Urmările nefaste ale deciziei Federației Române de Rugby, evidente de la prima strigare: arbitrul fluieră mai repede finele fiecărei părți a jocului Timișoara – Alba Iulia, cu 8 eseuri până la pauză, 6 după, 96-6 (56-0)

Sporttim a atenționat în repetate rânduri prin argumentații justificative pe larg în sensul că hotărârea F.R. Rugby de a comasa din noul campionat primele două divizii va avea un efect detrimental din absolut toate punctele de vedere, iar primele semne implacabile în acest sens s-au manifestat încă din runda inaugurală, astăzi la matineu, când codașa ligii secunde la finele ediției 2021, CSU Unirea Alba Iulia, învinsă cu 66-3 la ultima apariție din toamnă în eșalonul al doilea, a fost miel la tăiat în Ronaț, pe terenul ocupantei locului 4 în Superliga de anul trecut, SCM USAMVB Timișoara, doar arbitrul salvându-i pe ardeleni de un eșec și mai copleșitor prin a fluiera în avans finele ambelor părți, cu 5 respectiv 3 minute.

Bănățenii ar fi bătut probabil suta dacă vizitatorii codași în liga secundă dar ”promovați” din pix de FRR n-ar fi fost ”salvați de clopoțel”, însă și așa n-a fost un rezultat demn de nou înființata Ligă Națională de rugby, 96-6 după 56-0 la pauză, cei din Ronaț înscriind nu mai puțin de 8 eseuri în prima parte, alte 6 la reluarea partidei de la ora 11 din etapa I.

F.R.R. este responsabilă pentru distrugerea cu zile a competiției, sau mai bine zis iresponsabilă prin natura deciziilor pe care le emană, Sporttim luând poziție și atitudine în sensul de a nu puncta mai mult decât laconic pe marginea unor dispute fără rost și fără spirit competitiv, fără noimă și fără istoric, fără miză și detrimentale binelui organic al Ovaliei carpatine. Încotro? În mod cert, în premieră după toate sezoanele de Superliga, Sporttim nu va publica pe coloana datelor tehnice nici rezultatele rundelor, nici programul viitor, nici ierarhia la zi, în semn de protest față de distrugerea de către forul federal a competitivității și credibilității campionatelor divizionare de seniori în rugby-ul autohton.

Ilustrata din Ronaț, Timișoara – Alba Iulia 96-6 (56-0) și 14-0 la eseuri într-un meci scurtat de trimisul federal cu aproape zece minute, pentru ”protejarea” imaginii întrecerii, căci peste 100 la prima strigare nu i-ar fi coafat pe federali, este sugestivă încă din capul locului în privința erorii de judecată a F.R.R. 

Care a considerat că a mixa un ghiveci din componențele primelor două ligi n-ar avea efecte negative, iar acestea se vor manifesta în special pe termen mediu-lung, deși cele cu titlu imediat sunt deja elocvente. Ocupantele podiumului ligii secunde în ultimele două ediții, și anume în aceeași ordine CS Știința Petroșani, CS Năvodari și RC Bârlad. urmate de CSM Galați, RC Grivița, CSM Bucovina Suceava, RC Gura Humorului și CSU Alba Iulia, doar arădenii de pe antepenultima poziție declinând a da curs încuviințării acestui compromis, au fost luate pe sus pentru a juca pe același palier cu trupele Superligii, ceea ce numai bine nu sună pentru credibilitatea noului campionat. 

Se face un deserviciu rugby-ului doar pentru camuflarea uriașei minciuni în care se târăște sportul intern cu balonul oval, cufundarea într-o uriașă minciună caracterizând însă și sportul românesc în întregul său respectiv viața socială în general. 

Asemenea anomalii n-ar avea ce să caute într-un sport respectat dintr-o societate sănătoasă la cap și vie în cuget și-n simțiri. 

Pentru conformitate, pe scurt, SCM USAMVB a marcat ca prin brânză un prim eseu încă în primele 40 de secunde și încă 7 în cele doar 35 de minute până la pauză, prin Ștețco de două ori, Jipa de 3 ori, Khvicha, Macovei si Tique, transformate de Alin Conache, iar alte 6 la reluarea partidei, prin Manumua, Khvicha, Muresan, Altinok, Alin Conache si Baloyi.

Fără a știrbi din meritele echipei net mai bune, și timișorenilor li s-a făcut de fapt un mare deserviciu, nedetectabil poate la prima vedere, dar poți deveni mai competitiv doar măsurându-te cu cei mai buni și în general cu cei mai buni ca tine, ori a te antrena cu spectatori într-un duel inegal încheiat binișor mai repede decât limita timpului regulamentar de joc n-are darul de a asigura creșterea valorică a efectivului de pe Bega. Păcat că tocmai atunci când s-a oferit o pauză de la stăpânire în privința întreruperii temporare a absurdelor, aberantelor, nejustificatelor și ilegalelor impuneri de nimic, iubitorii rugby-ului n-au avut parte de un rugby competițional mai apropiat unor standarde cât de cât decente.

Responsabilii din F.R.R. ar trebui să-și dea urgent demisia. 

Urmează măcar un meci de Doamne ajută pentru bănățeni, la campionii băimăreni.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 48

 


Ultimele articole din categoria Rugby: