”Welcome și bine ați venit!” Timișoara Saracens își prezintă achizițiile: totul despre noul cvartet. ”99% suntem mulțumiți de campania de transferări, mai e o poziție pe care suntem nehotărâți”

Timișoara Saracens RCM UVT a introdus în scenă astăzi de la 12,30, în cea de-a patra zi de pregătiri a clubului de rugby din Ronaț, cvartetul noilor achiziții înaintea sezonului 2015, alcătuit din Brian Sefanaia, din Tonga, Daniel Gabriel Ianuș, Bogdan-Emanuel Neacșu și Daniel-Vlăduț Zaharia, purtând tricouri negre cu însemnul TMLoveRugby. Iată ce au spus protagoniștii, precum și antrenorul lor, Sosene Anesi, dar și Dușan Filipaș, vicepreședinte al grupării din acest an cu o nouă denumire, care a punctat și alte noutăți.

Brian Sefanaia, tongalezul de 28 de ani, încadrat de antrenorul principal Sosene Anesi și cel mai tânăr dintre noile achiziții, Daniel Zaharia

Brian Sefanaia, tongalezul de 28 de ani, încadrat de antrenorul principal Sosene Anesi și cel mai tânăr dintre noile achiziții, Daniel Zaharia

 

 

Filipaș a inaugurat prezentarea rugbyștilor, ce a avut loc la sediul clubului din strada Cameliei 9-11, prin a spune: ”Cred că sunt cu toții nerăbdători să înceapă un nou sezon, în care avem un singur obiectiv, care este eventul, și sunt convins că îl vom îndeplini în acest an!”

Întrebat care cluburi s-ar contura a fi principalele pretendente la onoruri și implicit oponente ale celor din Ronaț, Filipaș a remarcat: ”Cu noi înșine ne luptăm, fără falsă modestie, dar noi trebuie să ne organizăm și mai bine și să continuăm proiectul început. Toate finalele acestor ani le-am câștigat, ceea ce e un factor de motivare suficient, ca să nu spun în felul în care Baia Mare zice că de 7 ani sunt neînvinși acasă, și așa pot să le spun că au pierdut toate finalele jucate cu noi. Avem un colectiv format, având jucători aflați împreună de 2-3 ani de zile, lot căruia i-am adus doar mici corecții, așadar n-am transferat masiv, n-am avut nici plecări masive, iar continuitatea va fi un factor decisiv. Pe un fond de liniște și încredere, Cupa și campionatul pot fi aduse în premieră la Timișoara! Pot spune că ne-am făcut în proporție de 99% campania de achiziții pe care vroiam să o efectuăm, și ar mai fi doar o poziție pe care suntem încă nehotărâți în ziua de azi, dar asta nu înseamnă neapărat că mai vine încă un jucător. Nu este exclus, însă maxim unul, dar încă nu suntem siguri. Sunt mulțumit așadar de campania aceasta oferind o mixtură între experiența lui Brian și Daniel (n.n.: Sefanaia și Ianuș), de la care ne așteptăm să fie în primul XV, și mai tinerii Bogdan și Daniel, care trebuie să se pregătească foarte, foarte bine pentru a prinde în prima fază lotul de 23. Avem de fapt la Timișoara Saracens un proiect pe care îl vom continua în privința jucătorilor tineri, și ne propunem să alcătuim un grup de 5-7 jucători de 19-22 ani care în 2-3 ani să devină competitivi și să intre fără probleme în primul XV al Timișoarei – ca să spun așa, investim în viitor!”

Din 2015, Timișoara Saracens RCM UVT: campania de reidentificare a clubului e ca și începută

Din 2015, Timișoara Saracens RCM UVT: campania de reidentificare a clubului e ca și începută

 

 

În altă ordine de idei, ”anul acesta și pe următoarele 3 sezoane vom continua ca Timișoara Saracens RCM UVT și vom începe o campanie de rebranding a tot ceea ce înseamnă club: echipament, siglă, multe altele… Începem de luna viitoare campania de rebranding și tot luna viitoare vor sosi de la Saracens un antrenor și un kinetoterapeut, așadar beneficiem de un transfer de know-how, vor activa o săptămână cu echipa noastră. Cei de la Saracens ne-au ajutat foarte mult pe partea de inovație, astfel că Timișoara investește și este preocupată de inovația în rugby, de exemplu cu mare atenție pe zona de alimentație, pe aspectul de monitorizare a comoțiilor pe care le suferă jucătorii în timpul meciului, implementat de Saracens, pe sistemele de analiză video, așa încât antrenorii și jucătorii pot înțelege ceea ce au de îmbunătățit. Și în sisteme de monitorizare a performanței jucătorilor, deci cred că Timișoara este lider în acest domeniu, un factor hotărâtor pe calea performanței”.

Neacșu, Ianuș, conducătorul Filipaș, antrenorul Anesi, Sefanaia și Zaharia de la stânga la dreapta)

Neacșu, Ianuș, conducătorul Filipaș, antrenorul Anesi, Sefanaia și Zaharia (de la stânga la dreapta)

 

 

 

Filipaș a realizat apoi scurte creionări ale noilor veniți, care au luat la rândul lor cuvântul, discutându-se apoi și alte subiecte.

Brian Sefanaia, un tongalez născut în 1 august 1986, jucând ca aripă, centru și fundaș, și-a început cariera acasă, la U18-19, după care a trecut pe la Parramatta RC, în 2006-2008, apoi Manly RC, tot în Australia, din 2009 până înaintea descinderii pe Bega, fiind selecționat în naționala de rugby în 7 a Australiei, pentru care a evoluat în 2008-2011, ca posesor de pașaport australian. Descris ca fiind versatil în linia de treisferturi, având capacitatea de a juca și centru, atât interior cât și exterior, dar în aceklași timp și aripă sau fundaș. ”Atacul său impresionează dar excelează în apărare”, este descrierea din partea antrenorului pentru un rugbist caracterizat ca fiind puternic și stabil în contact, greu de doborât și determinat să marcheze atunci când are ocazia.

Daniel Gabriel Ianuș (n. 26.02.1987; Pașcani), un flanker, numărul 8, adus în locul lui Daniel Carpo, plecat la CSM București, a fost introdus în scenă de vicepreședintele Filipaș ca un ”fost component al lotului național, spun fost dar și cu șanse de a reveni acolo, cu toate că nu acesta este principalul țel, un jucător cu 12 selecții pentru România, și în care ne punem mari speranțe! Sperăm ca Timișoara Saracens să reprezinte unul dintre cei mai buni ani ai lui în rugby-ul românesc”. Ianuș a sosit de la steliști, la care a evoluat din 2008, perioadă în care a câștigat două titluri de campion la rugby în 7, două Cupe ale României și 3 medalii de vicecampion, după ce începea rugby-ul în orașul natal și îl continua la LPS Focșani și Universitatea Cluj. Ianuș a mai strâns și zece selecții pentru ”Lupi” respectiv 15 în selecționata României de rugby în 7, fiind pasionat de sporturi extreme.

Bogdan Emanuel Neacșu (n. 2.8.1991; București), un jucător de linia I, a sosit tot de la Steaua, pentru care a evoluat în edițiile 2013 și 2014, după ce se lansa în 2009 cu CS Olimpia. Triplu campion național de juniori în perioada 2007/9 și participant cu România U18 la Campionatul European de profil din 2009. Despre Neacșu, prin vorbele lui Filipaș, ”sperăm că va bate în 2-3 ani la porțile echipei naționale!”

În fine, mezinul Daniel Vlăduț Zaharia (n. 12.01.1995; Bârlad), care tocmai a împlinit 20 de ani, ”o speranță a rugbyului românesc, joacă aripă”, conform tot spuselor vicepreședintelui. Ca junior debutant în 2011 la Centrul de Excelență din Bârlad, Zaharia a participat la întrecerile continentale de rugby în 15, de 3 ori, respectiv în 7, o dată, devenind campion al țării de rugby în 7 în 2012 și 2013 și fiind convocat la națională în loturile de U18 și U19, la ultima categorie și la R7.

Apropo de reprezentativa de rugby a României, Filipaș a relevat că pe lista selecționabililor naționalei în XV vor putea figura și sportivi născuți pe alte meleaguri, ”sunt trei, Paula, Jody și Fish, în acest an, și sunt convins că pe 2016 vor mai fi și alți potențiali candidați”. Este vorba așadar despre Morrison, Kinikinilau și Rose, toți din emisfera sudică, care pot reprezenta ”Stejarii”.

Trecând la sezonul în sine, s-au primit lămuriri că ”prima finală a anului va fi cea din această a treia competiție, nou creată, a doua va fi a Cupei României, iar a treia în Superliga. Finala campionatului va avea loc la Cluj iar a Cupei nou create la București, pe când în Moldova se va juca finala Cupei României”, au explicat amfitrionii, adăugând: ”S-a redus numărul de jocuri din campionat dat fiind că este an de Cupa Mondială, cu toate celelalte acțiuni de lot național, așadar mai puține jocuri”. Meciurile de pe teren propriu vor fi organizate, după tipicul din 2014, în aceleași locații din Ronaț și de pe ”Dan Păltinișanu”, de la caz la caz, în funcție de eveniment.

În altă ordine de idei, atingându-se în trecere și conlucrarea cu forul federal, Filipaș a mai relevat că ”Harry Dumitraș, care a fost aici zilele trecute la o întâlnire cu jucătorii cu potențial de lot național, a promis că va răspunde solicitării staff-ului tehnic, iar una dintre solicitări a fost trimiterea de una, două, trei ori a unui arbitru la Timișoara, pentru a discuta anumite momente ale jocului și a înțelege cum se va aborda, și vor exista și două colocvii la București, despre diferite aspecte”.

Câștigătorii medaliei de bronz în Superliga 2014, deținători ai Cupei României, distincții obținute cu Sosene Anesi la cârmă

Câștigătorii medaliei de bronz în Superliga 2014, deținători ai Cupei României, distincții obținute cu Sosene Anesi la cârmă

 

 

 

Antrenorul Sosene Anesi, principal interimar pe perioada suspendării lui Grainger Heikell, compatriot care a asistat la rândul său la întâlnirea cu presa și căruia îi va fi cel mai probabil redusă nemeritata suspendare, s-a declarat ”foarte entuziast de noile achiziții, cu care ne-am întărit și cu care sperăm să încheiem la fel, sus, în ascensiune. Ne vom pregăti de asemenea manieră pentru a fi siguri de asta, ne vom antrena din greu, și au fost deja zile grele, căci vrem să demonstrăm din nou că suntem cei mai buni și să ne îmbunătățim evoluțiile, să fim mai pregătiți, mai masivi, mai iuți. Vrem fără doar și poate campionatul, iar îngemănarea diferitelor valori și cumulul de experiență al echipei noastre ne sunt atuuri favorabile. E foarte bine că avem putere la nivelul întregului lot, ceea ce este foarte bine pentru selecție, care nu rezultă din ceea ce și cine ești dar din muncă asiduă. Am jucat cu Brian în Australia și pot spune că e un alergător puternic, iar incluzând experiența lui suntem mai tari”.

Brian Sefanaia a spus: ”Mulțumesc celor care mi-au dat ocazia și m-au adus aici, mă bucur să fiu aici, am familia de partea mea, ca ajutor și sprijin în luarea deciziei mele, și sunt pentru prima oară aici, într-un colectiv foarte, foarte prietenos, cu antrenori buni. Sunt foarte entuziast și aștept să primesc de la ei cunoștințele necesare, despre ce fel de rugby vom juca. Sunt foarte, foarte, foarte bucuros aici, în Timișoara, unde, e drept, vremea e cam rece, dar mă voi obișnui. Nu știam mai nimic despre România, ceva cum că vampirii au crescut aici, ceva povești amuzante, dar odată ajuns aici am ocazia să învăț lucruri noi despre cultura acestor locuri, și am de la cine afla lucruri interesante. Familia m-a încurajat să aleg această oportunitate, să văd cum e viața…”

Daniel Ianuș a zis: ”Sunt încântat de acest frumos proiect aflat în derulare la Timișoara de câțiva ani, și vreau să arăt ce pot! Mai am multe de pus la punct dar sper ca împreună cu echipa să dau cele mai bune rezultate! Se poate realiza eventul, vor fi mai multe meciuri, un campionat mai disputat, dar ne dorim foarte mult trofeele!” Ianuș a fost completat de fostul său coleg stelist Neacșu: ”Sunt foarte bucuros că am venit aici și voi trage din greu să răzbat cât mai curând în primii XV. E un lot foarte puternic, cu jucători foarte valoroși, și sper să mă integrez cât mai repede și să prind echipa!”

Tânărul Zaharia a remarcat că ”am numai de câștigat din această aventură, și sper să demonstrăm că locul nostru este acolo, locul I, dar sper să fie și o rampă de lansare pentru echipa națională de seniori”.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 7

 


Ultimele articole din categoria Rugby: