Status-quo prin regrupare în Superliga, Noua Zeelandă – Australia în premieră într-o finală a Cupei Mondiale

Cu ochii pe semifinalele Cupei Mondiale 2015, disputate ieri și în această seară, caravana internă a Superligii cu balonul oval s-a pus și pe mai departe în mișcare cu restanțele rămase din cursul sezonului regular, ale cărui 10 etape se consumau deja până în 30 mai, iar sâmbătă campioana en-titre CSM Știința Baia Mare a urcat pe locul 2 în ierarhie grație unui triumf în deplasare cu punct bonus ofensiv, la București. Sâmbătă de la ora 13 își va juca restanța, acasă, și câștigătoarea a două trofee în acest an, Timișoara Saracens…

Pe plan extern și la vârf, după ce aseară Noua Zeelandă a devenit prima reprezentativă calificată și pentru a patra oară în finala Cupei Mondiale, cu un 20-18 (7-12) în dauna Africii de Sud, astăzi a imitat-o Australia, grație unui 29-15 (19-9) cu Argentina, la prima strigare în opt ediții de turneu final cu niște semifinale exclusiv ale emisferei sudice.

Iar o altă premieră constă în faptul că Noua Zeelandă și Australia vor disputa întâia lor finală cu trofeul pe masă, sâmbătă 31 octombrie, pe același Twickenham din Londra pe care s-au și calificat în acest weekend în ultimul act. Nu s-a mai întâmplat până acum, All Blacks adjudecându-și finalele în dauna Franței iar Australia, tot de două ori, în 1991 și 1999, în dauna Angliei și Franței, de fiecare dată în arhipelagul britanic. Iar când au mai ajuns în ultimul act, neo-zeelandezii au fost învinși de Africa de Sud iar australienii de Anglia.

Iată însă că turneul final din Albion a adus și a treia premieră majoră, după cea a ratării calificării din faza grupelor de către selecționata țării gazdă și niște semifinale exclusiv ale emisferei sudice.

Completate în această seară de un captivant Australia – Argentina 29-15, în care favoriții își manifestau clar intențiile încă din minutul 2, prin eseul lui Simmons, transformat de Foley: 7-0. ”Pumele” din America de Sud au replicat în prima parte doar prin lovituri de pedeapsă, fructificate de Sanchez în minutele 7, 24 și 36, la eseurile galben-verzilor, semnate în continuare de Ashley-Cooper, mai întâi în minutul 10 iar apoi și 32, ultimul – netransformat.

Același Sanchez a mai valorificat alte lovituri de pedeapsă și în minutele 45 și 55, iar Foley una în minutul 48 pentru australienii la conducere, care s-au distanțat decisiv în minutul 72, printr-un al treilea eseu succesiv al numărului 14 Adam Ashley-Cooper, devenit întâiul internațional Wallabies cu două hat-trick-uri de eseuri la turneele finale ale Cupei Mondiale. Și calificare în finală pentru rugbiștii selecționați de Michael Cheika, lupta pentru al treilea titlu mondial în cazul ambelor protagoniste fiind programată sâmbătă la ora 18. Cu o seară înainte, de la ora 22, tot în Londra, pe Olympic, meciul pentru locul 3 între Africa de Sud și Argentina, cu mențiunea că ambele naționale s-au impus în finala mică pe care au jucat-o în trecut…

Iar de pe scena rugby-ului mondial de mare ținută, la întrecerile Superligii din România, care și-a reluat cursul în aceste zile…

Zdruncinată în tur, în prima decadă din aprilie, de înfrângerea acasă cu Timișoara Saracens RCM UVT și la Dinamo, gruparea băimăreană, care a mai cedat apoi în retur și în Ronaț, a recuperat însă în cele din urmă terenul pierdut în clasament, revenind pe poziții mai familare mulțumită unui detașat 36-14 în fieful Olimpiei CSM București, prin care a trecut peste CSA Steaua, pe o poziție de calificare directă în semifinalele Superligii, acontată deja de pe locul 1 de câștigătoarea sezonului regular, gruparea de pe Bega.

Care va găzdui la rândul ei sâmbătă de la ora 13, pe stadionul ”Gheorghe Rășcanu”, restanța din ultima etapă a returului, cu CS ”U” Cluj, ce trebuia să aibă loc la finele lunii mai, ultim meci înaintea fazelor finale play-off din Superliga 2015.

Pentru a-și păstra poziția secundă, ce-i va conferi un meci acasă în semifinale, CSM Știința Baia Mare are nevoie doar de punctul bonus defensiv în restanța în deplasare din weekend-ul viitor, la CSA Steaua, căreia îi este însă necesar un triumf cu punct bonus ofensiv pentru revenirea pe locul 2. Acestea și sunt ultimele două dispute din sezonul regular…

Băimărenii au izbutit 5 eseuri în restanța din etapa a VI-a, gruzinul Shamkharadze deschizând scorul prin acest procedeu, pe când de la gazde Ivan a fost eliminat temporar. Și Mitu a marcat un eseu pentru bucureșteni, dar tot până la pauză și Ailenei a ripostat în același fel pentru ”Zimbri”, 7-15, după care în partea secundă CSM Olimpia s-a reapropiat la un punct grație eseului lui Tigla dar Dănilă, Apostol și Van Heerden au stabilit rezultatul final, 14-36, culcând balonul în terenul de țintă al amfitrionilor.

Este al doilea triumf cu punct bonus ofensiv reușit de maramureșeni în aceste zile, după un 26-5 cu 4-1 la eseuri în restanța acasă din runda a patra, contra lui ”U” Cluj, disputată weekend-ul trecut, duminică 18 octombrie.

Așadar timișorenii și băimărenii, aidoma ultimelor ediții, cu prima șansă de a pătrunde de pe teren propriu în finala pe care și-o disputau și în 2012 și 2013…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: