AEM Timișoara, aur pe țară în Superliga masculină pe echipe. Studențesc Medicina, argint la feminin, bronz cu băieții

Șahul timișorean și-a reconfirmat valoarea și cu ocazia ediției din acest an a Campionatului Național rezervat echipelor de seniori, CS AEM triumfând la capătul celor 9 runde din întrecerea masculină, în care concitadina CS Studențesc Medicina a completat podiumul, pe locul 3, iar formația feminină a ”Medicinei” obținând și poziția secundă în întrecerea paralelă de 7 runde a Superligii doamnelor și domnișoarelor. Competițiile de pe Valea Oltului s-au încheiat spre orele serii cu o ascuțită dispută la vârf pentru titlul național feminin, adjudecat de CS Politehnica Iași.

CS AEM Timișoara a reușit un tur de forță la Călimănești în Superliga masculină derulată de-a lungul a 9 zile de întreceri, până astăzi, obținând 17 puncte din 18 posibile în clasamentul final, prin care și-a apropiat titlul național pe echipe de seniori, urmată fiind de Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, cu 16 puncte, și CS Studențesc Medicina Timișoara, a treia pe podium cu 12 puncte din cinci întâlniri adjudecate și câte două remizate respectiv pierdute, tot 12 puncte acumulând și CS Universitar Ploiești, pe când cea de-a cincea clasată din totalul de 10 participante, CS Vados – Magazinul de Șah Arad, 10 puncte.

CS AEM nu s-a impus decât în disputa cu vicecampioana Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, cu care a încheiat 3-3 la partidele disputate la cele 6 mese, dar în rest și-a agonisit punctele mai mult sau mai puțin clar, 4-2 cu CS Studențesc Medicina, 4-2 cu Pro Logos Șah Club Oltenia, 3,5-2,5 cu Victoria Techirghiol, 4,5-1,5 cu Universitar Ploiești, 4,5-1,5 cu Șah Club Galați, 4,5-1,5 cu Politehnica Iași, 4-2 cu Vados Magazinul de Șah Arad și 6-0 astăzi cu CS Otopeni.

Constantin Lupulescu și Mircea-Emilian Pîrligras au contribuit cu câte 7 puncte acumulate din 9 posibile la triumful formației AEM, al cărei căpitan este Sergiu Grunberg, Berkes Ferenc cu 6 din 8, componentul U20 Radu-Cristian Toma cu 5,5 puncte din 8 posibile, Alin-Mile Berescu cu 4,5 din 5, ex-campionul național în proba individuală Vladislav Nevednichy cu 4 din 6, pe când Andrei Volokitin cu 3,5 din 8 iar componentul U20 Alexandru-Bogdan Banzea cu o remiză în singura apariție.

Pe podiumul masculin a urcat din Timișoara și C.S. Studențesc Medicina, care a înregistrat pe rând următoarele rezultate: 5-1 cu CS Otopeni, 3,5-2,5 cu Victoria Techirghiol, 4,5-1,5 cu Clubul de Șah Galați, 3-3 cu Vados – Magazinul de Șah, 2,5-3,5 cu Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, 3,5-2,5 cu Pro Logos Șah Club Oltenia, 3,5-2,5 cu Universitar Ploiești și 3-3 astăzi după-amiază cu CS Politehnica Iași, partide în care s-au consemnat 4 remize dar și un triumf cu albele al lui Vlad-Cristian Jianu, autor a 6,5 puncte din 7 posibile în concursul de pe Valea Oltului, înfrângerea trecând în contul lui Mihail Marin, cu negrele la Svetushkin.

Mult mai dramatică a fost în special într-un final cu sufletul la gură competiția feminină a Superligii pe echipe de senioare, adjudecată la potou de C.S. Politehnica Iași, grație triumfului din întâlnirile decisive directe de duminică, în derby-ul primelor două clasate, cu CS Studențesc Medicina, gruparea timișoreană cu Ioan Mărășescu căpitan cedând printr-o primă înfrângere în runda cădere de cortină și locul 1 în ierarhie.

Înaintea celei de-a șaptea runde, CS Studențesc Medicina avea 11 puncte din 5 întâlniri câștigate și una remizată, 2-2 la partide cu Clubul Central de Șah București în runda a patra, pe când CS Politehnica Iași 10 puncte tot din cinci victorii dar și un eșec, însă formația moldavă a răsturnat situația în confruntările directe.

Astfel, mutând cu piesele negre, campioana națională la zi în întrecerea individuală, Elena Luminița-Cosma, autoare a 5,5 puncte din 6 posibile în rundele derulate de luni până sâmbătă, s-a văzut întrecută de Irina Bulmaga, cealaltă victorie decisivă a ieșencelor fiind repurtată tot cu albele, de Diana-Elena Cusmuliuc, în fața lui Jakab Kincso. Succesul timișorencelor a fost adus de Mihaela Sandu, tot o medaliată națională la zi pe eșichierul individual feminin, cu albele în fața Alinei L’ami, în vreme ce nemțoaica Elisabeth Paehtz, care în primele zile acumula 4,5 puncte din 5 posibile pentru ”mediciniste”, a remizat cu albele cu Lilit Mkrtchian. În concluzie, CS Studențesc Medicina – CS Politehnica 1,5-2,5, ieșencele acumulând cele două puncte ierarhice prin care le-au depășit pe timișorence în ultima rundă în ierarhia finală, ”medicinistele” devenind vicecampioane ale României în Superliga pe echipe de senioare. 

Pe podium a mai urcat, a treia, CSM București, cu zece puncte, pe când ”pepiniera” CSȘ1 Timișoara, care a câștigat o singură întâlnire, 4-0 în penultima rundă de sâmbătă cu CS Universitar Ploiești, s-a clasat a șaptea din opt echipe participante în întrecerea feminină.

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Şah: