România avea în această după-amiază oportunitatea asigurării aproape în totalitate a biletelor pentru Cupa Mondială de anul viitor din Japonia, dar n-a reușit decât să reducă din handicap în prelungirile deplasării la Madrid, unde marca doar 3 puncte în timpul regulamentar, pierzând 22-10 (13-3) meciul cheie cu Spania dar și locul 1 în Rugby Europe Championship, în favoarea învingătorilor.
”Stejarii” și-au complicat astăzi drumul spre Țara Soarelui Răsare, cedând printr-o nouă surprinzătoare înfrângere în deplasare poziția fruntașă în competiția inter-țări tur-retur cu 6 națiuni de pe palierul secund al rugby-ului continental, loc întâi ce asigură sub titulatura ”Europe 1” accederea la turneul final mondial IRB Rugby World Cup din 2019.
Cu 3 puncte avans în fața gazdei Spania în ierarhia dinaintea acestei etape secunde în returul din 2018, România s-a văzut însă condusă cu 10-0 deja după primele 7 minute ale deplasării pe vulcanica arenă Estadio Nacional Complutense, înțesată cu un public partizan Los Leones, care au conservat avantajul până la pauză, mărindu-l chiar la aproape 20 de puncte la intrarea în prelungiri.
Astfel, Spania a detronat cu un punct avans România din poziția ”Europe 1”, de calificare directă la Cupa Mondială, cu 3 runde înaintea încheierii returului, ”Stejarii” mai având de jucat pe 3 martie la Cluj cu Rusia și pe 10 martie la Buzău cu Belgia, respectiv în 18 martie în Georgia, gruzini cu biletele de Mondial deja în buzunar de la precedentul turneu final, pe când Spania mai are programate partide în Georgia, pe teren propriu cu Germania precum și în Belgia.
Iar în cazul în care românii nu vor mai reveni pe prima poziție, de calificare directă alături de gruzini, atunci ”Stejarii” vor fi nevoiți de pe locul 2 să dispute un baraj cu Portugalia în vederea calificării în play-off-ul Europa – Oceania, tur-retur contra celor din Samoa, învingătoarea urmând a cuceri biletele pentru întrecerea niponă, pe când învinsa va fi redirecționată spre recalificările sub forma unui turneu patrulater. Cu alte cuvinte, în eventualitatea confirmării apariției altor câteva partide oficiale inter-țări în plus în programul ”Stejarilor” pe 2018, dacă nu cumva chiar și mai multe, impactul va fi resimțit inclusiv de grupările de club, dintre care Timișoara Saracens este principalul rezervor furnizor al naționalei de seniori dintre grupările Superligii.
Într-adevăr, cei din Ronaț au avut și astăzi 4 reprezentanți în XV-le de start aliniat de Lynn Howells în capitala Spaniei, și anume aceiași 3 titulari în zdrobirea sâmbăta trecută a Germaniei, Rădoi în linia I, Fonovai Tangimana în cele dinapoi precum și fundașul Fercu, cărora li s-a alăturat Stephen Shennan, marcator de eseu contra nemților prin utilizarea sa dintre rezerve, însă tocmai Fonovai Tangimana și-a lăsat colegii în 14 încă din primul minut al deplasării, eliminare temporară de care ibericii au profitat pe măsură, ceea ce avea să se dovedească a fi decisiv.
Căci deja în minutul 3 pilierul Benat Auzqui a semnat eseul Spaniei, 5-0 și transformat, iar Sebastien Ascarat a majorat și mai mult diferența în minutul 7, 10-0, Vlaicu replicând în minutul 12 tot dintr-o lovitură de pedeapsă.
”Stejarii” însă nu s-au regăsit după startul ratat iar Bradley Dean Linklater și-a început în minutul 21 recitalul transformării loviturilor de pedeapsă prin a stabili scorul pauzei, 13-3, căci, în ciuda faptului că același Sebastien Ascarat a fost trimis în minutul 26 pe margine, vizitatorii n-au profitat de superioritatea numerică.
Din contră, n-au înscris nici în timpul regulamentar al părții secunde, punctat de reușitele lui Linklater din minutele 48, 65 și 77, care au ridicat scorul la 22-3, abia în prelungiri ripostând românii prin unul dintre jucătorii naturalizați, Sione Fakaosilea, eseul fiind transformat de rezerva Vali Calafeteanu: 22-10. Prea puțin și prea târziu, după ce pe Cluj Arena ”tricolorii” adunau nu mai puțin de 85 de puncte contra nemților…
Ibericii, care făceau rocadă săptămâna trecută cu Rusia prin a urca pe locul 19 în ierarhia IRB grație victoriei cu 13-20 la Krasnodar, au confirmat forța pachetului de înaintare, semnând doar a treia lor victorie în 36 de jocuri directe cu România, după cele din 1992 și 2012, dar cât se poate de clară în această după-amiază, cu implicații majore pe ruta spre Japonia dar și ca un nou semnal de alarmă pentru rugby-ul carpatin după eșecul din februarie 2017 de la Offenbach, și mai neașteptat, în fața Germaniei.
”Stejarii” nu mai dețin însă același avans clar la puncte nici pe locul secund, în fața ocupantei poziției a treia, Rusia, viitoare vizitatoare la Cluj care și l-a adjudecat ieri și pe cel pentru bonus ofensiv în depășirea cu 48-7 a Belgiei, în vreme ce Germania – Georgia s-a încheiat 0-64. Spania a acumulat 21 de puncte în ierarhia de calificare spre turneul final, România 20 iar rușii 15, într-un clasament în cinci fără luarea în calcul a rezultatelor contra Georgiei, cu biletele pentru IRB World Cup 2019 în buzunar.
Spaniolii au avut și ei ”francezii” lor, precum ”Stejarii” s-au aliniat în pachetul de înaintare cu 5 rugbiști care joacă în Hexagon, ba chiar mai mulți în XV-le lui Santiago Santos, cu excepția înlocuitorului Gavidi, Snee și Linklater, și cu mențiunea că Los Leones au efectuat două modificări în prima garnitură față de succesul din Rusia, prin accidentarea pilierului Jonathan Garcia și a căpitanului număr 8 Nava: 1. Benat Auzqui (Grenoble), 2. Marco Pinto (Beziers), 3. Rodrigues Jesus Moreno (Provence Rugby), 4. David Barrera (Bourg en Bresse), 5. Ilaitia Kalo Kalo Gavidi (VRAC), 6. Lucas Guillaume (Narbonne), 7. Pierre Barthere (Rouen), 8. Gauthier Gibouin (Nevers) – cpt. / 9. Guillaume Rouet (Bayonne), 10. Mathieu Belie (Nevers), 11. Sebastien Ascarat (Montauban), 12. Dan Snee (Havelock North), 13. Fabien Perrin (Bourg en Bresse), 14. Brad Linklater (Alcobenas), 15. Charly Malie (Pau). Rezerve la învingători au fost: 16. Fernando Lopez (Ordizia), 17. Juan Anaya (Alcobenas), 18. Anibal Bonan (Bagnerais), 19. Thibauth Visensang (Tyrosse), 20. Sebastien Rouet (Narbonne), 21. Ignacio Contardi (Niort), 22. Bastien Fuster (Bayonne),. 23. Civil Bonaventure Xerom (Carcassone).
România s-a înclinat la Madrid în XV-le de start 1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Andrei Ursache (Caracassonne), 4. Johan Van Heerden (Știința Baia Mare), 5. Marius Antonescu (Colomiers), 6. Valentin Ursache (Oyonnax), 7. Mihai Macovei (Colomiers) – cpt., 8. Stelian Burcea (CSM București) / 9. Florin Surugiu (Steaua București), 10. Florin Vlaicu (Steaua București), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM București), 14. Tangimana Fonovai (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), între rezervele la start fiind alți 4 jucători ai celor din Ronaț: (16.) Marian Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Ionel Badiu (Timișoara Saracens), 18.Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 19. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 20. Andrei Gorcioaia (Massy), 21. Valentin Calafeteanu (CSM București), 22. Ionuț Dumitru (Steaua București), 23. Jack Umaga (Timișoara Saracens).
Disputele internaționale ale campioanei Timișoara Saracens sunt în 31 martie pe teren propriu și în 21 aprilie în Germania, la Heidelberger RK, pentru calificarea în grupele ER Challenge Cup 2018-2019.