Campioana, la Euro. „A fost foarte interesant, echilibrat, disputat”

Cu titlul naţional individual adjudecat marţi la Sărata Monteoru, şahista timişoreancă Cristina-Adela Foişor va muta în perioada 1-14 martie la Campionatul European individual feminin de la Gaziantep, în Turcia, alături de alte 4 jucătoare românce, dintre care 3 de la cluburi de pe Bega. „A fost un Campionat Naţional foarte interesant, echilibrat şi disputat”, ne-a spus Sergiu Grunberg, preşedinte al CS AEM Luxten Timişoara, pe seama triumfului bănăţean atît la feminin cît şi la masculin.

Cristina Adela Foişor şi Vladislav Nevednichy, cu titlurile naţionale (foto www.frsah.ro)

Atît Foişor, la feminin, cît şi Vladislav Nevednichy, în întrecerea masculină, au triumfat în fruntea unui podium la egalitate de puncte, cu 6,5 din 9 respectiv 8,5 din 11, dar doar după ce au trecut prin mari încercări în duelurile minţii, după cum explică preşedintele şi antrenorul Sergiu Grunberg: „Cristina-Adela Foişor a avut o clipă de neatenţie în antepenultima rundă, cînd mergea spre victorie cu Alina L´Ami. A mutat prost şi a pierdut”. Respectivul duel pornea la egalitate de puncte, 4,5 – 4,5, existentă între 5 şahiste aflate în fruntea ierarhiei la acel moment, cu respectivul punctaj. Foişor, născută în 1967 şi avînd un coeficient ELO 2395, cel mai înalt între reprezentantele României la întrecerea continentală din Turcia, a cîştigat ultimele două runde, încheind în fruntea unui podium cu Elena Luminiţa Cosma (Apa Nova Bucureşti) şi Corina Isabela Peptan (CSM Bucureşti), la rîndul lor cu 6,5 puncte.

„Nevednichy s-a complicat în runda a opta, cînd avea un punct avans faţă de ceilalţi urmăritori. Atunci a mutat greşit într-o poziţie favorabilă fiind, în partida cu Marius Manolache, şi a pierdut”, a explicat Sergiu Grunberg. Finalmente, Nevednichy avea să-i devanseze pe podium pe Levente Vajda, de la Apa Nova Bucureşti, şi Marius Manolache (CS Studenţesc Medicina Timişoara), care au acumulat tot 8,5 puncte.

Campioana naţională Cristina-Adela Foişor va avea alături alte 4 compatrioate la întrecerea europeană feminină, ce reuneşte 104 jucătoare, şi anume pe fiica sa, Mihaela Veronica Foişor (18 ani), locul 5 la Sărata Monteoru, tot de la CS AEM Luxten, Mihaela Sandu (CS Studenţesc Medicina Timişoara), locul 7, Irina Bulmaga (Poli Iaşi), a opta, şi Adeline Ramona Uţă (CS AEM Luxten), locul 11 în judeţul Buzău, cu 5 puncte.

Iar apropo de derularea competiţiei într-o zonă calamitată de zăpezile căzute, Sergiu Grunberg a explicat faptul că staţiunea Sărata Monteoru, fiind mai mare, a fost ferită de troieniri, dar „în localităţile micuţe din zonă au fost într-adevăr probleme mari”. Startul competiţiei a fost amînat cu două zile, pentru ca participanţii să fie în măsură să ajungă în timp util la destinaţie. Finishul în schimb a oferit participanţilor o seară festivă incluzînd recitaluri ale Orchestrei Plaiul Mioriţei Buzău…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Şah: