Hans Niemann (SUA) câştigă cu 9,5 puncte din 10 „Timişoara Grand Prix Rapid – Cristina Foişor Memorial”, etapă a 3-a în Grand Prix România, urmat de armeanul Martirosyan (8,5p). Maestrul internaţional Ovidiu Foişor: „Cristina a fost mai mult decât o sportivă, ci o fire sensibilă care iubea arta și scria poezii. Mulțumim că ați adus șahul la Timișoara, la asemenea nivel! Sper să facem o tradiție din asta!” Timişoreanca Angela Dragomirescu pe 3 la feminin, Mihaela Sandu, tot din şahul timişorean, pe 3 la Grand Prix Classic Arad

Grand Prix România 2023, ediţie cu o primă reuniune de şah rapid în primăvară în Bucureşti şi una de şah clasic luna trecută la Braşov, a continuat în august în vestul ţării, mai întâi cu cele 10 runde de şah rapid ale „Timişoara Grand Prix Rapid – Cristina Foişor Memorial”, magnetizând la start peste 30 de Mari Maeştri Internaţionali, iar apoi cu săptămâna concursului de şah clasic de la Arad, circuitul sfârşind în toamnă în Ardeal, pe 4-5 ale lunii, în noiembrie la Cluj şi decembrie la Alba Iulia, „Marea Finală”. Cu peste 350 de şahişti din 30 de ţări, dintre care 33 de Mari Maeştri Internaţionali, etapa de la Timişoara a circuitului, a treia a ediţiei, a oferit capitalei Banatului cel mai puternic turneu pe eşichier organizat vreodată pe Bega, atât în plan numeric, cât şi valoric.

Cristina-Adela Foişor

Având în plus darul de a menţine vie memoria Cristinei Foişor, Maestrul Internaţional Ovidiu Foişor mărturisind: „Mă simt onorat şi emoţionat să fiu aici şi că putem să ne reamintim despre Cristina Foişor, care a fost mai mult decât o sportivă, ci o fire sensibilă care iubea arta şi scria poezii. Mulţumim că aţi adus şahul la Timişoara, la asemenea nivel! Sper să facem o tradiţie din asta!”

Un pas a fost făcut prin intermediul circuitului Grand Prix Romania 2023, la Timişoara în versiunea şahului rapid, după care cel clasic tocmai şi-a ales învingătorii şi în turneul arădean.

În Banat, triumful i-a aparţinut lui Hans Niemann din SUA, neînvins, cu 9,5 puncte din 10 posibile, urmat de armeanul Haik Martirosyan cu 8,5 puncte şi alţi 8 şahişti la egalitate de puncte, 8, italianul Brunello, maghiarul Boros, estonianul Kulaots, Bernadskiy tot din Italia, Moroni jr. din Italia, Ivan Sokolov – antrenor al „olimpicilor” români, pentru Olanda, Kantor din Ungaria şi românul David Gavrilescu, în vreme ce Petra Papp din Ungaria, Nadya Toncheva din Bulgaria şi timişoreanca Angela Dragomirescu şi-au împărţit podiumul feminin, cu câte 6,5 puncte. 

Notabil de menţionat, din premiile totale ale etapei, de 150.000 de lei, premii speciale a câte 100 de euro fiecare au fost acordate fetelor şi băieţilor din toate categoriile juvenile de vârstă ale competiţiei, pe grupe din 2 în 2 ani, de la U18 la U8.

Cristina Adela Foişor şi Vladislav Nevednichy, ambii de la CS AEM Luxten Timişoara, în 2012 cu titlurile naţionale individuale (foto www.frsah.ro)

O însufleţitoare reunire şahistă în memoria celei care a fost Cristina Adela Foişor, născută la 7 iunie 1967 în Petroşani, şi care a studiat matematicile la Universitatea de Vest din Timișoara, ca şahistă devenind Maestru Internaţional (feminin) în 1984 şi Mare Maestru Internaţional (feminin) în 1989, confirmat de FIDE în 1991. În 1993 obţinea titlul de Maestru Internaţional (masculin), confirmat de FIDE în 1997, cel mai bun coeficient ELO, de 2.444, înregistrându-l în octombrie 2001. De cinci ori campioană naţională a României, în 1989, 1998 şi 2011, 2012 şi 2013, Cristina Foişor reprezenta România la 14 Olimpiade de Șah, între 19982014, câştigând o medalie de aur şi două de argint cu echipa AEM Timişoara în Cupa Campionilor Europeni şi calificându-se de mai multe ori la Campionatul Mondial feminin, ierarhic a treia jucătoare activă a României la momentul decesului.

„Am avut onoarea să fiu mulţi ani coleg cu doamna Cristina Foişor, aici la Timişoara. Mă bucur că am revenit acasă pentru acest eveniment şi că putem aduce şahul aici… Să fie şah!”, a punctat şi Alin Berescu, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah.

Grand-Prix România a fost lansat anul trecut de Federaţia Română de Şah, având ca obiective principale susţinerea performanţei la vârf în şahul din România, şi pe termen mediu, repoziţionarea României drept “Capitală a şahului” în Europa. Fondul total de premiere pentru această a doua ediţie a circuitului, din 2023, este de 875.000 lei, Grand Prix-ul beneficiind şi de un nou site, în limba engleză, www.romaniagp.ro, pentru a oferi şansa tuturor iubitorilor şahului de peste hotare să participe la aceste evenimente, portalul nefiind ce-i drept actualizat sub forma rezultatelor înregistrate în reuniunile de la Braşov, Timişoara şi Arad, ci doar după turneul inaugural rapid din primăvară, din capitală, din 29-30 aprilie.

Iar polul de interes s-a mutat apoi pe Mureş, pentru turneul de şah clasic din Grand Prix, etapă a IV-a de la Arad, cu 424 de şahişti din 28 de ţări, la finele celor 9 runde consemnându-se rocada ierarhică la vârf între armean şi nord-american, Martirosyan câştigător al Grand Prix Classic Arad 2023 cu 7,5 puncte, la egalitate cu Niemann şi macedonianul Nikola Nikolovski dar departajaţi în baza criteriului sistemului Bucholz. În umbra podiumului, cu spaniolul Picho, bulgarul Petkov, indianul Sankalp, Mircea Pîrligras – la rândul său triumfător peste ani pe eşichier pentru şahul timişorean, italianul Moroni, maghiarul Kantor şi estonianul Kulaots, în vreme ce Alessia Ciolacu a dominat podiumul concursului feminin, flancată de israeilanca Lahav şi şahista timişoreancă Mihaela Sandu. 

Circuitul Grand Prix Romania, lansat aşadar în anii premergători aniversării centenarului de activitate de către Federaţia Română de Şah, fondată în 1925 şi recunoscută din 1998 de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Iată şi alte fotografii de arhivă cu Cristina Adela Foişor

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Şah: