Timișoara Saracens înscrie 17 eseuri și câștigă cu 111-0 la Constanța pentru intrarea în finala Cupei României

Avea nevoie de o victorie și nimic mai mult pe terenul ultimei clasate în campionatul Superligii, dar Timișoara Saracens s-a calificat astăzi în finala Cupei României la rugby prin a stabili scorul record al sezonului și al anului 2019, în deplasare la Constanța, multipla deținătoare a trofeului competiției K.O. urmând să joace în ultimul act al celei de-a 73-a ediții a competiției sâmbătă 30 noiembrie de la ora 12 pe stadionul ”Noua” din Brașov, în compania celor de la CSA Steaua București. 

Roșu-albaștrii pe care timișorenii i-au mai depășit în finala Cupei României la mijlocul acestui deceniu, la Iași, pe 4 octombrie 2015, când au fost necesare reprizele de prelungiri pentru departajarea la 17-14, după 11-5 la pauză și 14-14 la capătul celor 80 de minute regulamentare, elevii lui Grainger Heikell și Sosene Anesi, fără 9 convocați pentru ”Stejari” la Cupa Mondială de peste Canalul Mânecii, păstrându-și atunci trofeul adjudecat în toamna anterioară la Cluj în dauna băimărenilor, primă formație care să reușească o asemenea performanță după 9 ani.

Desigur, Timișoara Saracens avea să mai cucerească apoi Cupa României și pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, zdrobitor în primăvara lui 2016 în ultimul act împotriva maramureșenilor, și tocmai ”Zimbrii” din nord au fost principalii oponenți de care au trecut rugbiștii din Ronaț și în actuala ediție a competiției K.O., mai întâi printr-o victorie în deplasare, iar în urmă cu două săptămâni grație unei decisive remize fără eseuri și cu puține  puncte pe marele și vechiul oval de pe Bega.

Hopuri care odată trecute i-au apropiat considerabil pe bănățeni de o nouă finală succesivă. Căci Timișoara Saracens a jucat și în ultimul act al ediției anterioare, inițial anulat datorită terenului înghețat la început de decembrie 2018 la Cluj, ulterior adjudecat în capitală de CSM București, la reprogramare. 

CSM București nu s-a mai înscris și în competițiile actualului sezon, astfel încât una dintre seriile de calificare ale Cupei României a constat într-un triunghi CSA Steaua – CS Dinamo – SCM Gloria Buzău, rezumându-se la numai 6 întâlniri și adjudecat de cei din Ghencea, cealaltă serie, Grupa A, fiind un patrulater cu timișorenii și băimărenii în lupta la vârf pentru intrarea în finală.

Obținută de Timișoara Saracens, care astăzi a îndeplinit o formalitate la malul Mării Negre, impunându-și zdrobitor statutul de mare favorită. Și Grupa A a dezvăluit slăbiciunile competiției în cauză, atât prin neprezentările formațiilor vizitatoare din Constanța și Cluj pe terenul ”Zimbrilor”, în prima respectiv ultima etapă a seriei tur-retur, ultimă rundă programată astăzi, cât și de exemplu prin scorul unor confruntări dezechilibrate, rezultate culminând cu recordul de astăzi, 0-111, conturat prin nu mai puțin de 17 eseuri marcate de bănățeni, în medie unul la fiecare 4 minute și ceva. 

Porțiile au fost aproximativ egale, opt eseuri înscrise până la pauză și 7 transformate, scor 0-54, încă 9 în partea secundă, adjudecată cu 0-57, grație și transformării a șase eseuri. Nu mai puțin de 13 rugbiști din efectivul lui Sosene Anesi au culcat balonul oval în terenul de țintă advers, printre care și Cătălin Fercu, revenit după accidentare, pe post de centru, principal marcator la finalizare fiind însă tocmai ex-stelistul Ionel Melinte, din rolul de uvertură, cu 3 eseuri, pe când cele mai multe puncte le-a acumulat fundașul Luke Samoa, trecut odată și pe la ”marinari”, cu un total de 32, inclusiv din două eseuri. Tot câte două eseuri au mai izbutit așadar și Fercu respectiv Strătilă, pe când Tătăruș, Popa, Rus, Morrison, Maliepo, Vaovasa, Rădoi, Jipa și Manumua câte unul fiecare.

Un meci fără istoric, cu calificarea ca și în buzunar prin prisma poziției de ”lanternă roșie” fără victorie în 8 meciuri de campionat a gazdei ACS Tomițanii Constanța, o garnitură fragedă în mare măsură. Calificare ce a fost asigurată acasă, prin remiza în fața ”Zimbrilor”, Timișoara Saracens pătrunzând așadar fără a pierde deloc în finala actualei ediții.

Altădată, în prima jumătate a acestui deceniu, era eliminată pe parcurs tocmai de Steaua și tocmai la Brașov, loc al reîntâlnirii pentru revanșa pe același gazon, peste două săptămâni. Răstimp în care finaliștii campaniei anterioare își mai pot fortifica rândurile prin recuperarea altor componenți, indisponibili astăzi de la ora 11 pe terenul ”Mihail Naca”.  

Încă o finală atractivă, încă un prilej pentru timișoreni de a-și lărgi cabinetul de trofee, însă nimic nu poate înlătura senzația că întrecerea Cupei României constituie un barometru fidel al slăbiciunilor rugby-ului intern, desfășurată cu numai 7 prim-divizionare și punctată de scoruri precum cel de astăzi de pe litoral. La care nu multe ar mai fi de adăugat, rezultatul vorbind de la sine… 

Victoria, semnată de Samoa; Vaovasa, Fercu, Popa, Manumua; Melinte, Samkharadze / Lungu, Sabău, Pungea; Strătilă, Popârlan; Tătăruș, Rus; Morrison, completați de rezervele Căpățână, Fonoifua, Halalilo, Moala, Rădoi, Rupanu, Jipa și Maliepo, cu mențiunea că Samoa a transformat 11 eseuri iar Melinte și Jipa câte unul.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sapte = 14

 


Ultimele articole din categoria Rugby: