Sub spectrul plecării lui Simionescu și cu indisponibilități, SCM Timișoara bate campioana după aproape 3 ani, la a opta încercare

Rugbiștii Timișoarei au obținut astăzi prima victorie din 2021 împotriva unei echipe de pe podiumul Superligii, și chiar împotriva campionilor, bănățenii învingându-i în sfârșit din nou pe maramureșeni, la a opta tentativă la rând după acel 32-26 din 15 septembrie 2018. Deși sub spectrul plecării anunțate ieri de tânăra aripă Marius Simionescu dar și a altor despărțiri, și în ciuda câtorva indisponibilități, ”albaștrii” din Ronaț au preluat de 3 ori conducerea până la pauza returului acasă în campionat cu ”Zimbrii” și au răsturnat apoi scorul în ultimele 10 minute, de la 18-25, după ce dublii laureați din 2020 treceau temporar la conducere cu două eseuri în superioritate numerică: 28-25 (15-8).

Au așteptat ceva vicecampionii timișoreni să smulgă o victorie în noul sezon împotriva rivalelor din careul fruntaș, și au așteptat mult, mult mai mult o revanșă în fața băimărenilor, care a venit în cele din urmă, tocmai într-un moment mai delicat pentru SCM USAMVBT Timișoara

Dublă pierzătoare în primăvară la Baia Mare, la scor în grupele Cupei României și la mare luptă în turul campionatului Superligii, dar învinsă luna trecută și la Dinamo după ce remiza în Ronaț cu CSA Steaua, formația timișoreană în regrupare s-a confruntat în acest răstimp cu o serie de accidentări, capac la toate venind anunțul lansat de tânăra aripă Marius Simionescu în preziua meciului cu ”Zimbrii” că pune punct celor 7 ani de activitate la bănățeni, pe fondul altor potențiale plecări de pe Bega, context în care încleștarea cu campionii și deținătorii Cupei României devenea un veritabil test de caracter.

Trecut cu brio de ”albaștri” pe căldura amiezii primei sâmbete de iunie, spre bucuria simpatizanților din tribuna arenei ”Gheorghe Rășcanu”, o victorie a speranței într-o primăvară cu câte 3 succese și înfrângeri dar și o remiză, acest al patrulea triumf fiind de departe cel mai semnificativ, după o confruntare de mare luptă, foarte echilibrată și adesea disputată între liniile de 22, tranșată pe final de gazdele în căutarea făgașului favorabil printr-un nou eseu al aripii Shennan dar și printr-o nouă lovitură de picior a fundașului Melinte: 28-25. 

Cei 2 au fost semnatari ai tuturor punctelor învingătorilor, concretizând un lăudabil efort colectiv, Ionel Melinte cu 18 puncte în cont, deschizând scorul de la punct fix și preluând conducerea și înaintea pauzei cu un eseu pe care îl și transforma, dar și reducând din handicap la 18-20 dintr-o altă lovitură de pedeapsă în minutul 56, spre final cu încă o transformare dar și cu penalitatea victorioasă, Stephen Ross Shennan cu 10 puncte grație eseurilor după aproximativ o jumătate de oră din fiecare parte.

Deși a înscris mai multe eseuri, patru, dintre care 3 după pauză – două dintre acestea în superioritate numerică, CSM Știința Baia Mare s-a recunoscut învinsă în Ronaț, consolându-se cel mult cu punctul bonus ofensiv, insuficient însă după ce mai pierdea și în Ghencea, la limită cu CSA Steaua, dar mai ales după ce și-a pierdut invincibilitatea de aproape 3 ani în fața timișorenilor. 

Pe care îi tot depășeau în acest răstimp de 6 ori, și cu o remiză în Cupa României intercalată în noiembrie 2019 pe ”Dan Păltinișanu”, șir în cele din urmă întrerupt când le era alb-negrilor maramureșeni lumea mai dragă. La ultima deplasare din primăvară, căci returul Superligii mai programează luna aceasta o singură etapă, în weekend-ul viitor, cu duelul Baia Mare – Steaua și timișorenii la Cluj duminică de la ora 13:30, în antepenultima rundă a sezonului regular, ultimele două reuniuni fiind lăsate pe septembrie.

Desigur, revederea în Ronaț va fi însă ceva mai vremelnică, pe 10 iulie, pentru restanța din tur cu codașa ACS Tomitanii Constanța, dar și cu băimărenii în 14 august pentru revanșa din grupele Cupei României, retur al acelui 40-10 din aprilie.

Gheața a fost însă spartă pe căldură, în reeditarea finalei din 2020 a Superligii, vicecampionii revanșându-se într-un duel de mare tradiție și definitoriu pentru Ovalia carpatină în ultimii 10 ani, formația cu mai puține jocuri în picioare în noul an – câte unul în minus în fiecare competiție, impunându-se într-o confruntare abordată de trupa lui Eugen Apjok cu nu mai puțin de 9 rugbiști de peste hotare în XV-le de start, jumătate plus unul dintre titularii întâlnirii de la 12 provenind din străinătate: 7 și la bănățeni. Nici rugby nu mai prea joacă românii în țara lor, copie palidă a vremurilor de altădată, nu doar cu 6 cluburi prim-divizionare, care bineînțeles că aveau legitimați numai sportivi autohtoni…

Astăzi, aproximativ aceiași protagoniști care duc greul și țin steagul sus, autohtoni sau străini, nu neapărat mulți fiind tinerii care vin din urmă, care-și croiesc drumul pe fondul unui nivel calitativ valoric oricum semnificativ diluat al Superligii, modestă nu doar numeric, criză a rugbiului în care tocmai ”Stejari” din noile valuri nu par a-și fi găsit încă locul, aripa Marius Simionescu semnalând neajunsuri administrative ale conducerii de pe Bega drept explicație a despărțirii sale de Ronaț, cu destinația Dinamo. Iar hemoragia liniilor dinapoi ar putea continua, centrul Hinckley ori fundașul internațional marcator Melinte fiind pe picior de plecare dintr-un colectiv care astăzi n-a putut conta în schimb pe alte nume de casă.

Însă, chiar și așa, gazdele și-au învățat lecția, să nu se mai lase surprinse în primele faze de ”Zimbrii” campioni, ceea ce se întâmpla în aprilie și mai la Baia Mare, SCM începând astăzi mai bine din toate punctele de vedere, inclusiv în jocul pe grămadă – mai grea a bănățenilor, și de la margine, capitol la care nordicii aveau să scârțâie toată amiaza. 

În consecință, deschiderea de scor a venit firesc, din bocancul lui Ionel Melinte, 3-0 în minutul 12, de la 22 de metri lateral stânga. Un început de bun augur după ce timișorenii galopau duminică după-amiază într-un antrenament pe puncte pe litoral, un început ezitant al celor din Baia Mare, care executau puțin mai apoi și o tușă strâmbă, greșind copilărește și pe următorul atac. Dar rămași totuși în ofensivă, efortul fiindu-le răsplătit la mijlocul primei părți, tot dintr-o penalitate, de la 22 de metri, central, prin uvertura Taniela Rawaqua… 3-3.

De fapt, ”Zimbrii” n-au convins încă pe teren advers în 2021, între victoriile acasă strecurându-se eșecul din capitală, ”încălzirile” la scor de la Constanța și Cluj, din precedentele deplasări, cu 80 respectiv 46 de puncte marcate, nefiind neapărat foarte concludente.  

Că elevii lui Apjok puteau fi în sfârșit depășiți au dovedit ”albaștrii” în a doua jumătate a primei părți, mai întâi eșuând la limita 22-ului băimărean, dar apoi insistând pe cel mai intens atac de până atunci al întregii întâlniri, în minutul 29, când Vlaicu a expediat magistral un balon de urmărire din 22-ul vizitatorilor, spre terenul de țintă, unde a fost prins cu precizie de aripa Shennan, din fața fundașului oaspeților, culcând rapid balonul. Prim eseu, 8-3. Melinte însă a ratat transformarea, bară…

Nu mult a trecut și primul atac mai presant al băimărenilor a adus egalarea, în minutul 33, 8-8 după un mol rulant finalizat de pilierul gruzin Omar Baliashvili. Eseurile, înscrise de rugbiști crescuți în națiuni care au jucat la ultimul turneu al Cupei Mondiale, din Japonia, unde ”Stejarii” nu participau dintr-un viciu federal fără lupă pe unul dintre centrii implicați astăzi în meciul din Ronaț, Sione Fakaosilea. Simetric, a ratat transformarea și Rawaqua: rămânea 8-8.

Se continua așadar cap la cap, pe fondul unei abundențe a greșelilor, băimărenii chiar și în fața propriului 22, fără însă ca ”albaștrii” să și profite. Și totuși, minutul 36 i-a adus pentru a treia oară la conducere, combinație a mijlocașilor – Rupanu pentru Vlaicu, și o nouă intercalare tot pe dreapta, prin Melinte, de neoprit peste 20 de metri: eseu, 13-8. Transformat de același Ionel Melinte, 15-8 – scor la pauză.

În urma căreia oaspeții se regrupau fără aripa Lamboiu, accidentat, așa cum și timișorenii își pierdeau un pilier încă din prima parte, Sikote devenind indisponibil.

Parte secundă începută cu stângul de amfitrioni, cartonaș galben lui Gabriel Conache – astăzi aripă, și eliminare temporară din minutul 43, de care băimărenii n-au profitat inițial, irosind două tușe la rând în 22-ul bănățenilor.

Jucătorul în plus își spunea totuși cuvântul, centrul Sione Fakaosilea pătrunzând decis în minutul 46, 2-2 la eseuri și 15-13, egalarea fiind semnată de Kisting, transformare. 

La care Vali Calafeteanu și Stelian Burcea l-au pierdut și pe celălalt pilier, Digo, timișorenii cedând în premieră conducerea, după o grămadă, în minutul 53. Oaspeții au șarjat pe partea închisă, țâșnind sprințarul grămădar Kisting, eseu și 15-20. După care a ratat în schimb transformarea.

Pe când timișorenii n-au ratat de la punct fix, Ionel Melinte apropiindu-i în minutul 56 la 18-20, din poziție centrală, de la 30 de metri. Ceea ce avea să facă în cele din urmă diferența, precizia în plus a loviturilor fundașului gazdelor fiind decisivă pe fondul ratărilor băimărene de la punct fix, explicate și prin faptul că ”Zimbrii” n-au un principal marcator în careul fruntaș la acest capitol al Superligii.

Ba mai mult, încă o intercepție timișoreană, semn că finaliștii învinși anul trecut n-au predat armele, Calafeteanu împrospătându-și în întregime linia I, Rădoi în locul lui Căpățână din minutul 62. La care și Apjok a schimbat în linia I, pe teren fiind momentul lui Conache, care a prins o tușă perfectă.

CSM Știința avea să insiste în jocul la mână, cursiv desfășurat pe partea deschisă, cu o finalizare la colț a aripii Taliauli Sikuea, după o cursă de neoprit… 18-25 în minutul 69. Dar oaspeții au ratat și această transformare, deși au schimbat autorul execuției… 

Spre cinstea lor, ”albaștrii” nu s-au dat bătuți și cu alte forțe proaspete, Sabău și Trăușan, au răspuns cu o desfășurare similară pe treisferturi, finalizată de Stephen Shennan la colț, 23-25. La care Melinte egala din tușă, dintr-o poziție incomodă. 

Iar când a avut prilejul să dea la bețe din zonă centrală, pe ultimul atac al gazdelor, penalitate pentru un ofsaid băimărean, n-a ratat ocazia semnării primului triumf al Timișoarei în dauna maramureșenilor după aproape 33 de luni și 6 înfrângeri în ”directe”, cu o remiză. Nu și de data asta, ci 28-25. 

Campionii din nou în dezavantaj, ”Zimbrii” năpustindu-se dar comițând înainte în jumătatea timișoreană: final. SCM a întors foaia, chiar și în adversitate. 

Programul etapelor 7-8 din returul Superligii și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

*

SCM USAMVBT Timișoara: Melinte; Conache, Manumua, Hinckley, Shennan; Vlaicu, Rupanu / Sikote, Căpățînă, Digo; Lazăr, Mureșan; Morrell, Neculau – cpt., Holoia.

Au mai jucat: Militaru, Sabău, Lungu, Rădoi, Trăușan. Pe bancă: Perici, Balaban, Jipa.

CSM Știința Baia Mare: Popoaia; Lamboiu, Feliuai, Fakaosilea, Sikuea; Rawaqua, Kisting / Dico, Cojocaru, Baliaschvili; Grădinaru, Mtya; Roșu, Immelman – cpt.; Bitsadze.

Rezerve la start: Tala, Hartig, D. Mureșan, Dănilă, Bocăneț, Manole, Bucur, Alexe.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: