Startul în play-off, sâmbătă în Ronaț: timișorenii cu Dinamo

După mai bine de două luni de pauză competițională în noul campionat al Ligii Naționale, dar și după o întreagă primă jumătate a anului 2022 în care au jucat fiecare doar o partidă semnificativă, bănățenii cu campionii băimăreni și bucureștenele între ele, așadar una și numai una, iată că sâmbătă demarează faza play-off tur-retur a careului fruntaș în elita rugby-ului intern, și tocmai în Ronaț, unde se vor întâlni două dintre cele 3 neînvinse în grupele preliminarii, SCM USAMVB Timișoara și CS Dinamo București.  

Într-adevăr, din 6 iunie n-au mai jucat în campionat bănățenii, triumfând atunci într-o restanță fără istoric și fără miză în Bucovina, 86-6 la Gura Humorului, iar dinamoviștii din 11 iunie, când puneau punct partidelor din cealaltă serie geografică alcătuită tot din 7 cluburi, cea sud-estică, printr-un 121-6 la codașa din Bârlad, o altă restanță fără istoric și fără miză. Căci astfel s-a derulat prima fază a campionatului noii Ligi Naționale, o apă de ploaie, marea majoritate a întâlnirilor fiind de umplutură, dezechilibrate și fără consistență competițională. În consecință, calificatele în play-off erau dinainte știute, chiar și copiii care abia deprind pe teren abecedarul rugby-ului identificând ”careul de ași” ce urma a-și disputa întâietatea începând cu a doua decadă a lui august.

Și doar două întâlniri au fost de forță, cea de la Baia Mare, din 30 aprilie, derby al Grupei A preliminare, campioana CSM Știința fiind depășită atunci cu 13-31 de timișorenii antrenați de Valentin Calafeteanu, respectiv cea din Ghencea, 23-23 în seara de 1 mai între CSA Steaua și Dinamo, care aveau să încheie în această ordine ierarhică Grupa B, sud-estică, neînvinse.

Iar după apa de ploaie sub forma a 7 etape cu câte 3 meciuri pe rundă și câte o echipă stând pe tușă etapă de etapă între 16 aprilie și 4 iunie, plus câteva restanțe, apă de ploaie care a dus la punctaje generale precum 492-56 în contul timișorenilor sau 496-59 în dreptul dinamoviștilor, iată că sâmbătă încep partidele din ”1-4”, tur-retur sub forma a 6 reuniuni, bănățenii având parte în primele două etape de primirea bucureștenelor, după care și 3 deplasări la rând în program, începând cu cea din Maramureș. Totul, în august și septembrie. 

Etapa I, sâmbătă, la matineu pe ”Gheorghe Rășcanu” din vestul Timișoarei, iar de la ora 13:15 în Ghencea, CSA Steaua – CSM Știința Baia Mare, și pe Prima Sport 2. 

În Ghencea jucau și dinamoviștii unicul lor meci greu din prima jumătate de an în noua competiție a primei ligi, aliniindu-i contra ”militarilor pe fundașul Simionescu; Ispir, Ackerman, Schwartz, Bonaparte; Kisting, Williams / Tică, Puescu, Baliashvili; van Heerden, Toader, Mitu – cpt, Swanepoel și Terblanche, numărul 8. Rezulta un 23-23 cu două eseuri ale dinamoviștilor și 3 ale gazdelor.

Apropo de luna septembrie și de rugbiștii celor două formații, unii vor fi selecționați pentru ”Lupii României”, care și-au aflat programul întrecerii internaționale sub egida Rugby Europe cu trupe de rang similar de exemplu din Georgia și Israel, dar și din Belgia ori spațiul iberic, primele două întâlniri fiind acasă pe 10 și 17 septembrie cu oaspeți din Tel Aviv respectiv Batumi, gruzini a căror înscriere la start a fost recent confirmată. Faza tur-retur pe grupe se va încheia la 30 octombrie, după care faza finală a competiției internaționale se va disputa în weekendul 3-4 decembrie pentru semifinale, înainte ca finalele pentru locurile 1 și 3 să aibă loc pe 17-18 decembrie.

România a mai fost reprezentată în trecut de ”Bucharest Wolves”, atunci într-o competiție mai prestigioasă și puternică, în compania unor oponente de forță din Challenge Cup, de astă dată, după peste un deceniu de dominație a singurelor campioane ale Superligii, din afara Bucureștiului, și anume din Baia Mare respectiv Timișoara, denumirea devenind ”Lupii României” iar participarea având loc în rând cu adversare de calibru redus, în ton cu regresul Ovaliei carpatine. Astfel, ”Wolves” va juca în Conferința de Est cu două echipe din Georgia – RC Batumi și Black Lion, și una din Israel, Tel Aviv Heat. Așadar și ”lupi” dar și ”lei”. În vreme ce Conferința de Vest va rămâne neschimbată față de anul trecut, cu Brussels Devils, Delta, Iberians și Lusitanos.

Programul ”Lupilor României”, pe 10 septembrie Wolves – Tel Aviv Heat, în 17.09 Wolves – RC Batumi, apoi Black Lion – Wolves pe 25 septembrie în Georgia, iar în retur, pe 15.10 RC Batumi – Wolves, în 23.10 Wolves v Black Lion iar pe 30 octombrie Tel Aviv – Wolves.

Revenind la campionatul intern și apropo de programe, luna aceasta va începe și faza play-out a plutonului Ligii Naționale, reunind formații care nici ”nu s-au apropiat” de primele 4 clasate, învinse pe linie de către acestea, dar învingătoare pe de altă parte în disputele lor directe din preliminariile sezonului, cei din Cluj obținând 4 succese în Grupa A nord-vestică, Știința Petroșani 3, RC Gura Humorului două și sucevenii unul, fără succes în dreptul celor din Alba Iulia. În Grupa B sud-estică, cei din Năvodari și Grivița-UNEFS București cu câte 3 victorii iar cei din Iași și Galați cu câte două, RC Bârlad încasând în schimb pe linie. 

Debutul în play-out, săptămâna viitoare, pe 20 august, cu jocurile Grivița UNEFS – Alba Iulia, U Cluj – CSM Galați, Petroșani – Bârlad, Poli Iași – Năvodari și Gura Humorului – Suceava. 

Titlul se va decide însă între cele mai bune patru formații care mai întâi se vor întâlni tur-retur în șase etape ce se anunță a fi echilibrate, pentru a stabili configurația semifinalelor, 1 cu 4 și 2-3.

Debutul rugbiștilor pregătiți în Ronaț de ex-internaționalul Valentin Calafeteanu, împotriva lui CS Dinamo București, partidă ce va avea loc sâmbătă la ora 11 la arena ”Gheorghe Rășcanu” din Ronaț și nu va fi televizată.

„Va fi un play-off foarte echilibrat. Cele patru echipe pornesc cu șanse egale de a cuceri titlul. Formațiile care vor ști să-și gestioneze energiile și lotul și să ajungă „în picioare” la semifinale vor fi cele cu șanse mari la titlu. Și noi va trebui să calculăm fiecare pas, iar suporterii sunt esențiali. Îi așteptăm în număr cât mai mare la meciul de sâmbătă, pentru a păși cu dreptul în play-off”, a spus Dănuț Borzaș, manager al celor de la SCM USAMVB Timișoara.

Coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby conține programul etapei viitoare și clasamentul la zi.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + = 4

 


Ultimele articole din categoria Rugby: