Calificată la Cupa Mondială! Cristina-Adela Foişor, locul 10 la Campionatul European feminin individual de şah

Cristina-Adela Foişor, cea mai experimentată şahistă a delegaţiei „tricolore” de 9 sportive, din generaţia 1967 şi legitimată la CS AEM Luxten Timişoara, s-a clasat pe locul 10 în ierarhia finală a celei de-a XV-a ediţii a Campionatului European feminin individual de şah ce s-a încheiat astăzi în Bulgaria, calificându-se astfel la Cupa Mondială.

Cristina Adela Foişor, locul 10 la Campionatul European individual

Cristina-Adela Foişor, ultima oară campioană a ţării în întrecerea individuală a senioarelor în 2013, a câştigat în cea de-a 11-a şi ultima rundă cu piesele negre în faţa polonezei Karina Szczepkowska-Horowska, acumulând astfel un total de 7,5 puncte din 11 posibile, cu înfrângeri pe parcursul competiţiei la vârf de la Plovdiv doar în faţa a două şahiste clasate finalmente pe podium, câştigătoarea Valentina Gunina, din Federaţia Rusă, respectiv gruzina Salome Melia, a treia.

Notabil, Cristina-Adela Foişor a totalizat acelaşi punctaj, 7,5, ca şi ocupanta locului 5, ucraineanca Natalia Zhukova, şahista româncă fiind a doua cea mai bine clasată sportivă dintre competitoarele provenind din naţiuni non-ex-sovietice. De fapt, doar bulgăroaica Stefanova, a noua în ierarhia finală, Cristina Adela Foişor, a zecea, poloneza Socko, a unsprezecea, nemţoaica Paehtz, pe locul 17, şi vietnameza Hoang Thanh Trang, mutând pentru federaţia de la Budapesta, pe poziţia a 20-a, au ameninţat dominaţia şahistelor din fostul bloc sovietic, reprezentată la vârf de 7 jucătoare din Georgia, 4 din Rusia şi câte două din Armenia şi Ucraina, clasate între primele douăzeci.

Doar primele 14 clasate la finele întrecerii continentale au obţinut calificarea la Cupa Mondială.

Şahul timişorean a avut 4 reprezentante în lotul de 9 sportive al României la întrecerea din ultimele două săptămâni de la sud de Dunăre, printre care şi fiica Maestrului Internaţional, Mihaela-Veronica Foişor, care anul acesta a împlinit 20 de ani, clasată pe locul 76, cu 5 puncte din 11 posibile.

Alte două sportive de pe Bega implicate în totalul celor 116 jucătoare concurând la Plovdiv sunt Mihaela Sandu, pe locul 63, cu 5,5 puncte, şi Angela Dragomirescu, din generaţia 1973, pe locul 95, cu 4,5 puncte, ambele fiind legitimate la CS Studenţesc Medicina Timişoara. Mihaela Sandu obţinea în urmă cu două luni locul secund şi medalia de vicecampioană a ţării la Campionatul Naţional individual de la Târgu Mureş.

Competiţia individuală din Bulgaria, reunind sportive din 25 de ţări, a fost adjudecată de rusoaica Valentina Gunina, cu 9 puncte, urmată pe podium de compatrioata sa Tatiana Kosintseva, cu 8,5 puncte, şi georgienca Melia Salome, cu 8 puncte.

Din lotul României au mai făcut parte Irina Bulmaga, de la Politehnica Iaşi, a 30-a, cu 6,5 puncte, Elena Luminiţa Cosma, a 50-a, cu 6 puncte, Corina Isabela Peptan, pe locul 59, Irina Ionescu, pe 61, ambele cu câte 5,5 puncte, şi Liliana Olea, de la CS de Şah Ioios Braşov, cu două puncte, penultima, pe 115.

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × sapte =

 


Ultimele articole din categoria Şah: