România n-a învins astăzi și cea de-a doua vizitatoare sud-americană în noiembrie pe ”Arcul de Triumf”, cedând pe o vreme superbă la ultima fază în testul vecinelor ierarhice de pe locurile 17-18 în International Rugby Board, 16-21 (13-6) cu Uruguay, pentru care aripa deschisă Baltazar Amaya a marcat eseuri în ultimele zece minute, prin care mai întâi prelua în premieră conducerea pentru ”celești” iar apoi smulgea victoria la potou.
”Stejarii” selecționați de Andy Robinson, cu 7 noutăți în XV-le de start față de componența de sâmbăta trecută la ora depășirii celor din Chile cu 30-23, au preluat de 3 ori conducerea până la pauza întâlnirii din capitală de la ora 13:30, a treia oară prin unicul lor eseu, iar în penultimul minut al partidei au mai trecut o dată în avantaj prin singurele puncte marcate de români după pauză, din bocancul lui Vlăduț Popa – o lovitură de pedeapsă, 16-14, ceea ce părea a fi suficient pentru asigurarea victoriei în contextul timpului rămas la dispoziția sud-americanilor.
Însă aceeași aripă deschisă Baltazar Amaya, care înscria în minutul 72 la colț primul eseu al uruguayenilor, trecuți astfel în premieră în avantaj, 13-14, a fost servit tot în aria sa de acțiune și la finele ultimei faze a meciului, după expirarea celor 80 de minute, semnând ”dubla” fără nici cea mai mică opoziție, dar în schimb uvertura Felipe Berchesi transformând de această dată, 16-21, și egalându-l ca principal marcator al duelului ”mundialistelor”, tot cu 11 puncte, pe Vlăduț Popa.
Urmăritoarea României în ierarhia mondială IRB s-a impus la potou într-un test pe atât de echilibrat pe cât de strânsă este vecinătatea ierarhică a ”Stejarilor” și uruguayenilor în clasamentul la zi pe națiuni, cele două selecționate având acum oportunitatea întâlnirii tot la București a unor exponente ale școlii rugbistice din Pacific, ”tricolorii” sâmbătă de la ora 16:45 cu Samoa – a 14-a în ierarhia IRB, ”celeștii” tot pe ”Arcul de Triumf” cu Tonga, a 15-a, care și-a făcut ”încălzirea” în fața celor din Chile, 39-10.
A fost un test cu conotații aparte pentru ”Stejari”, mijlocașul la grămadă Florin Surugiu reintrând în primul XV pentru selecția sa centenară și alăturându-se astfel unui restrâns grup select al internaționalilor ”tricolori” care au atins această bornă, și anume Fercu, Calafeteanu și Vlaicu.
Surugiu făcând pereche la mijloc cu colegul de club stelist Vlăduț Popa, reprofilat mijlocaș la deschidere după ce în meciul cu Chile juca pe postul de centru, alte noutăți în liniile dinapoi fiind date de introducerea lui Tangimana și Onuțu, pe când jumătate din pachetul de înaintare a fost modificat, cu Cojocaru, Gajion, Iftimiciuc și Sobota în cadru.
De fapt, steliștii și ”stranierii” din Franța au alcătuit majoritatea XV-lui de start, câte 6 fiecare, dinamoviștii furnizând talonerul și pe Van Heerden în linia a II-a, iar timișorenii fiind reprezentați prin centrul Alexandru Bucur.
Iar ”Stejarii” au preluat de fiecare dată conducerea în prima parte, dintr-o penalitate încă din primele 10 minute, egalați fiind în minutul 12, apoi tot Vlăduț Popa fructificând tot până la mijlocul părții întâi, care aducea însă și a doua egalare din partea uruguayenilor. Cedând însă în minutul 27, când numărul 8, Cristi Chirică, a finalizat la colț atacul României, eseu și 11-6, tramsformat de Vlăduț Popa, 13-6 scor al pauzei.
”Înghețat” până spre mijlocul părții secunde, când oaspeții au redus din deficit dintr-o lovitură de pedeapsă, 13-9, răsturnând apoi situația în minutul 72, 1-1 la eseuri prin Amaya, avertisment al asaltului final.
Cu mențiunea că alți rugbiști din Ronaț au intrat în partea a doua, tinerii Mureșan și Rupanu, de notat fiind revenirea după 3 ani în prima linie a ”Stejarilor” și a veteranului Mihăiță Lazăr, ultima dată în galben-albastru contra Georgiei în Rugby Europe Championship. Mai exact, Lucian Ionuț Mureșan a intrat pentru Marius Iftimiciuc, Gabriel Rupanu pentru Florin Surugiu și Mihăiță Lazăr pentru Vasile Bălan, dar și Tudor Butnariu în locul lui Ovidiu Cojocaru, Alexandru Gordaș pentru Gheorghe Gajion și Daniel Plai la schimb cu Hinckley Vaovasa,
Iar apropo de ”Europene”, categoria secund-divizionară a grupei de vârstă sub 20 de ani a fost câștigată de Spania la Lisabona grație unui 13-6 în ultimul act cu Olanda, ”bronzul” fiind adjudecat de Portugalia, 27-22 cu Belgia – învingătoare a ”Stejăreilor” în sferturi, români care au câștigat pe rând partidele din turneul de consolare și au prins locul 5 pe palierul secund continental, 33-10 miercuri cu Cehia U20 și 34-9 astăzi cu Polonia U20 în încleștarea pentru pozițiile 5-6.
În fine, de semnalat și că Portugalia și SUA își vor disputa ultimul loc de calificare la turneul final de anul viitor al Cupei Mondiale din Franța.
Altfel, după testul cu Samoa se va reveni la întrecerile interne, mai întâi semifinalele și finalele Ligii Naționale la sfârșit de noiembrie și început de decembrie, apoi finala Cupei României, timișorenii fiind implicați pe terenul băimărenilor în jocul eliminatoriu pentru pătrunderea în ultimul act din campionat, peste două săptămâni, apoi în disputa la medalii de la început de decembrie, dar și în ultimul act cu trofeul pe masă pentru păstrarea Cupei, contra Stelei.
XV-le României: 1. Vasile Bălan (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), 3. Gheorghe Gajion (Stade Montois); 4. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 5. Marius Iftimiciuc (Perigueux); 6. Kamil Sobota (CSA Steaua), 7. Mihai Macovei – cpt. (RC Bassin D’Arcachon), 8. Cristi Chirică (RCHCC) / 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Vlăduț Popa (CSA Steaua); 11. Atila Septar (RC Toulon), 12. Fonovai Tangimana (CSA Steaua), 13. Alexandru Bucur (SCM USV Timișoara), 14. Nicolas Onuțu (CS Vienne); 15. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua).
Rezerve la start: 16. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 17. Mihăiță Lazăr (SCM USV Timișoara), 18. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 19. Lucian Ionuț Mureșan (SCM USV Timișoara), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timișoara), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Robert Neagu (CSA Steaua).
Uruguay: 1. Mateo Sanguinetti, 2. Germán Kessler, 3. Ignacio Peculo; 4. Ignacio Dotti, 5. Manuel Leindekar; 6. Manuel Ardao, 7. Santiago Civetta, 8. Manuel Diana / 9. Tomás Inciarte, 10. Felipe Berchesi; 11. Gastón Mieres, 12. Andrés Vilaseca – cpt., 13. Felipe Arcos, Pérez, 14. Baltazar Amaya; 15. Felipe Etcheverry. Rezerve la start: 16. Guillermo Pujadas, 17. Matías Benítez, 18. Mathías Franco, 19. Diego Magno, 20. Lucas Bianchi, 21. Santiago Álvarez, 22. Rodrigo Silva, 23. Juan Manuel Alonso.