România a încheiat învinsă turul nord-american, deşi prelua în premieră conducerea la mijlocul părţii secunde prin eseul aripii timişorenilor, Tevita Manumua, cu exact acelaşi scor, 22-20, cu care se impunea cu o săptămână înainte în primul test, în SUA, avantaj care însă n-a rezistat la Ottawa, Canada revenind şi desprinzându-se în câştigătoare: 35-22 (13-10).
Ceea ce izbuteau vinerea trecută la Chicago, unde dispuneau de o naţională mai bine clasată în ierarhia generală a International Rugby Board, SUA, „Stejarii” n-au reuşit vineri seară peste graniţa nordică în faţa unei reprezentative mai slab situată în acelaşi clasament la zi al IRB, Canada.
Cu 4 titulari dintre rugbişti ai Ronaţului timişorean, în frunte cu căpitanul „Stejari”, aripa Simionescu, tot 4 fiind şi jucătorii legitimaţi la cluburi din Franţa, de unde provine şi selecţionerul „galbenilor”, Gerard, patru fiind şi naturalizaţii în XV-le celor din Carpaţi, România s-a înclinat unei selecţionate care n-a fost prezentă la Cupa Mondială din Hexagon, în ceea ce a fost un meci disputat la primele ceasuri ale dimineţii de sâmbătă conform ora României.
Iar dacă spre finele primei părţi, în inferioritate numerică fiind, de fapt la cel mai mare deficit din cursul partidei, 13-3, „Stejarii” au redus din handicap cu primul lor eseu, stabilind scorul pauzei, n-au mai făcut faţă din nou în 14 şi spre încheierea meciului, când marcatorul Tevita Manumua era eliminat temporar, dimpotrivă, roş-albii canadieni antrenaţi de Kingsley Jones desprinzându-se decisiv.
Gerard a început la Ottawa cu Iulian Hartig de la Bassin d’Arcachon, Ştefan Buruiană de la Castres Olympique şi stelistul Vasile Balan în linia I, iar tot în pachetul de înaintare cu Yanis Horvat (SC Albi), Andrei Mahu (Massy); Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Dragoş Ser (SCM USV Timişoara) şi numărul 8 Nicolaas Immelman (CSM Ştiinţa Baia Mare), la mijloc cu Alin Conache (CSA Steaua) şi Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), precum şi cu Tevita Manumua (SCM USV Timişoara), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Mihai Graure (Dinamo), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara) şi fundaşul Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare) în liniile dinapoi, Tomane înaintea pauzei şi Manumua spre final fiind cei eliminaţi.
Drept noutate la lot, tânărul Şteţco, de la timişoreni, a fost convocat în premieră şi a început deplasarea pe banca de rezerve, alături de colegii de club Gabriel Rupanu şi Daniel Plai, precum şi de Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Savin (CS Rapid), Cosmin Manole (CS Dinamo), ex-timişoreanul Marius Iftimiciuc (Carcassonne) şi Fonovai Tangimana, ajuns la CS Rapid.
Precum naţionala SUA, cu majoritatea titularilor din rugby-ul nord-american, Canada s-a bazat la start pe Liam Murray de la Dallas Jackals, Andrew Quattrin – cu dublă legitimare la Aurora Barbarians şi New England Free Jacks, Conor Young (Southern Districts Rugby Club / RFC LA); Conor Keys (New England Free Jacks), Kyle Baillie (Halifax Tars / New England Free Jacks); Mason Flesch (Cobourg Saxons RFC / Chicago Hounds), Lucas Rumball (Balmy Beach RFC / Chicago Hounds); 8. Siaki Vikilani (Burnaby Lake RFC / Clifton Rugby Club) / Jason Higgins (Chicago Hounds), Peter Nelson (Dungannon RFC); Nic Benn (Dallas Jackals), Talon McMullin (University of British Columbia / Vancouver Highlanders), Ben LeSage (Calgary Canucks / New England Free Jacks), Andrew Coe (RFC LA) şi Cooper Coats (Halifax Tars).
Unul dintre extrem de puţinii selecţionabili din Europa ai alb-roşilor, uvertura Peter Nelson, activând în rugby-ul nord-irlandez, deschizând scorul în minutul 3 dintr-o lovitură de pedeapsă a partidei, 3-0, iar tot Nelson a dublat avantajul în minutul 10.
Alin Conache a răspuns prompt din acelaşi procedeu, 6-3, însă Canada a reuşit apoi primul eseu al meciului cu un balon de urmărire fructificat de aripa Nic Benn, Nelson transformând pentru 13-3 în minutul 26.
La care „Stejarii” au rămas doar în 14, centrul Jason Tomane fiind eliminat temporar pentru o obstrucţie, dar izbutind paradoxal a egala situaţia la eseuri, cu un mol de margine bine rulat la finele primei părţi, când timişoreanul Vlad Neculau a culcat balonul în terenul de ţintă al gazdelor iar acelaşi Conache a transformat: 13-10.
Scor la care, până la pauză, canadienilor li s-a refuzat un eseu în baza tehnologiei video, ratând totodată şi o penalitate.
Li se valida în schimb un alt eseu puţin după pauză, marcat de Lucas Rumball la o neatenţie a apărării României, transformat de Nelson şi din nou 10 puncte diferenţă: 20-10.
„Stejarii” au replicat rapid cu un eseu, Buruiană trimiţându-i lui Yanis Horvat, care a efectuat o cursă bună şi i-a pasat la rându-i lui Alin Conache, venit în suport, marcator dar şi transformer: 20-17. Nu însă apoi şi dintr-o lovitură de pedeapsă, ratând egalarea.
Însă România avea a prelua direct conducerea la mijlocul părţii secunde, prin Tevita Manumua. După mai multe puncte de fixare şi încercări de a marca eseu cu pachetul de înaintare, Conache a deschis jocul pe treisferturi, balonul ajungând la Tomane, Vaovasa şi fundaşul Popoaia, care l-a deschis pe Tevita Manumua: 22-20.
Un nou eseu după un mol de margine, marcat în schimb de canadieni prin Andrew Quattrin, Nelson transformând 27-22.
La care România a rămas din nou în inferioritate numerică, Tevita Manumua fiind eliminat temporat pentru un placaj înalt, iar Canada a profitat sub forma unui nou eseu, Andrew Quattrin intercepţionând balonul aruncat în tuşă de Robert Irimescu la 5 metri de linia terenului de ţintă al „Stejarilor”, taxaţi ulterior şi dintr-o lovitură de pedeapsă: 35-22.
Pe plan intern, timişorenii reiau de luni antrenamentele în pregătirea părţii a doua sezonului.