţă pe cea din runda inaugurală, 31-21 acasă pe 13 aprilie cu CSA Steaua. Depăşită clar astăzi de la 11 la concitadina CS Dinamo, campioană desprinsă cu 4 eseuri la 32-17, faţă de cele două ale „militarilor”.

În consecinţă, ierarhia la zi surâde bănăţenilor, prezentată fiind în baza rezultatelor enumerate pe coloana datelor tehnice a secţiunii Rugby în Sporttim, laolaltă cu programul rundei viitoare, a V-a, ultima a turului, în care giuleştenii învinşi pe rând de trioul Dinamo – CSA Steaua – CSM Ştiinţa, cu 34-19, 21-14 şi 47-20 la Baia Mare, va juca în premieră pe „Gheorghe Răşcanu”. Până atunci, CS Rapid va găzdui abia duminică meciul cu clujenii.

SCM USV Timişoara a câştigat la Baia Mare în XV-le Simionescu; Şteţco, Manumua, Khvicha, Bucur; Plai, Rupanu / Chiriac, Căpăţână, Mumbi; Ionuţ Mureşan, Onsando; Ser, Neculau – cpt.; Holoia, antrenorii Preda şi Popârlan apelând pe parcurs şi la Digo, Murariu, Tiqe, Ţăruş, Vasilovici, Jipa, Sîrbu şi Andrei Mureşan.

Babilonie în XV-le lui Apjok, cu Mahlo; Harasim, Tomane, Fakaosilea, Sikuea; A. Mureşan, Ţigla / Dico, Papidze, Zubashvili; Dardzulidze, Iancu; căpitanul Alexe, Gelashvili şi numărul 8 Bitsadze, sau mai altfel spus ceea ce a ajuns rugby-ul românesc, din moment ce un centru de tradiţie în creşterea şi preluarea tinerilor jucători autohtoni, Baia Mare, a eşuat în a se axa nu doar în liniile dinapoi pe 4 „importuri”, ci chiar pe nu mai puţin de 5 gruzini în pachetul de înaintare, dintre care 2 în linia I, iar asta pentru un meci pe teren propriu. 

Cu străini şi-ntre rezervele „Zimbrilor”, şi anume Barends, Dvalishvili şi marcatorul de eseu Dugladze, ridicând la 12 numărul lor, majoritar în efectivul de 23.

Sau şi o altfel de explicaţie a degringoladei rugby-ului intern, prea comod şi leneş intelectual pentru a mai strânge din dinţi în ideea lansării unor „noi valuri autohtone”, mai lesne fiind a achiziţiona din banul public roadele trudei altor formatori de jucători, din străinătate. Ceea ce mai devreme sau mai târziu, sub o formă ori alta, şi prin prisma cazului Fakaosilea, din 2019, ajunge a te demasca pentru ceea ce ai devenit din păcate.

O biată piaţă de desfacere pentru importuri de mâna a doua şi-a treia, că doar nu exportă gruzinii în România rugbişti de prima mână, cu care în schimb Georgia spulberă „Stejarii” aproape cu fiece ocazie, inclusiv în această primă jumătate a anului 2024.

Tendinţele sunt clare, însă ceea ce este chiar cel mai contrariant în cazul maramureşenilor ţine de faptul că în pofida tuturor evidenţelor, care reliefează că „schema de tratament” cu importuri pe bandă rulantă nu conferă decât „efecte adverse”, se insistă totuşi şi mai abitir în eroare. Şi poate că nu se vor lăsa până când tot XV-le va fi de extracţie străină, iar publicul, bineînţeles, va aplauda „corect politic”.      

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 9

 


Ultimele articole din categoria Rugby: