Andrei Istrățescu (CSU de Vest) câștigă Naționalul individual de șah. Alte timișorene, AEM și Studențesc Medicina, pe 2 și 3 prin Lupulescu și Manolache

Timișoara a acaparat podiumul finalei ediției din acest an a Campionatului Național individual de șah, încheiat astăzi la Călimănești, la capătul a 9 runde, cu triumful marelui maestru Andrei Istrățescu, de la CSU Universitatea de Vest, cu 7,5 puncte. Constantin Lupulescu, de la CS AEM Luxten, în fruntea listei de start de sâmbătă 25 martie, s-a clasat al doilea iar Marius Manolache (CS Studențesc Medicina Timișoara) pe locul 3, cu 6,5 puncte, în vreme ce succesul pe eșicherul feminin a trecut în contul Corinei Isabela Peptan, cu 8 puncte din 9 posibile pentru CSM București.

Andrei Istrățescu / CSU UVT foto Grigore Popescu Agerpres

Andrei Istrățescu / CSU UVT (foto Grigore Popescu – arhiva Agerpres)

 

 

Istrățescu a cucerit titlul printr-o remiză la prima masă în runda finală de astăzi tocmai cu campionul național al ediției trecute, Mircea-Emilian Pîrligras, de la concitadina CS AEM Luxten, clasat astfel în imediata vecinătate a podiumului ierarhiei finale, pe locul 4.

Istrățescu, al patrulea pe lista favoriților la titlu după Lupulescu, Pîrligras și Deac, a câștigat 7 dintre cele 9 partide disputate în ultima săptămână pe malul Oltului, înregistrând un unic eșec, în runda a treia, în fața lui Teodor Anton, la rândul său de la o grupare timișoreană, CS Studențesc Medicina.

CSU Universitatea de Vest, CS AEM Luxten și CS Studențesc Medicina au fost așadar reprezentate în această ordine pe podiumul competiției masculine, medaliații strângând câte 7,5 puncte, 7 respectiv 6,5 și fiind urmați de Mircea-Emilian Pîrligras (AEM Luxten), tot cu 6,5, precum Bogdan Daniel Deac (CSU Ploiești) și Alexandru Vasile David (ACS Șah Club Vados Arad), pe pozițiile cinci și șase.

Teodor Anton, pe locul 7 în clasamentul final pentru CS Studențesc Medicina, și un ex-campion național în acest deceniu, Vladislav Nevednichy (CS AEM Luxten), pe locul 9, cu 6 puncte, au ridicat la șase numărul șahiștilor de pe malurile Begăi din top 10 la capătul competiției naționale individuale sub egida FR Șah, găzduită în județul Vâlcea.

Șahul timișorean a mai avut și alți reprezentanți cu bune clasări, Mihail Marin (CS Studențesc Medicina) pe locul 13 iar pe 15 Radu Cristian Toma (AEM Luxten), ambii cu 5,5 puncte din 9 posibile, între primii 20 mai plasându-se la final Claudiu Cristian Dobre (CSU UVT) pe 16, George Cătălin Ardelean (Studențesc Medicina) pe 18 și Mihai Ionescu (CSU UVT) pe 20, fiecare cu câte 5,5 puncte.

sigla-frsah-173x200

Concursul masculin a reunit la start 70 de șahiști, CSU UVT, CSȘ1 Timișoara și CS Studențesc Medicina având alți 2 exponenți clasați pe o poziție inferioară locului 20, iar tot dintre grupările timișene și CS AEM Luxten, ACS Dumbrăvița și CS Mediator Giarmata Vii câte un sportiv. Regulamentul competiției băieților a stipulat că primii 10 sportivi din fiecare semifinală, plus cei aflați la egalitate cu locul zece, au avut drept de calificare în finala de pe Valea Oltului, accesul direct fiind valabil doar în cazul jucătorilor ce atingeau până la data începerii finalei un coeficient ELO de 2.300 sau mai mult.

Corina Isabela Peptan, o fostă medaliată a șahului timișorean, a cucerit titlul individual feminin pentru CSM București, urmată tot cu 8 puncte de Irina Bulmaga, de la CS Politehnica Iași, bronzul fiind adjudecat de Andreea Marioara Cosman, tot pentru CSM București.

Elena Luminița Cosma a fost prima dintre cele 3 șahiste de la CS Studențesc Medicina Timișoara clasată între primele 7 în ierarhia finală după 9 runde, pe poziția a patra, cu 6 puncte din 9 posibile, după ce aborda ”Naționalul” vâlcean a treia pe lista de start. Colega sa de club Angela Dragomirescu a acumulat 5,5 puncte și s-a clasat a cincea pentru CS Studențesc Medicina, de la care pe locul 7 a urcat Daria Ioana Vișănescu, cu 5 puncte, în vreme ce o fostă medaliată, Mihaela Sandu, tot de la ”Medicina”, a încheiat cu 4 puncte pe locul 13, în urma lui Jakab Kincso (LPS Satu Mare & Studențesc Medicina), a 11-a, cu 4,5p. Între cele 21 de șahiste aliniate la startul concursului feminin, de la grupări timișene au mai mutat Ioana Georgiana Stanciu, pe 17 pentru CSM Craiova, cu dublă legitimare la ”Medicina”, și Gabriela Cristocea (CSȘ1 Timișoara), pe 20.

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Şah: