Timișoara Saracens, un singur eseu pe final, învinsă acasă. Al șaptelea joc pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”

Într-un an 2019 în care a încheiat în premieră în afara podiumului în acest deceniu al Superligii, la finele ediției trecute, Timișoara Saracens n-a izbutit nici la primele ore ale toamnei să răstoarne noile ierarhii, înfrângerii pe final de sâmbăta trecută de pe terenul campioanei adăugându-i un eșec și sâmbăta aceasta pe stadionul ”Dan Păltinișanu”, în fața vicecampioanei CSA Steaua, care și-a conservat în partea secundă avantajul unui eseu transformat: 13-20 (6-13). Un singur eseu a răsplătit în schimb strădaniile ”negrilor” din Ronaț, care par doar a completa podiumul turului în campionatul elitei.   

Prima ediție fără ”Stejari” a turneului final IRB Rugby World Cup își completează întâia săptămână plină în Țara Soarelui Răsare, gazda Japonia furnizând astăzi surpriza, 19-12 cu Irlanda, pe când în țară Superliga a bifat antepenultima rundă a primei jumătăți din sezonul regular, încheiată cu încleștarea pentru locul 2 după tur, între bănățenii depășiți cu 3 eliminări după pauză la Baia Mare, de la 8-24 la 28-24, și steliștii învinși la rândul lor în prealabil în Maramureș, cu 18-15.  

Iar Timișoara Saracens a revenit astfel după două săptămâni pe arena ”Dan Păltinișanu”, așadar și cel de-al șaptelea meci pentru trei formații diferite de pe Bega pe acest gazon după așa-zis ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”, precum greșit se anticipa în primăvară, fiind uitat atunci aspectul că spre sfârșitul verii vor începe noi ediții de campionat iar echipele au nevoie de un teren pe care să joace.

Iar remarca nu este deloc malițioasă, și nici numărătoarea răutăcioasă, ci punctate în condițiile în care și în această săptămână a descins un alai guvernamental în Timișoara, atingând același foarte obositor subiect al Sălii Polivalente și noului stadion, dar nu oricum, ci prin precizări subliniind că în privința viitoarei arene totul ar fi în grafic. În grafic poate după orarul politicienilor și administratorilor publici români, pesemne tare rău întârziați.

Capitalei Banatului i-ar fi trebuit un nou stadion de ani și ani de zile, iar niște ignoranți au tupeul de a pomeni despre existența unui grafic, și care ar mai fi încă și respectat, conform declarațiilor. N-au existat planuri și viziuni în timp vizavi de înlocuirea bătrânului oval de pământ și beton, așadar nici urmă de vreun grafic arc peste ani, cât despre interminabila batere a apei în piuă de când se tot pomenește insistent în ultimul an și ceva despre noua arenă, nici urmă de vreo schimbare. Aaaaa… Că se transmit niște hârtii de colo, colo!?! Probabil acela ar fi fost momentul de pornire al traiectoriei pe graficul guvernamental, pasarea unui prim document, dar realitatea în iarbă nu minte. S-au isterizat toți în primăvară că un anumit meci din faza județeană a Cupei României la fotbal a fost și ultimul găzduit de vechea arenă, iar de-atunci au trecut 4 luni în care stadionul a mai fost martor mut al altor 7 partide, de fotbal sau rugby. Tăceau, filosofi rămâneau.

Loc și timp pentru a mai transmite balonul oval pe gazonul de pe ”Dan Păltinișanu”, cu succes din partea Stelei, gazda Timișoara Saracens pierzându-și în schimb în doar o săptămână statutul de unică participantă cu punctaj maxim în ierarhie după primele 3 runde ale Superligii în noua ediție 2019-2020. Trecea inițial de formațiile cu mai puține pretenții, de fiecare dată cu punct bonus ofensiv, ultimul fiind adjudecat chiar aici, 38-10 (26-3) cu buzoienii, dar adevăratele teste ale turului au confirmat reculul din cursul anului 2019, conturat în play-off-ul din primăvară al elitei.

Pentru bucureșteni a fost în schimb doar cea de-a doua deplasare în noul campionat, după cea pierdută de puțin la Baia Mare, iar roșu-albaștrii, cu tot cu aripa Fonovai Tangimana în XV-le de start, n-au ratat prilejul să rămână ierarhic în coasta învingătorilor lor din ultima finală, ”Zimbrii”, prin a tranșa disputa de pe Bega. Cap de afiș al etapei fără a entuziasma însă prin prisma prestației oponentelor, punctele fiind foarte dârz disputate, dar cu o sumedenie de erori, cam deranjante prin numărul lor pentru protagoniste din tridentul de ”ași” al elitei, acolada greșelilor fiind lărgită de arbitrul Vlad Iordăchescu, un bucureștean deloc înghițit în Timișoara. Derby care n-avea însă nici pe cine entuziasma, tare puțini fiind amatorii sportului cu balonul oval care au asistat la un duel de podium în prima divizie.

Greșelile mai numeroase, în dreptul gazdelor, care, în pofida deschiderii scorului prin lovitura de pedeapsă fructificată de fundașul Samoa în minutul 19, n-au mai condus pe tabela de marcaj, răspunzând abia înaintea pauzei doar prin încă o penalitate desprinderii steliste. Echilibru fără reușite în prima jumătate a părții întâi, echilibru restabilit imediat și pe tabela de marcaj, Vlaicu egalând din același procedeu, prin care prelua apoi și conducerea. Iar în zece minute se ajungea de la 3-0 la 3-13, aripa Ionuț Dumitru înscriind pe o breșă întâiul eseu al meciului, transformat. 

Și partea secundă a început cu minute bune fără reușite, abia după un sfert de oră survenind un al doilea eseu, tot al aripii Ionuț Dumitru, izbutit pe fondul superiorității numerice steliste, gazdele înregistrând o eliminare temporară, dictată de Iordăchescu. Diferența devenise de două eseuri transformate, 6-20, cu atât mai greu recuperabilă cu cât la omul sărac nici boii nu trag, gravă accidentare puțin mai apoi a rezervei Taupaki, scos pe targă. 

Timișorenii s-au îndârjit să revină pe tabela de marcaj dar eforturile nu le-au prea fost răsplătite cum poate ar fi meritat, izbutind totuși înscrierea eseului de onoare, cu nici 4 minute înainte de final, mol finalizat din linia a II-a de Dorin Lazăr și transformat de Samoa, care mai ratase în prealabil o lovitură de pedeapsă de la distanță, însă prea puțin și prea târziu. Au mai lansat apoi un ultim asalt dar eseul cu transformare care ar fi smuls egalarea a devenit iluzoriu, gazdele fiind nevoite să se mulțumească cu punctul bonus defensiv.

Un eseu pe final, prea puțin pentru tranșarea unei asemenea partide, numeroasele schimbări de personal prin binevenita întinerire a lotului dar și cu despărțiri, precum și problemele generale de ordin administrativ ale clubului SCM făcându-se resimțite în cel mai problematic an de la relansarea clubului de pe Bega odată cu startul Superligii în martie 2011.  

O reprezentație acasă pentru timișoreni și săptămâna viitoare, pe 4 octombrie de la ora 12 pe ”Dan Păltinișanu” cu ACS Tomițanii Constanța, ultim joc al bănățenilor în tur, după care pe 19 octombrie vor aborda returul sezonului regular, la Cluj.

*

Timișoara Saracens: Samoa; Zaharia, Popa, Maliepo, Simionescu; Jipa, Rupanu / Lungu, Rădoi, Halalilo; Popârlan – cpt., Lazăr; Morrison, Neculau; Strătilă. 

Rezerve la start: Căpățână, Taupaki, Aranda, Iftimiciuc, Sabău, Samkharadze, Hinckley, Manumua.

CSA Steaua: Neagu; Tangimana, Elia, Vlaicu, Dumitru; Boldor-Boghița, Surugiu / Savin, Butnariu, Pataraia; Rusu, Tweedle; Ser, Arvinte; Vueti – cpt.

Rezerve la start: Pană, Bălan, Bădălicescu, Pășălan, Bucurescu, Diaconescu, Plai, Porojan.

Rezultatele etapei a V-a și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 25

 


Ultimele articole din categoria Rugby: