Timișoara Saracens, bis: Cupa României rămâne-n Banat! Prim club după 9 ani să-și păstreze Cupa. Dar ce mai finală, cu prelungiri…

Extrem de mult a avut de îndurat duminică seara Timișoara Saracens pentru a-și apăra cu succes trofeul Cupei României dar supliciul reprizelor de prelungire ajunse a dura spre câte un sfert de oră precum și al eseurilor neacordate respectiv al eliminărilor acumulate, dintre care una chiar definitivă, în dreptul lui Lazăr, a meritat în cele din urmă, liderul Superligii 2015 câștigând și a doua competiție internă a anului, după Cupa Regelui. Cei din Ronaț au triumfat meritat, cu 17-14, la pauză 11-5 iar după cele două părți regulamentare 14-14 în finala de la Iași cu CSA Steaua.

Timișoara Saracens își păstrează Cupa României, după 17-14 (11-5; 14-14)  cu prelungiri în finala de la Iași. Căpitanul Rus, cu trofeul (foto: facebook)

Timișoara Saracens își păstrează Cupa României, după 17-14 (11-5; 14-14) cu prelungiri în finala de la Iași. Căpitanul Rus, cu trofeul (foto: facebook)

 

Elevii lui Grainger Heikell și Sosene Anesi, fără cei 9 colegi de lot aflați în Anglia la Cupa Mondială, alcătuiesc astfel prima grupare din țară care să-și apere cu succes trofeul Cupei României tocmai de la învinsa din această seară încoace, și totodată cea mai aureolată formație în întrecere, Steaua, care păstra ”posesia” în 2006 și chiar și în 2007. Însă până la ora 21, și uneori în inferioritate numerică, au trebuit să trudească roș-negrii, așadar vreme de nu mai puțin de două ore și jumătate de la startul dat la 18,30 pe arena fotbalistică ”Emil Alexandrescu”, unde finalistele au strâns o foarte respectabilă asistență de câteva mii de suflete, și în condiții de teren neutru precum și în paralel cu o transmisiune televizată din grupa României la Cupa Mondială.

Dar echilibrul, dramatismul și capacitatea de efort a finalistelor au făcut o excelentă propagandă rugby-ului, cu Timișoara Saracens mai mult în cele din urmă vioară întâi, depășind unele momente pe alocuri critice. Iar întorsăturile de situație n-au fost nici puține, nici pentru cei slabi de înger.

Pe scurt, cei de pe Bega, doar cu Gorcioaia ca noutate în XV-le de start față de finala Cupei Regelui, în locul lui Sabău din linia I, n-au fost conduși niciodată la Iași, ci doar de două ori egalați după pauză, în a doua situație în inferioritatea numerică a ultimului minut regulamentar de joc, strângându-și în schimb punctele victoriei din cele 4 lovituri de pedeapsă ale fundașului Gabriel Conache și prin eseul grămezii înaintării, din minutul 17, semnat de ex-stelistul Daniel Ianuș, de loc din Iași.

Pe-atunci, la desprinderea la 8-0, Vasile Rus și compania nu și-ar fi putut imagina că vor avea parte de o seară atât de grea, sfârșită în prelungiri și de o intensitate rarisimă, dată de eseuri invalidate la arbitrajul video, accidentări, eliminări temporare dar și una definitivă, însă nu numai.

Timișorenii, și cu piese totuși de talia unor Drenceanu sau Morrison, care ratau de puțin lotul pentru Cupa Mondială, și-au făcut însă singuri dificil un meci pe care păreau a-l avea în mână, iar revirimentul Stelei și protestele la unele decizii stârnindu-le iritarea i-au pus pe picior tot mai greșit într-o parte a doua sub propriile standarde, mai ales pe scena unei finale.

Mult mai proaspătă însă în parcă nesfârșitele prelungiri, Timișoara Saracens a prins totuși momentul în ultima fază a primei reprize adiționale, dar de fapt în minutul 13 al acesteia, când Gabriel Conache, cel căruia îi erau refuzate chiar două eseuri, a dat exact la bețe de la 25 de metri lateral stânga, și după 4 prealabile ratări, 3 tot din lovituri de pedeapsă plus o transformare, stabilind ceea ce avea să fie rezultatul final: 17-14.

Până atunci, ca evoluție a scorului, Conache marca în minutul 10 de la 45 de metri, 3-0 din lovitură de pedeapsă, iar Ianuș semna în minutul 17 eseul de 8-0 din efortul pachetului de înaintare, pe dreapta, doar 5 minute mai apoi un mol de margine stelist aducând egalitatea la eseuri, 8-5.

Puțin înaintea pauzei, în minutul 39, Conache a făcut 11-5 din lovitură de pedeapsă, dar la reluare Filip a redus din handicap printr-un dropgol de la 25 de metri în minutul 47 iar în minutul 55 a și egalat, 11-11, din lovitură de pedeapsă.

Conache a mai preluat o dată conducerea, în minutul 69, dintr-o lovitură de pedeapsă de la 25 de metri lateral dreapta, însă același stângaci Filip a împins finala în prelungiri de la chiar peste 30 de metri, de pe dreapta, tocmai în minutul 80: 14-14.

Dacă numărul punctelor reușite n-a fost mare, în schimb numeroase au fost întorsăturile de situație care au transformat finala dintr-un duel echilibrat într-unul cu aspecte dramatice.

Inițial, la 0-0, pe un mai bun start de posesie stelist, bucureștenii au arătat că nu-l au pe Dănuț Dumbravă, și el la Cupa Mondială, ”roșii” ratând o primă lovitură de pedeapsă dar fiind și copiați în minutul 13 de Conache, puțin după ce deschisese scorul, de astă dată încercând chiar și de după centrul terenului, cu direcție bună, doar că balonul a… intrat în cadrul porții, ca la fotbal și extrem de puțin sub buturi. Era ca un semn că mult se va ofta în seara de duminică. Și peste încă alte 4 minute Conache nu izbutea, de pe dreapta, transformarea eseului…

Chiar și imediat după ce a încasat unicul eseu, Timișoara Saracens a fost la un pas de a replica pe măsură, la 8-5 în minutul 23, scăpând însă de puțin balonul înainte. Și tot bănățenii au fost cei care și în continuare au acaparat baloane aproape de 22-ul advers și n-au lăsat-o nicicum pe Steaua să iasă din propria jumătate, însă pripa pe o introducere în grămadă, într-un moment favorabil, a schimbat parcă brusc și pentru ceva timp datele problemei.

În replică, simțind momentul, bucureștenii au mai prins încă o excelentă margine și i-au presat spre pauză pe favoriți, doar un ofsaid comis de Vueti dându-le un respiro celor în negru-roșu, de care Conache a profitat, 11-5. Dar semnalul că timișorenii erau predispuși la erori, pierzându-și parcă răbdarea, a fost dat tocmai de ieșeanul Dorin Lazăr, avertizat verbal pentru proteste în prelungirile primei părți dar și penalizat cu încă o lovitură de pedeapsă din care Steaua a găsit o nouă margine și, jucând la mână, a croit un eseu al lui Ahofono anulat doar pentru o eroare pe construcție, la arbitrajul video. Ar fi fost cel puțin 11-15 la pauză…

Însă bucureștenii au pornit partea secundă așa cum o încheiau pe prima, în atac și în 22-ul advers, dropgolul lui Filip și o dublă înlocuire în linia I prevestind minute tot mai grele pentru cei din Ronaț. Care s-au adâncit când Fonovai Tangimana a fost eliminat temporar pentru un tackling greșit, la capătul unui sfert de oră cu Steaua ofensivă, eroarea fiind îndulcită doar de faptul că și Pascu era trimis pe margine, pentru ripostă, însă nu și de întâia egalare reușită de același stângaci Filip. Gluma se îngroșa.

Ba chiar și mai tare când Dorin Lazăr a fost la rândul său eliminat în minutul 59, pentru greșeli repetate, și așadar inferioritate numerică timișoreană. Împrospătată însă în defensivă prin Sabău preluând de la Gorcioaia rolul de taloneur în minutul 62, Timișoara Saracens a rezistat în apărare și, cu Shennan și Manumua intrați pentru Moala și Rose, a așteptat și eroarea Stelei, care în cele din urmă a venit, în minutul 68, contraatacul declanșat aducând o lovitură de pedeapsă fructificată de Conache.

14-11 și ar fi fost destul dacă timișorenii ar fi repetat mai buna prestație din finala de la București a Cupei Regelui, cu CSM Știința Baia Mare, pe care o depășeau pe un crescendo final cu un dropgol în prelungiri, însă n-a mai fost cazul, erorile întețindu-se iar Ianuș devenind al treilea eliminat, în minutul 75. Și iarăși inferioritate! Și din nou egalitate, la potou, în Copou, din stângul lui Filip…

Nu era însă gata iar Conache și-a încercat tirul și de la 50 de metri, pentru lovitura de grație, de puțin irosită, după care, mult mai spectaculos, a reușit eseul la colț după o spumoasă cursă dusă pe treisferturi de Sefanaia, O’Donnell, Umaga și Militaru, doar că arbitrajul video a găsit un înainte la debutul acțiunii. Anulat și tot 14-14, după de fapt 49 de minute scurse din partea a doua și la exact două ore de la începerea finalei.

Departajarea, în prelungiri. Cu Conache din nou în centrul atenției, ratând încă o lovitură de pedeapsă deja din al doilea minut dar fiindu-i refuzat peste alte patru și un al doilea eseu, neverosimil dar adevărat, după o incursiune a lui Umaga și un înainte al căpitanului Rus, de puțin. Să nu fie oare seara deținătoarei trofeului!?

Ba da. Căci Filip a ratat și el o tentativă de la mult prea mare distanță, pe când Conache nu, din preajma 22-ului bucureștean, în ultimul minut, sau mai bine zis al 13-lea al acelei prime reprize de prelungiri.

”Nebunia” avea să capete alte nuanțe în repriza secundă de prelungiri, mai exact spre mijlocul ei, Dorin Lazăr văzând din nou galben și pentru alte proteste la tot mai discutabilele decizii de arbitraj, și așadar… eliminare. Și abia ce Daniel Ianuș ieșise și el într-un picior, șchiopătând. Dar deși în inferioritate numerică, ”sarazinii” și-au conservat fragilul avantaj și cu forțe noi în linia I, nu doar apărându-se cât de mult s-a prelungit și acea a doua perioadă de 10 minute de prelungiri.

Rugbiștii din vestul Timișoarei au ținut cu dinții ca trofeul Cupei României să rămână în Ronaț iar triumful de puțin a fost al celor bravi. Iar dacă ediția Cupei din acest sezon a fost jenant de scurtă, în schimb ultimul act a fost epuizant de lung…

Și un al doilea concurs intern adjudecat așadar de clubul din Banat fără internaționali de Cupa Mondială în componență. Un efort epuizant dar și o descătușare exuberantă de bucurie! Într-adevăr, de-acum șase trofee în 3 ani, 10 luni și 3 zile. Și numărătoarea continuă…

*

Timișoara Saracens RCM UVT: 1. Gigi Militaru (Sione Taupaki, min. 80+17), 2. Marian Gorcioaia (16. Viorel-Marian Sabău; min. 62), 3. Samuel Mariș (Bogdan Neacșu, min. 80+17), 4. Dorin Lazăr, 5. Marian Drenceanu, 6. Randall Anthony Morrison, 7. Vasile Rus, 8. Daniel Ianuș, 9. Hayden O’Donnell, 10. Jody Rose (23. Tevita Manumua, min. 65), 11. Viliami Moala (19. Stephen Shennan; min. 65), 12. Jack Umaga, 13. Brian Sefanaia, 14. Fonovai Tangimana, 15. Gabriel Conache.

Rezerve: Ionuț Mureșan (intrat temporar în minutul 47, pentru sângerarea lui Lazăr, și reintrat pe parcurs), Eduard Ciaparii, Daniel Zaharia.

Steaua: 1. Baraulea, 2. Cornei, 3. C. Neacșu, 4. P. Neacșu, 5. Grigore, 6. Manu, 7. Mau, 8. Vueti, 9. Diaconescu, 10. Filip, 11. Dumitru, 12. Ahofono, 13. Pascu, 14. Tupou, 15. Niacșu.

* Argentina – Tonga 45-16 (20-13) și 5-2 la eseuri în jocul de duminică al Grupei B, ”Pumele” urmând a evolua în sferturi cu învinsa derby-ului pentru locul 1 al Grupei A, Australia – Țara Galilor.

În Grupa D, a României, Irlanda – Italia 16-9 (10-6), ”verzii” impunându-se prin unicul eseu al lui Earls din minutul 19, în ciuda faptului că au acumulat un record de nu mai puțin decât 9 eliminări temporare. Peninsularii, cu punct bonus defensiv.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: