În vremuri predecembriste, n-ar fi fost o prea mare exagerare a se pune la un moment dat problema alipirii naţionalei de rugby a României Turneului celor 5 Naţiuni. În care era cooptată în cele din urmă Italia, trenul „Stejarilor” fiind plecat demult din gară, însă iată că în vreme ce „tricolorii” au ajuns la final de februarie 2023 pe locul 20 în ierarhia mondială IRB şi ai zecelea conform aceluiaşi clasament între naţiunile europene, după ce au cedat luna trecută cu 38-20 Portugaliei, Italia cea din Turneul celor 6 Naţiuni a fost depăşită tot pe baza punctajelor International Rugby Board de Georgia, a 12-a. Ascensiune cu anii a gruzinilor în baza căreia vizita de astăzi a românilor la Tbilisi pentru semifinala dezechilibrată a Rugby Europe Championship 2023 n-avea cum să se încheie altfel decât cu un eşec de rumegat, 31-7 la pauză 17-0, punând lucrurile într-o perspectivă mai realistă. Utilă în ideea că este un an de Cupă Mondială.
Cine s-o fi îmbătat cu apă rece luna trecută după neconcludentele succese la scor ale României cu Polonia şi în Belgia, în primele jocuri ale grupei preliminare conform noului sistem competiţional din REC, a avut parte şi de duşuri reci, aducere cu picioarele pe pământ, cu prilejul confruntărilor mai elocvente care au urmat, din Portugalia şi astăzi în Georgia, pierdute de „Stejari” la 18 respectiv 24 de puncte diferenţă, deznodământ necesar în a conferi o notă realistă nivelului valoric actual al reprezentativei de seniori, unul oricum previzibil, căci ierarhiile internaţionale nu induc în eroare.
Dar dacă la Lisabona au avut în faţă un oponent lusitan ceva mai apropiat valoric, Portugalia urcând luna trecută pe 16 în ierarhia IRB, după Italia – a 13-a, Fiji şi Tonga, însă înaintea celor din Spania, Uruguay, SUA şi a României, pe 20, „Stejarii” s-au lovit astăzi peste Marea Neagră de un adversar căruia i-a cam pierdut urma, Georgia ajungând a 12-a ân clasamentul mondial, după liderul Irlanda, Franţa, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Scoţia, Anglia, Australia, Argentina, Japonia, Ţara Galilor şi Samoa.
Palmaresul georgienilor în Rugby Europe Championship devenind dezarmant, cu 26 de victorii consecutive după eşecul la limită cu 8-7 din 2017 în faţa „Stejarilor”, care cucereau atunci pentru ultima oară trofeul, acaparat ulterior de gruzini, autori a 48 de triumfuri succesive acasă din februarie 2004 încoace, când, surprinzător, erau depăşiţi cu 14-19 tocmai de Portugalia.
Pe care o vor întâlni în finala ediţiei 2023 a acestei competiţii pe post de eşalon secund continental al naţionalelor, după ce şi lusitanii au dispus sâmbătă de Spania în cealaltă semifinală, cu 27-10, întâlnirile pentru medalii fiind programate peste două duminici chiar în Spania, „Stejari” contra iberici, în încleştarea pentru „bronz”, o reeditare a disputelor pentru calificarea la Cupa Mondială, adjudecată de români la „masa verde”.
Dacă Georgia va câştiga REC şi pentru a şasea oară la rând, rămâne de văzut, aşa cum de urmărit este şi reîntâlnirea României cu Spania, un alt indiciu al nivelului actual al „tricolorilor”.
Cu titulari dintre timişoreni, şi anume mijlocaşul la grămadă Rupanu şi aripa deschisă Simionescu, România a avut parte astăzi de la ora 14 de cel mai util test al iernii, piatra de încercare a deplasării în Georgia, care i-a relevat cum stă cu adevărat, gazdele deschizând scorul încă din minutul 2, dintr-o penalitate, şi majorându-l peste alte doar 5 minute din linia a II-a, cu un eseu la centru, transformat: 10-0.
Gruzinii au predat apoi şi lecţia apărării iar până la pauză au dublat şi norma eseurilor, pe mâna aripii Todua, transformat şi acesta, 17-0.
De nestăvilit şi în primele minute ale părţii secunde, favoriţii s-au distanţat printr-un eseu de penalizare la 24-0, pe fondul superiorităţii numerice în urma eliminării temporare a lui Savin, greu fiindu-le „Stejarilor” să ţină piept presiunii ofensive a localnicilor.
Replica a venit totuşi iar tocmai foarte rutinatul timişorean Eugen Marian Căpăţână, care, alături de colegii de la echipa de club Chiriac şi Neculau, a început partida pe banca de rezerve, în vreme ce Conache, tot din Ronaţ şi convocat pentru această deplasare, n-a intrat pe lista celor 23, a semnat eseul de onoare al învinşilor în minutul 56, transformat de ex-timişoreanul Melinte, ajuns în Hexagon: 24-7.
Precum în prima parte, românii au mai scăpat şi după pauză ca prin urechile acului de primirea unui nou eseu, dar tocmai când sperau să mai adauge puncte la potou pe tabela de marcaj, au fost surprinşi pe contră, Georgia izbutind şi al patrulea eseu, 31-7.
O lecţie care s-ar dori însuşită în perspectiva dificilelor întâlniri din toamnă de la Cupa Mondială din Franţa, în vederea căreia România se va pregăti prin a da piept şi Italiei.
Pentru ieşirea în Georgia, selecţionerul Eugen Apjok a convocat o treime dintre rugbişti din Franţa, 11 fiind legitimaţi la cluburi din Hexagon, 7 de la CSA Steaua, 6 de la SCM USV Timişoara, 5 de la campioana din Baia Mare şi 4 de la CS Dinamo. Ca titulari, mai mult de jumătate, opt, au început „francezii” – 6 în pachetul de înaintare, respectiv câte 2 de la stelişti, maramureşeni şi bănăţeni, plus un dinamovist, naturalizat fiind doar Tomane.
Cei care au intrat în teren au fost Alexandru Savin (CSA Steaua), Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Thomas Creţu (Stade Francais); Adrian Moţoc (Biarritz), Marius Antonescu (Bourg en Bresse); Mihai Macovei (RC Bassin D’Arcachon), Cristi Chirică (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Andre Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau) / Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), Vlăduţ Popa (CSA Steaua); Paul Popoaia (CSM Ştiinţa Baia Mare), Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), Atila Septar (RC Toulon), Marius Simionescu (SCM USV Timişoara); Ionel Melinte (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), iar rezerve la start, Eugen Căpăţână (SCM USV Timişoara), Ciprian Chiriac (SCM USV Timişoara), Costel Burţilă (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), Marius Iftimiciuc (Perigueux), Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Alexandru Țiglă (CSM Ştiinţa Baia Mare), Tangimana Fonovai (CSA Steaua) şi Cosmin Iliuţă (CSA Steaua).