”Stejarii” câștigă în Portugalia cu ultima lovitură a meciului

Rugby-ul românesc a înșfăcat astăzi după-amiază la Atlantic un mai mult decât necesar balon de oxigen, micuț dar bine umflat, ”Stejarii” răsturnând scorul pe finalul unui duel cu Portugalia în care au fost mai mereu conduși, revenire decisivă de la 27-14 pentru lusitani prin două eseuri transformate în ultimele câteva minute, triumf la potou cu ultima lovitură a partidei din etapa a II-a în Rugby Europe Championship: 27-28 (17-9).

Învinse sâmbăta trecută în runda de debut a campaniei 2021-2022 de pe palierul secund continental al preliminariilor Cupei Mondiale din 2023, Portugalia acasă cu 16-29 cu favorita Georgia, pe care România o va întâlni tot în deplasare la finele lunii, iar ”Stejarii” la Soci cu 18-13 în fața Rusiei, cele două naționale au fost despărțite în cele din urmă de un singur punct, ”tricolorii” încheind meciul așa cum îl abordau în primele sale minute, ca o raritate, la conducere pe tabela de marcaj.

Selecționabilii englezului Andy Robinson n-au convins dar s-au redresat măcar prin cele 3 eseuri reușite în partea a doua, putere de luptă până la capăt care le-a fost răsplătită printr-o victorie smulsă la potou, mai degrabă un succes risipit printre degete de peninsulari, România reușind pe final ceea ce n-a izbutit în ultimele faze ale deplasării la Soci, forțând răsturnarea scorului. Însă, cum ultima impresie contează, șarjele din ultimele minute au salvat aparențele și au mai îndulcit amarul Ovaliei carpatine.

Spre deosebire de deplasarea la ruși, astăzi s-a apelat la înlocuirea a jumătate din pachetul de înaintare, în componență de astă dată și cu Savin, Chirică, Gordaș dar și Ionuț Mureșan în linia a II-a, așadar cu 3 titulari de la SCM Timișoara, în creștere numerică, unicul reprezentant al bănățenilor pe banca de rezerve fiind Rupanu, titular la Soci, pe bancă apărând la Lisabona și Pristăviță, Burțilă, Iftimiciuc și van Heerden

”Stejarii” au condus încă din minutul trei prin lovitura de pedeapsă a lui Florin Vlaicu iar după un mol prăbușit al portughezilor Andade a primit cartonaș galben, 10 minute de inferioritate numerică pentru lusitani, totuși marcatori în aceste condiții, în minutul 11, eseu al fundașului Antunes, încercare transformată de mijlocașul la grămadă Marques, care puncta apoi și dintr-o lovitură de pedeapsă, 10-3 în minutul 16.

Același Vlaicu a redus din diferență cu o lovitură de pedeapsă la mijlocul primei părți, însă două minute mai târziu și Eugen Căpățînâ a primit cartonașul galben iar Chirică s-a accidentat, dar tot echipa aflată în inferioritate numerică a marcat, Florin Vlaicu apropiind România la doar un punct: 10-9.

Două eseuri în schimb pentru Portugalia, uvertura Portela culcând balonul în terenul de țintă ”tricolor” în minutul 34, transformare Marques… 17-9.

În ofensivă la finele primei părți, românii au profitat la începerea părții secunde de un nou cartonaș galben în tabăra amfitrionilor, pe adresa lui Tadjer, elevii lui Robinson revenind din nou în joc prin eseul marcat de Savin în urma unui mol de margine în minutul 50. 17-14 după ce Vlaicu rata transformarea, de la distanță.

Jumătatea reprizei secunde a aparținut ibericilor, marcatori dintr-o nouă lovitură de pedeapsă, prin Marques, 20-14, tot el lovind însă și buturile la următoarea tentativă de la punct fix, desprindere în schimb prin aripa Storti în minutul 67, când Marques a și transformat, 27-14.

Mai era oare cale de întoarcere? Spre cinstea lor, ”Stejarii” au avut atitudine și au cules roadele mai întâi în minutul 74, când Nicolas Onuțu a marcat un eseu la centru, transformat de fundașul timișorenilor, ex-stelistul Ionel Melinte, handicap la care încă un eseu transformat le-ar fi adus și victoria. Smulsă cu ultimul șut, în superioritate numerică, Portugalia făcând față mai greu presiunii din final a ”tricolorilor”. Tușă la 5 metri de terenul de țintă lusitan și un mol concretizat de rezerva Ovidiu Cojocaru, eseu pentru România și transformare a lui Melinte, de totul sau nimic. A trimis precis de la 22 de metri lateral dreapta, 27-28.

Patru puncte în clasament pe lângă cel adjudecat din bonus defensiv în Rusia și primirea Spaniei sâmbătă 20 martie de la ora 15 pe stadionul de rugby din Complexul Sportiv Ghencea, în direct pe TVR1, și spaniolii având același program precum vecinii portughezi, meci acasă cu Georgia înaintea încleștării cu ”Stejarii”.

În situația actuală a României, fie și o neconvingătoare victorie trasă de păr și la limită împotriva unui oponent de pe o poziție inferioară în ierarhia IRB constituie ceva notabil, aidoma unui sperat punct de plecare…

România: 1. Savin Alexandru (CSA Steaua), 2. Căpățînă Eugen (SCM Timișoara), 3. Gordaș Alexandru (Stade Nicois) ; 4. Mureșan Ionuț (SCM Timișoara), 5. Moțoc Adrian (RC Massy) ; 6. Macovei Mihai (Colomiers) – cpt., 7. Chirică Cristi (Sporting Club Appameen), 8. Gorcioaia Andrei (Bayonne) / 9. Surugiu Florin (CSA Steaua), 10. Boldor Tudor (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 12. Vlaicu Florin (CSA Steaua), 13. Popa Vlăduț (CSA Steaua), 14. Dumitru Ionuț (CSA Steaua), 15. Melinte Ionel (SCM Timișoara).

Rezerve la start: 16. Cojocaru Ovidiu (CSM Știința Baia Mare), 17. Pristăvița Constantin (CSM Știința Baia Mare), 18. Burțilă Costel (Hyères-Carqueiranne-La Crau), 19. Iftimiciuc Marius (Perigueux), 20. van Heerden Johannes (CS Dinamo), 21. Rupanu Gabriel (SCM Timișoara), 22. Plai Daniel (CSA Steaua), 23. Popoaia Paul (CSM Știința Baia Mare)

Antrenor principal: Andrew Robinson; antrenori secunzi: Stevie Scott, Sosene Anesi. 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Rugby: