”Stejarii” se înclină din nou la est, și Rusiei. Cele 3 eseuri ale României, ”marca” Ronaț

Dacă înfrângerea din 1 februarie la debutul în actuala ediție din Rugby Europe Championship, 41-13 pentru Georgia la Tbilisi, a fost oarecum firească, ”Stejarii” capotând atunci în ultimul sfert al jocului, în schimb cel de-al treilea eșec în tot atâtea deplasări din campania în curs, 32-25 (20-13) pentru Rusia la Krasnodar, înregistrat astăzi după prânz, a certificat criza adâncită în care se zbate rugby-ul românesc, așteptând apariția finală de sâmbăta viitoare de la Botoșani ca pe o ușurare, în compania celei mai slab cotate naționale dintre cele șase implicate pe palierul doi continental, Belgia. 

Îngenuncheați spre final pe tărâm gruzin de gazda favorită, ”Stejarii” s-au înclinat astăzi tot la est, în fața altor participanți la Cupa Mondială de toamna trecută din Japonia, ”Urșii” Rusiei, care s-au desprins treptat prin a înscrie câte două eseuri în fiecare parte a întâlnirii din a patra și penultima etapă a sezonului în curs în Rugby Europe Championship, România încheind astfel fără succes deplasările ediției, care au purtat-o până în Portugalia. 

Cu Popârlan și naturalizatul Maliepo între cei trei noi titulari față de victoria acasă din urmă cu două săptămâni cu Spania, selecționerul englez Andy Robinson apelând în XV-le de start la câte 6 rugbiști de la Timișoara Saracens și CSA Steaua, plus câte unul de la băimăreni, CS Dinamo și Agen, ”Stejarii” au capotat la sfârșitul primei părți, la puțin timp după ce treceau în avantaj prin a marca primul eseu al întâlnirii, prin centrul celor din Ronaț, Moa Maliepo, eseu transfiormat de Vlaicu, replica ”Urșilor” fiind însă cu ”porție dublă”, două eseuri în doar câteva minute înaintea pauzei: 20-13.

În prealabil, greșelile din primele minute ale partidei aduceau lovituri de pedeapsă de fiecare parte, câte două transformate de ruși respectiv de români, prin același Vlaicu.

Gazdele au mai reușit un eseu și în primele minute ale părții secunde, desprinzându-se la 25-13, iar chiar dacă fundașul timișorenilor, Melinte, a semnat al doilea eseu al României, 25-18 în minutul 54, tot Rusia a controlat jocul, marcând și cel de-al patrulea eseu, spre final, de astă dată și transformat, 14 puncte avans, maxim: 32-18.

Ultimul cuvânt, însă tardiv și în zadar, l-au avut ”Stejarii”, eseu la potou prin tânăra aripă a celor din Ronaț, Marius Simionescu, transformat de colegul său de club Melinte, 32-25. O înfrângere ca plumbul, aidoma celei de luna trecută din Portugalia, din gama unor contraperformanțe altădată absente din registrul ”tricolor”.

”Stejarii” strâng cioburile, acum cu un insular cu mâna pe făraș, urmări ale anilor în care, în locul preocupării pentru predarea cât mai lină a ștafetei, se trăia de fapt deja din amintiri, fără o viziune adecvată măcar pe termen mediu, ci printr-un exercițiu cu bătaie scurtă de furt al propriei căciuli, astuparea găurilor prin naturalizări la grămadă. Consecințele, cu efect oarecum întârziat, dar cu atât mai dureroase. 

România a început în Rusia cu XV-le Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Horațiu Pungea (Timișoara Saracens); 4. Johannes Van Heerden (CS Dinamo), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens); 6. Adrian Motoc (Agen), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua), 8. Cristi Chirica (CSM Știința Baia Mare) / 9. Florin Surugiu – cpt. (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua); 11. Robert Neagu (CSA Steaua), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Moa Maliepo (Timișoara Saracens), 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens); 15. Ionel Melinte (Timișoara Saracens) Rezerve la start: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 17. Ionel Badiu (Valence Romans Drome Rugby), 18. Kamil Sobota (ACS Tomitanii), 19. Adrian Ion (ACS Tomitanii), 20. Gabriel Rupanu (Timișoara Saracens), 21. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Costel Burtilă (Rugby club Hyères-Carqueiranne-La Crau).

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + 4 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: