20 de școli din Timiș, câte 10 șahuri: ”Educație prin șah în învățământul preuniversitar”

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a fost astăzi la ora 10 gazdă a evenimentului de înmânare a unor table, piese de șah și alte accesorii trebuincioase reprezentanților unităților de învățământ din Timișoara și din județ selecționate pentru demararea proiectului cu girul Ministerului Educației Naționale, în conlucrare cu Federația Română de Șah, și anume ”Educație prin șah în învățământul preuniversitar”.

sigla FRSah

 

 

Sporttim anunța anul trecut despre această inițiativă de a promova într-un cadru organizat jocul de șah în rândul elevilor și iată că primele mutări sunt puse deja în practică.

Celor din Timiș le-au fost repartizate câte 10 table și piese de șah pentru 20 de unități de învățământ gimnazial, mai exact zece din mediul urban și tot atâtea din mediul rural, laolaltă cu câte o tablă de demonstrație și un manual.

Ca mutare următoare, dascălii atrași de ideea beneficului proiect sunt invitați în perioada semestrului II al actualului an de învățământ la cursurile de șah cu durata de 40 de ore, susținute la Casa Corpului Didactic, în urma cărora vor putea obține și o specializare de calificare pentru predarea acestei noi discipline în domeniul învățământului preuniversitar. Sunt vizați învățători, profesori de Educație Fizică și Sport, dar nu numai, urmând ca din toamna lui 2015 să se treacă la mutările în sine, în cadrul orelor de curs. Există și un ordin ministerial în acest sens, publicat pe portalul oficial www.frsah.ro.

Predarea recuzitei s-a efectuat în prezența profesorilor desemnați de la unitățile de învățământ din teritoriu, de exemplu, din mediul urban, ”Colegiul Bănățean”, iar din mediul rural, Școala Gimnazială Sânandrei, dar și a reprezentanților federației sportive de profil, Sorin Iacoban, președintele F.R. Șah, Vladimir Danilov, secretar F.R. Șah, precum și Corneliu Pașcalău, vicepreședinte federal dar și conducător al grupării CSȘ 1 Timișoara, responsabil cu implementarea proiectului în județul Timiș, care a sintetizat succint ideea proiectului: ”Este aceea de a pregăti în cadrul organizat al învățământului preuniversitar tânăra generație pentru practicarea șahului, de a crea niște baze de dezvoltare intelectuală dar și de selecție, pentru lansarea de viitori performeri. Este așadar cu dublă finalitate!” Au mai participat printre alții și Inspectorul General adjunct al ISJ Timiș, Francisc Halasz, precum și inspectorul județean de specialitate Constantin Osain.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Şah: