Încă două titluri de colecţie pentru AEM Luxten Timişoara

Astăzi, cînd 5 reprezentante ale României debutează la cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European individual feminin de la Gaziantep (Turcia), printre care 3 jucătoare de la CS AEM Luxten Timişoara, şi anume proaspăta campioană naţională Cristina Foişor, Veronica-Mihaela Foişor şi Adeline Ramona Uţă, revenim cu o sinteză întocmită de Sergiu Grunberg, preşedinte al secţiei de şah la clubul timişorean, pe seama recentului triumf la Campionatul Naţional individual, atît la masculin cît şi la feminin, al grupării de pe Bega…

Iată pe scurt istoria acestor campionate în care au triumfat Vladislav Nevednichy şi Cristina Adela Foişor (foto prima pagină), prin rîndurile scrise de Sergiu Grunberg, fost campion naţional ale cărui editoriale le puteţi lectura sub genericul DE CE ŞAHUL?, în prima pagină a cotidianului nostru, nu înainte de a mai nota că şahistele românce vor disputa 11 runde la European, găzduit de The Anatolian Hotel din Gaziantep.

Aşadar…

A) Campionatul masculin

Favoriţi cerţi prin prisma coeficientului ELO porneau Mircea Pârligras şi Constantin Lupulescu, secundaţi de Levente Vajda, Vladik Nevednichi, Marius Manolache, Gergely Szabo şi Alin Berescu.

Începutul ne-a relevat un Vladik Nevednichi foarte inventiv şi sigur care realizat uşor 6,5 puncte din 7. O partidă pierdută nemeritat în runda a opta împotriva lui Manolache a relansat o luptă ce parea încheiată. Să nu uităm că partida s-a jucat intr-o zi cu rundă dubla, care nu cred că e normală într-un concurs select de nivelul finalei naţionale. Totuşi, Vladik a vut forţa să revina, cîştigînd frumos la Anton în ultima rundă, în timp ce Vajda şi Manolache nu au riscat deloc. Egalitatea de puncte de la sfîrşit, decisă de Bucholz, nu reflectă în opinia mea realitatea, mai ales dacă ţinem cont de poziţiile salvate norocos de Vajda şi Manolache contra lui Alin Berescu. O formă bună a arătat şi Vajda Levente, extrem de agresiv, ca şi Manolache, un jucător tactic prin excelenţă, dar în mare progres la capitolul strategie.

Mircea Pârligras, dezamăgit de o partidă pierdută la Robin Dragomirescu, a căzut psihic şi a început să gafeze inexplicabil, anulîndu-şi şansele la titlu. Costică Lupulescu a ratat poziţii foarte bine construite, îndepărtându-se şi el de podium.

Szabo a dezamăgit printr-un joc şters şi sterotip, în schimb Alin Berescu a demonstrat un joc complex atît în registrul tactic cît şi poziţional şi odată scăpat de ratările cîştigurilor elementare, poate reveni în elita şahului romînesc.

O menţiune pentru Cioară, un neaşteptat animator al luptei pentru titlu, ca şi pentru Robin Dragomirescu pentru fantezie, dar prea mult devotat tacticii.

B) Finala feminină

Ca favorite în lupta pentru titlu porneau iniţial Cristina Foişor, Irina Bulmaga, Corina Peptan, Luminiţa Cosma şi Alina l’Ami, componente de bază ale lotului naţional feminin.

Bulmaga a ieşit repede din luptă iar celelalte, alături de revelaţia numită Veronica Foişor, au mers multă vreme cap la cap.

Cristina Foişor a ratat o partidă foarte bună împotriva Alinei, transformând câştigul în pierdere. Apoi a salvat eroic o partidă la Corina Peptan, cu ambiţia-i caracteristică.

A câştigat ultimele 2 partide împotriva Angelei Dragomirescu şi Mihaelei Sandu şi graţie unui cooeficient Bucholz superior a câştigat campionatul. A dovedit a nu ştiu cîta oară că succesul e condiţionat de încrederea în forţele proprii, de ambiţie, voinţă şi forţă.

Aceste două titluri ne aduc satisfacţii suplimentare :

– în primul rînd ambii cîştigători sunt timişoreni;

– în al doilea rînd amîndoi sunt trecuţi de 40 de ani şi mulţi îi aşteaptă să clacheze. Ideea asta cu tinereţea propice înaltei performanţe şahiste a cam fost invalidată în ultimul timp: chiar dacă Carlsen e foarte tanăr, Anand, Ivanciuk, Gelfand sau Topalov se menţin cu succes în elita şahului. La femei Pia Cramling a ieşit campioană europeană la 45 de ani!

Lumea uită că un anume deficit de energie e compensat de plusul de experienţă şi mai ales de o înţelegere mai profundă. Cristina Foişor a ajuns la al patrulea titlu naţional şi continuă să rămană unică în şahul romanesc prin ambiţie şi putere de luptă şi – dacă mă întrebaţi pe mine – nu se va opri aici!

Vladik – la al doilea titlu, e un talent nativ cu o excepţională capacitate de înţelegere a jocului, ca să nu mai vorbim de forţa de joc. Din păcate suferă la capitolul pregătire teoretică şi poate şi la ambiţie. Ar fi nedrept să nu-i pomenim aici pe Veronica Foişor şi Alin Berescu…

Veronica, junioara noastră, a fost singura jucătoare din concurs neînvinsă şi numai o ratare nepermisă în ultima rundă, cu Bulmaga, a privat-o de locul 2.

Cu un plus de curaj, pregătire şi experienţă, poate ajunge o mare maestră puternică.

Alin Berescu a jucat un şah excelent, elaborat, şi 2-3 ratări mari l-au privat de podium. Cred că în cel mult un an se va reîntoarce în echipa naţională.

Mari favoriţi, Mircea Pârligras şi Constantin Lupulescu au dezamăgit (în special primul) , dar sper că e vorba doar de o criză de formă pasageră. În schimb Robin Dragomirescu dă semne importante de maturizare şahistă.

Aşteptăm de la campioni dar şi de la ceilalţi o prestaţie excelentă la apropiatele campionate europene.

Aş adăugă aici emoţiile mele trăite la Sărata-Monteoru: în special la campionatele naţionale fie ele individuale sau pe echipe, nu mă pot împăca cu locul II , deşi este evident un loc meritoriu. Nu ştiu, poate că e o deformaţie dobândită din mentalitatea şi spiritul companiei mele de suflet AEM; important e că aceasta ciudată concepţie pare să-i fi molipsit pe toţi jucătorii echipei noastre.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 2 =

 


Ultimele articole din categoria Şah: