Excelent la Olimpiadă! Sportul minţii, pe 5 fetele şi pe 8 băieţii

Reprezentativa României, incluzînd 5 şahişti localnici, legitimaţi la cluburi timişorene, între cei 10 reunind selecţionatele feminină respectiv masculină, s-a întors cu excelente rezultate de la cea de-a 40-a Olimpiadă mondială de şah, derulată pînă duminică, pe parcursul a 11 runde, la Istanbul. Fetele s-au clasat pe 5, din 127 de ţări, iar băieţii tot în topul celor mai bune 10 naţiuni, pe opt, din 150 la start.

Selecţionata feminină, cu 8 partide cîştigate şi 3 pierdute, a încheiat după Rusia, China, Ucraina şi India, iar Cristina-Adela Foişor, de la CS AEM Luxten Timişoara, deţinătoare a celui mai bun coeficient ELO între componentele „tricolore” (2402), a obţinut 4,5 din 9 puncte posibile, cu cîte 3 victorii, remize respectiv pierdute.

Mihaela Sandu (2246; CS Studenţesc Medicina Timişoara), cu cel mai mic coeficient ELO între româncele la start, a jucat doar 5 partide, obţinînd 2,5 puncte. Ca rezultate, româncele au trecut cel mai clar de Australia, cu 4-0, adică graţie victoriilor pe linie, la toate cele patru mese, şi au pierdut în faţa Cehiei, Israelului şi Armeniei.

O mai consistentă prezenţă timişoreană la masculin, cu 3 şahişti şi căpitanul selecţionatei, Sergiu Grunberg, preşedintele secţiei de profil la CS AEM Luxten. Astfel, Constantin Lupulescu, de la acelaşi club, a obţinut 5,5 puncte din 10 puse la bătaie, ca jucătorul romîn cu cel mai mare coeficient ELO la intrarea în concurs, iar Mircea-Emilian Pârligras a adunat mult mai multe puncte, 8 din 10! În fine, un al treilea jucător al lui CS AEM Luxten, campionul naţional en-titre la individual, Vladislav Nevednychy, a obţinut 4 din 7 puncte posibile.

Lotul băieţilor, ce i-a mai cuprins pe Marin şi Vajda, a pierdut cu China (1-3), Paraguay (1,5-2,5) şi Argentina (1-3), iar între cele 8 succese a înregistrat cîte un 4-0 cu Nicaragua şi Peru, trecînd şi de francezi.

Românii au încheiat în top 10, după Armenia, Rusia, Ucraina, China, SUA, Olanda şi Vietnam, dar înaintea Ungariei şi Azerbaidjanului.

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Şah: