Finish pe ace. AEM-Luxten Timişoara, vicecampioana Europei!

AEM-Luxten, cu jucătoare din 4 ţări de pe ambele părţi ale Atlanticului, a adus sâmbătă seară faimă continentală Timişoarei, devenind vicecampioană a Europei la finele unei electrizante etape a şaptea din cadrul Cupei Europene a Cluburilor 2011, rundă în cadrul căreia a cedat cu 1,5-2,5 puncte în faţa deţinătoarei detronate a trofeului, Cercle d´Echecs de Monte Carlo, dar şi-a păstrat locul secund în ierarhia finală. Conducătorul delegaţiei, Sergiu Grunberg, va puncta pe marginea prezenţei grupării bănăţene în cadrul rubricii sale DE CE ŞAHUL? de pe coloana dreaptă a primei pagini.

Partidele s-au disputat timp de 7 zile la rând, adică şapte etape, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a competiţiei, găzduită de staţiunea balneară slovenă Rogaska Slatina, fiecare dispută inter-cluburi constând în meciuri la patru mese diferite, AEM-Luxten Timişoara, condusă de Sergiu Grunberg, preşedintele secţiei de şah, aliniind 5 sportive, printre care românca Cristina-Adela Foişor (foto), la masa a patra, şi patru şahiste din fostul spaţiu sovietic.

Cristina-Adela Foişor a remizat cu albele la mutarea 58, în faţa lui Monika Sacko, în ceea ce a fost cea mai prelungită partidă a disputei cu şahistele din Monte Carlo, şi care practic a pecetluit menţinerea locului secund în ierarhia cluburilor feminine.

Nana Dzagnidze, georgiana jucând la masa 1 cu negrele, a cedat la mutarea a 29-a în faţa lui Hou Yifan, ca unic eşec sâmbătă al componentelor Timişoarei, şi care de fapt a făcut diferenţa. În rest însă, remize la mesele 2 şi 3, prin Anna Zatonskih, cu albele, după doar 12 mutări în compania Annei Muzychuk, respectiv Lela Javakhishvili, desemnată cea mai bună şahistă a competiţiei la masa a treia, cu negrele, în 18 mutări contra Piei Cramling, suedeza ex-componentă a clubului timişorean.

În consecinţă, cu 3 remize, 1,5-2,5, eşec care însă coroborat cu Mika (Armenia) – BAS Beograd 2,5-1,5, a echivalat cu ocuparea locului doi de către AEM Luxten, cu un total de 5 victorii şi două înfrângeri, adică 17 1/2 puncte, aidoma armencelor, devansate însă datorită unui alt criteriu de puncte.

Clubul moscovit AVS, care dispunea clar de AEM-Luxten, cu 3,5-0,5, a cucerit titlul continental, cu 6 victorii şi un eşec: 18 1/2 puncte. Tot ruşii s-au impus şi la masculin, prin Saint Petersburg Chess Federation.

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 15

 


Ultimele articole din categoria Şah: