Timișoara Saracens dispută cel mai grozav amical cu putință, la campioana Europei, londonezii încep cu 5 titulari laureați ai finalei ER Champions Cup și înscriu 7 eseuri: 49-0 (35-0)

Astăzi demarează cea de-a doua ediție în sistem toamnă-primăvară a Superligii de rugby, cu 7 trupe la start și 3 jocuri pe etapă, campioana stând în runda inaugurală și urmând a debuta sâmbăta viitoare la ora 19 pe ”Dan Păltinișanu” cu vicecampioana din Baia Mare, reeditare în campionat a recentului duel din Cupa Regelui în perspectiva căreia Timișoara Saracens a beneficiat aseară în nordul Londrei de cel mai onorant și râvnit meci de pregătire cu putință, pe terenul dublei campioane la zi a Europei, Saracens, aflată la rândul ei la ora celui de-al treilea și ultimul amical înaintea unui nou start în Premiership, unde vizează recucerirea sceptrului.

Cât de eficientă și utilă pe termen scurt și cu efect imediat a fost măsurarea forțelor în regim de verificare cu însăși câștigătoarea în 2016 și 2017 a European Rugby Champions Cup, rămâne de văzut chiar la primul examen oficial, programat weekend-ul viitor în etapa a II-a a Superligii, contra oaspeților maramureșeni, învinși ai bănățenilor la un punct în finala din mai a ediției precedente de campionat, însă beneficiile pe termen lung sunt indiscutabile, Timișoara Saracens având parte în premieră de o confruntare cu gruparea numărul 1 a rugby-ului continental de club, din a cărei rețea globală face parte.

Saracens London și Timișoara Saracens după amicalul de pe Allianz Park / foto timisoararugby-facebook, Daniel Nechita

Spre deosebire de pregătirea tuturor celorlalte participări în întrecerile Superligii din acest deceniu, abordate uneori chiar și fără nici un joc amical la dispoziție, Timișoara Saracens a plusat în această vară prin a excela la polul opus, având parte atât de confruntările acasă cu rivalele CSA Steaua și CSM Știința Baia Mare, ambele în cadrul organizat oficial al Cupei Regelui, cât și de deplasarea pe Allianz Park, la ora preparativelor finale ale celor de la Saracens înaintea rundei inaugurale în Premiership, de unde și considerația acordată de insulari acestui rodaj.

Iar londonezii n-au făcut rabat de efort într-o componență îmbinând titulari laureați și fețe noi, chiar dacă ușurința cu care au exersat automatismele dobândite în cele peste 8 săptămâni de pregătiri au lăsat impresia unui antrenament prin joc, desprinzându-se ca atare la 49-0 (35-0).

Saracens are mereu un blazon de apărat, la ora actuală de dublă campioană a Europei fără vreun eșec în ultimele două ediții adjudecate după câte 9 partide în European Rugby Champions Cup, dar și năzuințe de menținere la un nivel înalt competitiv, necesare cu atât mai mult cu cât în luna mai a ratat intrarea în finala campionatului intern, Premiership, pentru a-și apăra titlul păstrat cu succes în 2016, pierzând penultimul act cu 18-16 la Exeter în fața viitoarei campioane Chiefs, după ce în sezonul regular de 22 de etape londonezii încheiau pe poziția a treia.

Ex-campioni pe plan intern însă laureați continentali, ”negrii” din capitala Regatului Unit au apelat în amicalul internațional de vineri seară de la ora 21,30 a României la nu mai puțin de o treime dintre titularii finalei europene câștigate în primăvară în Scoția, și anume fundașul Alex Goode, care și semna atunci, pe 13 mai, ultimul eseu al londonezilor în triumfătorul ultim act cu 28-17 (12-7) în dauna lui ASM Clermont Auvergne, respectiv căpitanul Brad Barritt, tot din liniile dinapoi, numărul 9 Richard Wigglesworth, pilierul Vincent Koch și numărul 8 Jackson Wray.

Elevii lui Mark McCall nu și-au permis așadar absolut deloc luxul de a trata altfel decât de o manieră profesionistă ultima verificare înaintea debutului în campionat acasă contra celor de la Northampton Saints, ridicând prin cele 7 eseuri izbutite contra campionilor României la 30 totalul baloanelor culcate în terenul de țintă advers în 3 amicale, celelalte, cu grupări din eșaloane inferioare din insulă.

De fapt, englezii au utilizat ca titulari contra bănățenilor și rezerve la start în finala din mai de la Edinburgh, de exemplu în linia I pe Schalk Brits iar tot în pachetul de înaintare și pe Schalk Burger, respectiv numărul 10 Alex Lozowski și Duncan Taylor în liniile dinapoi.

De cealaltă parte, exceptându-i pe jucătorii cu probleme medicale, de exemplu fundașul Cătălin Fercu, victimă a unei fracturi de peroneu în eșecul acasă din Cupa Regelui cu ”Zimbrii”, Matt Williams s-a axat în linii mari pe componența cu care Sosene Anesi a jucat ”dubla” din întrecerea surogat, în pachetul de înaintare Dodge luându-i locul la start lui Mariș, Mureșan pe cel al lui Drenceanu iar Morrison pe cel al lui Stewart, 3 fiind înlocuirile și în liniile dinapoi, plus cu oarecare permutări, Fercu, Conache și Simionescu lăsându-le locul lui Tangimana, Rupanu și Manumua.

Ca joc în sine, a curs firesc și implacabil spre buturile timișorenilor, Sean Maitland deschizând seria eseurilor deja în minutul 5 iar Schalk Brits bisând din linia I nu după multe alte atacuri londoneze, gazdele impunându-și sistematic autoritatea la toate capitolele. I-au urmat până la pauză Duncan Taylor, Jackson Wray și din nou Maitland, Alex Lozowski transformând de fiecare dată: 35-0 după 40 de minute.

Paradoxal, după ce prima parte se încheia prin eliminarea temporară a lui Fonovai Tangimana, campionii României au făcut mai bine față în inferioritate numerică la ieșirea de la vestiare, dubla campioană la zi a Europei mai reușind să înscrie un eseu abia la mijlocul părții secunde, prin rezerva Scott Spurling, după care o altă rezervă, Hayden Thompson-Stringer, l-a semnat pe ultimul al partidei, cu mențiunea că McCall a rulat practic la reluare aproape încă un XV reunind și înlocuitori ai înlocuitorilor pe post.

Chiar și așa, un foarte bun prilej pentru cei din Ronaț să capete experiență internațională la nivelul inter-cluburi, de folos la orele toamnei, în preliminariile ER Challenge Cup, rămânând însă de văzut dacă amicalul de vază din nordul Londrei n-a echivalat cu ceva puțin prea mult în momentul de față pentru timișoreni în raport strict cu abordarea de sâmbăta viitoare a întâlnirilor oficiale din turul Superligii, a cărei etapă inaugurală de astăzi este prezentată și pe coloana dreaptă a acestei secțiuni, în rubrica clasamentelor.

Timișoara Saracens s-a aliniat vineri pe Allianz Park cu Badiu, Rădoi, Dodge, Popârlan, Mureșan, Doyle, Rus – cpt. și Morrison în pachetul de înaintare respectiv Rupanu, Hunt, Tangimana, Manumua, Leiataua, Helu și Samoa, rezerve la start fiind Sabău, Militaru, Halalilo, Iftimiciuc, Ianuș, Pretorius, Popa, Sefanaia, Neculau, Simionescu, Taupaki și Lemnaru.

De cealaltă parte, londonezii, pentru care Lozowski și Spencer au transformat eseurile din partea secundă, au început în liniile dinapoi cu (15) Alex Goode, 14. Sean Maitland, 13. Duncan Taylor, 12 Brad Barritt – cpt., 11 Nathan Earle, 10 Alex Lozowski și 9. Richard Wigglesworth, respectiv în pachetul de înaintare 1. Richard Barrington, 2. Schalk Brits, 3. Vincent Koch, 4. Dominic Day, 5. Nick Isiekwe, 6. Joel Conlon, 7. Schalk Burger și 8. Jackson Wray, rezerve la start fiind: Scott Spurling, Christopher Tolofua, Hayden-Thompson-Stringer, Juan Figallo, Mark Flanagan, Joel Kpoku, Ben Earl, Ben Spencer, Max Malins, Nick Tompkins, Marcelo Bosch, Mike Ellery, Rotimi Segun și Matt Gallagher.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 9 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: