„Stejarii” nu produc surpriza în fieful combinatei Black Lion – „francezi”, dominantă cu 7 eseuri: 43-5 (10-0) Georgia

După ce au fost deconspiraţi la Bucureşti în privinţa nivelului real la care se află, 24-49 cu Portugalia la finele fazei grupelor palierului 2 european, „Stejarii” României n-au putut evita implacabilul sâmbătă de la ora 14 pe terenul favoritei Georgia, care s-a detaşat treptat pe mâna liniilor dinapoi, multă vreme la zero, tranşând categoric şi deloc surprinzător prima semifinală din ediţia 2024 a reuniunii naţionalelor din eşalonul valoric secund al continentului: 43-5 (10-0).

Festival al eseurilor după pauză pentru Lelos, de partea învinşilor aflându-se câte 3 rugbişti de la SCM USV Timişoara atât în pachetul de înaintare – deţinând o linie I complet remaniată în urma capotării de pe Dâmboviţa cu lusitanii, cât şi în liniile dinapoi, câte 2 fiecare de la „militarii” din Ghencea, fără ca selecţionerul David Gérard să se mai fi bazat şi pe sportivii campioanei Dinamo, contribuind pentru desantul estic cu o rezervă.

Gruzinii, axaţi pe o combinată a selecţionabililor legitimaţi la cluburi din Franţa respectiv a celor din rândurile principalei forţe interne, Black Lion, cu circa jumătate din echipa de start, au reconfirmat după ce încheiau în trombă grupa preliminară, 38-3 cu Spania, redirecţionându-i astfel pe „Stejari” spre o potenţială „finală mică” tot în compania roş-galbenilor, precum anul trecut la Badajoz, tranşată atunci în deplasare de „galbenii” lui Apjok.

Astăzi, peste Marea Neagră, românii n-au găsit replică deşi s-au străduit din răsputeri să rămână-n joc, aripa Akaki Tabutsadze taxându-i cu două eseuri până la pauză, netransformate însă, ceea ce a limitat proporţiile scorului: 10-0.

Majorate la reluarea întâlnirii, fundaşul Mirian Modebadze trecându-şi la rândul său numele pe lista marcatorilor, la fel aripa David Niniashvili, 17-0.

O diferenţă reflectând tot mai mult decalajul valoric între gruzini şi românii în continuă pierdere de teren, sugestiv fiind aspectul că Georgia aborda partida de pe locul 13 în ierarhia mondială la zi a forului internaţional IRB, cel mai bine plasată dintre europene cu excepţia participantelor la Turneul celor 6 Naţiuni.

Portugalia fiind poziţionată pe 15 după recentul 24-49 victorios pe Dâmboviţa în februarie. pe când Spania pe 19 iar România chiar în coasta ibericilor, pe locul 20, puţin însă de mirare după ce „Stejarii” se chinuiau de fapt luna trecută la Bucureşti şi cu a 26-a clasată, Belgia. 

În ordinea Irlanda, Franţa, Anglia, Scoţia, acest careu vest-european se răsfiră pe primele 6 poziţii ale ierarhiei mondiale IRB, Ţara Galilor situându-se pe 8 iar Italia pe 10, nu însă fără ca peninsularii să-şi etaleze recent intenţiile, în chiar ultima rundă din „Six Nations”, 13-13 în Franţa, etapă în care nici englezii nu aveau câştig de cauză, învinşi cu 30-21 în Scoţia.

Irlandezii deţinând 3 victorii după prima jumătate a parcursului, Scoţia şi Anglia câte două, Franţa una singură şi o remiză, iar italienii rezultatul de egalitate din Hexagon. 

Cândva, rugby-ul italian era în umbra celui românesc, superior valoric în trecut, însă, aşa cum peninsularii au luat prim-planul în raport cu sportul în XV din Carpaţi, la fel i-au urmat şi gruzinii, depăşindu-i în ultimii ani buni pe „Stejari”, tot mai aspru corijaţi în întâlnirile directe.

Cea din sezonul în curs venind pe fondul opţiunii selecţionerului gruzinilor, englezul Richard Cockerill, de a se axa într-un nou ciclu urmând participării la Cupa Mondială pe un masiv contingent al celor legitimaţi în Franţa, 23 în actualul lot al Georgiei, ceilalţi 19 convocaţi pentru Rugby Europe Championship 2024 provenind de la Black Lion, forţă internă repatriind anul trecut chiar şi de la Gloucester, caz al lui Kveseladze. Deloc de mirare, Black Lion şi-a făcut simţită prezenţa în actualul sezon, după „Mondial”, în întrecerea inter-cluburi europeană numărul 2, victorioasă fiind în Ţara Galilor, la Scarlets.

Astăzi de exemplu, gruzinii i-au aşteptat pe „Stejari” cu 7 titulari de la Black Lion, XV-le gazdelor fiind alcătuit din fundaşul Modebadze (26 de ani, Black Lion); Tabutsadze (26, Black Lion), Kveseladze (25, Black Lion), Sharikadze – cpt. (30, Black Lion), Niniashvili (21, Lyon); Matkava (22, Black Lion), Lobzhanidze (27, Toulon) / Arkhaladze, Karkadze (23, Montpellier), Aptsiauri (21, Grenoble); Babunashvili (27, Black Lion), Javakhia (27, Grenoble); Spanderashvili (26, Black Lion), Gorgadze (28, Pau); Jalagonia (25, Biarritz).

În continuare dominaţiei exercitate după pauză, favoriţii au înscris şi cu pachetul de înaintare, prin numărul 7, Beka Gorgadze, scorul fiind majorat şi mai mult de către o rezervă, Luka Ivanishvili, ducându-l la 29-0 cu cel de-al 5-lea eseu. Şi acesta un tânăr de la Black Lion, rezerve la start ale gruzinilor fiind Nioradze (24 ani, Aurillac), Mamaiashvili, Kuntelia, Kerdikoshvili, Ivanishvili (22, Black Lion), Alania, Abzhandadze (24, Montauban) şi Tapladze. 

Şi cu menţiunea că numeroşi convocaţi în lotul pentru Cupa Mondială, de anul trecut, nu mai se găsesc şi actualmente pe listă, într-o schimbare de registru cu gândul la… Australia 2027. 

Gânduri nutrite şi de „Stejarii” aliniaţi în deplasare în XV-le Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), Florin Bărdaşu (Rapid), Vasile Balan (CSA Steaua); Ionuţ Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare); Dragoş Ser (SCM USV Timişoara), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara); Damian Strătilă (CSA Steaua) / Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Alin Conache (CSA Steaua); Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), 12. Fonovai Tangimana (Rapid), Gabriel Pop (GDC Cascais), Ionuţ Dumitru (CSA Steaua) şi fundaşul Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), numit căpitan.

Românii au dat în cele din urmă replica, la 29-0, izbutind unicul lor eseu, dar nu i-au rezistat din nou aceluiaşi Tabutsadze, debordant pe aripa deschisă, rezerva Dewur Tapladze plusând prin a semna cel de-al şaptelea eseu al gazdelor.

O victorie de rutină a favoriţilor, mai clară ca diferenţă de scor, 43-5, decât cea conturată acum două săptămâni tot acasă cu Spania, 38-3, pe când „Stejarii” au căzut din lac în puţ, de la -25 acasă cu lusitanii, la -38 peste Marea Neagră.

Reînviind amintirile neplăcute din Franţa, unde eşecurile erau dintre cele mai drastice. Iar păstrând proporţiile, pentru o întâlnire Georgia – România acest 43-5 aduce întocmai cu corecţiile suferite de „tricolori” în septembrie pe teren neutru de mâna irlandezilor, sud-africanilor ori scoţienilor.   

Pentru conformitate, rezerve la start ale „Stejarilor” au fost Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Savin (Rapid), Thomas Creţu (Stade Aurillac), Andrei Mahu (Massy), Adrian Mitu (Pau), Florin Surugiu (Rapid), Daniel Plai (SCM USV Timişoara) şi Ovidiu Neagu (Dinamo).

Urmează pe 17 martie consolarea la Paris, cel mai probabil în compania Spaniei, apoi semifinala amânată de pe un an pe altul a Cupei României, între dinamovişti şi băimăreni, într-o reeditare a finalei de la încheierea toamnei a Ligii Naţionale, iar la începutul lunii viitoare ultimul act al Cupei României, cu timişorenii protagonişti, în aşteptarea aflării identităţii oponenţilor din capitală.  

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − = 1

 


Ultimele articole din categoria Rugby: