„Stejarii” României, îndoiţi 76-0 la „Mondial” de campioana lumii, Africa de Sud. La un punct de al doilea cel mai sever eşec al „tricolorilor” la turneul final, 8-85 cu Noua Zeelandă în 2007. Tot 12 eseuri primite, precum de la Irlanda, primele 4 fiind încasate în nici un sfert de oră. Reinach, al doilea cel mai iute hat-trick de eseuri din istoria de 36 de ani a turneelor

Îndoiţi de irlandezi sâmbăta trecută la debutul la turneul final din Franţa al Cupei Mondiale cu 8-82, rugbiştii României au fost învinşi şi mai drastic duminică după-amiază pe acelaşi teren de deţinătoarea trofeului, Africa de Sud, care le-a marcat tot atâtea eseuri, 12, precum „verzii”, primele 4 fiind înscrise în cele 11 minute de la start, creând premizele periclitării recordului negativ de scor al „Stejarilor” la „Cupa Mondială”, 8-90 cu Australia în 2003. „Tricolorii” scăpând de puţin de deficitul de 82 de puncte, doar 76 fără replică aplicându-le Springboks la Bordeaux, după ce Willemse&Co dispuneau mai întâi la Marsilia de Scoţia, cu 18-3, la un punct diferenţă de a doua cea mai copioasă înfrângere a XV-lui din Carpaţi în competiţie, 8-85 cu Noua Zeelandă în 2007. În tot cazul, a fost al 30-lea meci jucat de români la Cupa Mondială în cei 36 de ani de istorie ai întrecerii, înregistrând al 24-lea eşec.

La care a contribuit cu vârf şi îndesat hat-trick-ul eseurilor izbutite de mijlocaşul la grămadă Cobus Reinach deja în primele 25 de minute, al doilea cel mai rapid hat-trick al eseurilor din istoria Cupei Mondiale, recordul absolut fiind deţinut tot de către el de la turneul final precedent, din 2019, în Japonia, când le înşira deja în primele 20 de minute ale înfrângerii Canadei. 

Reinach a fost copiat după pauză de aripa dreaptă Makazole Mapimpi, tot autor al unui hat-trick, nu mai puţin de 6 fiind în cele din urmă autorii de eseuri ai învingătorilor, plus unul de penalizare, zdrobitor fiind debutul Springboks, care-şi asigurau punctul bonus ofensiv deja în primele 11 minute. 

Iar Willemse, unicul titular păstrat de campionii lumii în XV de la jocul inaugural cu Scoţia, dar reprofilat şi el, a plusat la eseul marcat prin a transforma 5 dintre acestea, alte două şi rezerva De Clerk, celelalte eseuri fiind izbutite de fundaşul Le Roux, cealaltă aripă, Williams, şi rezerva Fourie.

Deţinătorii trofeului stabilind rezultatul record al actualului turneu final, nu departe fiind şi un 71-3 administrat de neo-zeelandezi Namibiei africane. 

Absolut copleşitor pentru români a fost debutul de meci, sud-africanii jucând cu grămada prima lovitură de pedeapsă din minutul 3 iar Cobus Reinach îndeplinind o formalitate, prim eseu, Damian Willemse ratându-i însă transformarea. Trei minute mai târziu, o acţiune pe linia de treisferturi, Le Roux încrucişând perfect cu Mapimpi, 10-0, iar Willemse transforma. Al treilea eseu, după o greşeală în apărare, Reinach recuperând balonul şi taxând-o. Iar Willemse, reprofilat uvertură, a marcat la rândul său, ba şi transformându-şi încercarea, 26-0 când nu era nici minutul 12.

Meci jucat, doar o problemă de scor. „Stejarii” având însă acum exact două săptămâni la dispoziţie până la partida cu Scoţia, care a jucat până acum doar cu sud-africanii şi au programată întâlnirea celor din Tonga cu 6 zile înaintea disputei cu „tricolorii”, cei din Tonga fiind întrecuţi sâmbătă la debutul lor la turneul final cu 59-16 de către irlandezi.

Iar tot numai 6 zile au la dispoziţie şi laureaţii sud-africani pentru derby-ul de sâmbătă al Grupei B cu Irlanda, cert fiind că Springboks au aliniat împotriva românilor alţi 14 titulari decât începeau partida net mai dificilă de duminica trecută în faţa scoţienilor. 

În orice caz, „Stejarii” au scăpat de puţin de cel mai drastic eşec din istora participării lor la Cupa Mondială, deficitul de 76 de puncte nefiind mult mai mic decât cele 82 ale înfrângerii de-acum 20 de ani cu Australia, contând poate şi aspectul că sud-africanii n-au mai marcat în ultimele 7 minute ale confruntării dezechilibrate, sever dezechilibrată la Bordeaux.

Mai surprinzător însă este succesul celor din Fiji, 22-15 în dauna Australiei, decât acest Africa de Sud – România 76-0, oarecum anticipabil, ceva mai puţin poate faptul că „Stejarii” n-au marcat chiar deloc, record negativ al Cupei Mondiale în curs, în care de exemplu Portugalia, din Rugby Europe Championship – palier secund continental pe care activează şi „tricolorii”, a ţinut mult mai bine piept Ţării Galilor, 8-28. 

Africa de Sud – România 76-0 a fost 33-0 la pauză, selecţionerul Nienaber începând cu fundaşul Le Roux; Williams, Moodie, Esterhuizen, Mapimpi; Willemse, Reinach / Nche, Mbonambi, Nyakane; Kleyn, Orie; Van Staden, Smith şi Vermeulen, după care a mai apelat la Fourie, Kitshoff, Malherbe, Snyman, Wiese, Hendrikse, de Klerk şi Kriel.

România: Simionescu; Manumua, Tomane, Gontineac, Onuţu; Vaovasa, Rupanu / Hartig, Cojocaru, Gordaş; Moţoc, Iftimiciuc; Gorin, Neculau; Chirica – cpt. Rezerve la start: Irimescu, Savin, Creţu, Iancu, Strătilă, Boboc, Conache şi Pop.

A arbitrat Mathieu Raynal din Franţa. (foto: bbc.co.uk / getty images)

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: