Începe Superliga. Campioana CS Studențesc Medicina și AEM Luxten, vicecampioana, între cele 10 cluburi pe eșichierul masculin. Medicina și CSȘ1, a 3-a în 2015, între cele 8 la feminin

Localitatea vâlceană Călimănești va găzdui din acest week-end până duminica viitoare ediția din acest an a Campionatului Național de șah rezervat echipelor de seniori, primele două clasate în competiția pe cluburi din octombrie 2015 de la Mamaia, și anume CS Studențesc Medicina și CS AEM Luxten, ambele din Timișoara, reprezentând și de această dată orașul de pe Bega tot între 10 formații masculine aliniate la start. În descreștere numerică de la un sezon la altul, de la 9 la opt formații, Superliga feminină va demara abia luni iar pentru șahul timișean vor muta tot aceleași vecine de clasament din 2015, atunci pe pozițiile 3 și 4, CSȘ1 Timișoara și CS Studențesc Medicina.

După ce în primăvară a acaparat complet podiumul competiției feminine în Campionatul Național individual pentru senioare, CS Studențesc Medicina Timișoara va căuta pe Valea Oltului să preia din nou puterea și în întrecerea pe echipe sub egida Federației Române de Șah, tranșată anul trecut pe litoral de CS Politehnica-Antibiotice Iași, urmată atunci pe podium de CSM București și CS Sânandrei-CSȘ1 Timișoara, iar pe patru de ”mediciniste”. Superliga 2016 va începe de luni cu runde zilnice într-un format mai redus, cu opt cluburi la start, lipsind a noua și ultima clasată în 2015, CSM Lugoj, iar șahistele de la CS Studențesc Medicina vor tinde la clasarea pe o cât mai bună poziție pe podium prin medaliatele în întrecerea individuală din primăvară, Elena-Luminița Cosma, Mihaela Sandu și Angela Dragomirescu, în echipă cu nemțoaica Elisabeth Paehtz, Ekaterina Atalik din Turcia și compatrioatele Daria-Ioana Vișănescu și Jakab Kincso, căpitan al formației fiind Ioan Mărășescu.

Medaliată în 2015, atunci într-o combinată cu CS Sânandrei, gruparea Clubului Sportiv Școlar numărul 1 din Circumvalațiunii se va alinia în Vâlcea cu căpitanul Corneliu Pașcalău și șahistele Andreea Mărioara Cosman, Diana Alexandra Ciungan, Andreea Bianca Panainte, Andreea-Irene Szijarto, Gabriela Cristocea și Oana-Magdalena Șchiopu.

Alte câteva protagoniste, precum campioana CS Politehnica Iași, vicecampioana CSM București dar și CS Universitatea Arad și ACS Smart Galați vor alinia și sportive din străinătate, și anume gruzina Lela Javakhishvili și armeanca Lilit Mkrtchian în cazul grupării din Copou, lituanianca Deimante Daulyte la cele din capitală, maghiara Terbe Julianna la arădence și ucraineanca Anastasiya Rakhmangulova la cele de la Dunăre, în vreme ce Clubul Central de Șah București și Universitar Ploiești mizează exclusiv pe șahiste autohtone.

Dar iată totodată și loturile protagonistelor din Banat în întrecerea masculină de 10 echipe, ce va demara sâmbătă, și în care campioana CS Studențesc Medicina Timișoara are un titlu de apărat, concitadina CS AEM Luxten încercând să revină în frunte și prin primii 2 clasați în Naționalul individual din primăvară, Lupulescu și Pîrligras.

”Medicina”, cu Ioan Mărășescu căpitan, îi are în componență pe ucrainienii Areshchenko și Baklan precum și pe Vlad Cristian Jianu, Mihail Marin, Marius Manolache, Dorian Rogozenco, George-Cătălin Ardelean, Gabriel Mateuță, Ștefan Tomici și David Gavrilescu.

CS AEM Luxten, cu Sergiu-Henric Grunberg căpitan, se axează pe Berkes Ferenc din Ungaria, ucraineanul Andrei Volokitin, medaliații naționali la zi în concursul individual al seniorilor Constantin Lupulescu și Mircea-Emilian Pîrligras, ex-campionul pe țară tot în competiția individuală Vladislav Nevednichy, Alin-Mile Berescu, Mihai-Lucian Grunberg, Alexandru Bogdan Banzea și Radu Cristian Toma.

Mai numeroși jucători străini și din mai multe țări în Superliga masculină, completată la Călimănești de Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, cu chinezul Wang Hao cap de listă și alți 3 șahiști maghiari, CS Politehnica Iași, CS Victoria Techirghiol, Șah Club Galați, CSU Ploiești, CS Otopeni, ACS Șah Club Vados și CS Pro Logos Șah Club Oltenia.

Iar pentru gruparea locală CS Studențesc Medicina este o perioadă cu atât mai intensă și semnificativă cu cât bate la ușă și o nouă ediție a tradiționalei competiții pe care o organizează și găzduiește împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” și anume openul Memorial „Pius Brânzeu”, programat în perioada 4-10 decembrie 2016 în amintirea celui care, cu peste cinci decenii în urmă, fonda clubul Medicina Timişoara. Și ediţia de luna viitoare a turneului se înscrie în tradiţia precedentelor, care au reunit în sala Clubului Hyperion al Mediciniştilor o pleiadă de jucători reprezentativi români şi de peste hotare.

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Şah: