Timișoara Saracens tranșează clar în deplasare semifinala cheie cu CSM București. A cincea finală cu CSM Știința Baia Mare în ultimele 6 sezoane

Campionii naționali la zi din Ronaț au repetat la indigo în această după-amiază scenariul din primăvara trecută, reabilitându-se decisiv în urma ratării calificării în grupele Challenge Cup tot la ora importantului joc din semifinalele Superligii și tot în capitală împotriva unei trupe bucureștene. Dacă în 2017, după eșecul din returul acasă cu rușii, Timișoara Saracens a intrat în finala Campionatului Național prin loviturile de pedeapsă transformate de Conache în fief-ul din Ghencea al Stelei, astăzi de la ora 17 câștigătorii ultimelor două titluri s-au desprins mult mai clar de noii aspiranți de la CSM București, 13-26 după 6-17 la pauză prin primele două eseuri semnate de Stephen Shennan, urmându-i astfel pe băimăreni în cel de-al treilea ultim act direct consecutiv respectiv al cincilea din 2012 încoace.

Odată ce Taniela Maravunawasawasa a smuls prin eseul din ultimul minut al primei semifinale din Ghencea victoria la limită a ”Zimbrilor” maramureșeni împotriva Stelei, campioană a sezonului regular, parcă era deja scris în stele că și ediția 2017-2018 va pune în scenă o altă reeditare a finalelor pe ruta Baia Mare – Timișoara, toate câștigate de bănățeni, în 2012 și 2013 în capitală, în decembrie 2015 tocmai pe ”Lascăr Ghineț”, fief al albastru-negrilor din nord, iar în mai 2017, anul trecut, înapoi în București.

Într-adevăr, CSM Știința Baia Mare a răsturnat ierarhia la momentul cheie, în semifinala în joc unic în deplasare, 19-20 la CSA Steaua după ce maramureșenii conduceau la pauza matineului de la ora 11 cu 3-12 dar erau mai apoi și conduși, iar dacă a patra clasată după retur a reușit izbânda în capitală, atunci și campioana Timișoara Saracens a imitat-o în confruntarea de la ora 17 de pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, într-un alt meci televizat având ca deznodământ triumful formației mai slab clasate după cele 14 etape din preliminariile Superligii.

Din nou, când conta mai mult, Timișoara Saracens s-a ridicat la înălțimea momentului, și a făcut-o autoritar, desprinzându-se clar până la pauză și mărindu-și chiar și mai mult avantajul la reluarea încleștării cu o formație pe care nu o învinsese în 4 încercări din acest sezon. Dar în cel mai important moment al întrecerilor, la ora intrării în finala Superligii, gruparea mai experimentată și consolidată a dat lovitura de grație masivelor aspirații la o rapidă ascensiune a ”Municipalului” din capitală.

Care a deschis scorul prin ex-mijlocașul celor din Ronaț, Valentin Calefeteanu, 3-0 din lovitură de pedeapsă, dar s-a și văzut apoi deja condus în urma eseului marcat de Stephen Ross Shennan, care a fructificat balonul de urmărire lansat de Jody Rose, Luke Samoa completând prin reușita transformării, ca o reabilitare după ratarea la 3-0 a unei penalități din poziție favorabilă: 3-7.

Tot Calafeteanu a micșorat diferența dintr-o altă penalitate însă același Shennan a punctat de pe aripă al doilea eseu, făurit de Rose și Umaga și transformat de Luke Samoa, care a plusat dintr-o lovitură de pedeapsă, rezultând un detașat 6-17 la pauză.

Timișoara Saracens, expertă a exploatării momentelor decisive în arena internă, era pe drumul cel bun spre a treia finală consecutivă în Superliga, după cele câștigate în 2015 și 2017, trio de apariții succesive ratat de puțin de cei din Ronaț pe seama scandalului filelor rupte la semifinala acasă din septembrie 2014 cu Farul, când campionii porneau ca mari favoriți pentru a intra într-un nou ultim act în care să-și apere trofeul adjudecat tot în dauna băimărenilor și în 2012 și 2013. Cu alte cuvinte, dacă n-ar fi fost acel scurtcircuit ce n-a ținut de rugbiștii Timișoarei ci de aspecte mai tenebroase și încă neelucidate, bănățenii și băimărenii ar fi disputat chiar și șase finale la rând ale Superligii.

Inevitabil, după ce formația din Ronaț și le-a adjudecat pe precedentele cinci, chiar și la Baia Mare, finala de săptămâna viitoare îi are drept favoriți pe ocupanții locului 3 după retur, campionii de pe Bega, care au și câștigat tur-retur în actualul sezon împotriva ”Zimbrilor”, 23-15 în septembrie pe ”Dan Păltinișanu” și 18-22 pe 6 aprilie în Maramureș.

Era însă mai întâi necesară trecerea de CSM București, însuflețită de câștigarea la limită la Cluj în această primăvară a Cupei României, contra băimărenilor, iar Timișoara Saracens a rămas fermă pe poziții și după pauză, pe când cei din capitală, tot mai rătăciți, nesiguri la turnura pe care o luaseră lucrurile. Mai întâi Calafeteanu a ratat o lovitură de pedeapsă iar Cătălin Prunaru a fost eliminat temporar de centralul irlandez Sean Gallagher, oaspeții replicând în schimb prin desprinderea la 6-23 grație altor penalități fructificate de același Luke Samoa.

Avansul vizitatorilor avea să ia și mai mari proporții când tot fundașul Luke Samoa și-a desăvârșit aura de principal marcator al întâlnirii dintr-o altă penalitate, 16 puncte pentru 6-26, scor la care elevii lui Sosene Anesi și Chester Williams nu mai puteau fi ajunși nici cum din urmă, CSM replicând doar printr-un eseu de penalizare, transformat. Prea puțin și prea târziu: 13-26.

Formația obișnuită cu asemenea ocazii și-a arătat stofa și a sugerat aspiranților de la ”Municipal” că mai au de transpirat pentru a putea răsturna de pe-un sezon pe altul ierarhii oarecum consolidate, Cupa României fiind una dar Superliga o altă mâncare de pește. O calificare absolut meritată, cu atât mai elocventă cu cât a fost obținută de o manieră chiar mai clară decât o arată scorul final în condiții de deplasare…

Timișoara Saracens: Badiu, Căpățână, Pungea; Lazăr, Drenceanu; Neculau, Rus, Morrison / Luiters, Rose; Shennan, Umaga, Tangimana, Fercu; Samoa. Rezerve la start: Rădoi, Taupaki, Doge, Mureșan, Sabău, Seniloli, Popa, Simionescu.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: