Un elev în școala primară și un licean, ambii de la CSȘ 1 Timișoara, au triumfat fără a pierde vreo partidă în concursul național școlar de șah ”Elisabeta Polihroniade”, încheiat în weekend la Căciulata, învingătorii având drept de participare la Campionatul Mondial școlar din Thailanda. Dat fiind costurile deplasării, rămâne de văzut dacă tinerii șahiști de pe Bega vor ajunge să mute în întrecerea internațională.
CSȘ 1 Timișoara a aliniat 9 sportivi, pe mai multe categorii de vârstă, în tradiționala întrecere juvenilă cu grupe de concurs din 2 în 2 ani, pentru școlari și liceeni de la 7 la 17 ani, obținând două locuri I și o poziție secundă în competiția națională din județul Vâlcea. ”Au beneficiat de vacanța școlară și am participat și în acest an, fiind un concurs de verificare pe țară înaintea Campionatelor Naționale din aprilie. Iar campionii acestei întreceri au drept de participare la Campionatul Mondial școlar din Thailanda. Clubul nostru a avut un învingător în întrecerea la 9 ani, Iulian Anghel câștigând toate cele 9 partide, și la 17 ani, Adrian Sechereș obținând în 9 runde 8 puncte și jumătate”, după cum a precizat Corneliu Pășcălău, antrenor al șahiștilor și director al grupării CSȘ 1 Timișoara, explicând că la nivel internațional ”Campionatele Mondiale școlare încep de la grupa de vârstă 7 ani, iar FIDE organizează de la 8 ani. E fantastic pentru șah!”
La Căciulata, pe locul 2 s-a clasat Roxana Maria Popa, care anul trecut reprezenta România în selecționata națională juvenilă participantă la Campionatul Mondial de profil din Africa de Sud, la cea mai mică grupă de vârstă, dintre sportivele localnice și alături de Andreea Cosman, în vârstă de 18 ani, și Alexandra Ciungan (16 ani). Cosman obținea pe tărâm african un remarcabil loc 15 în ierarhia finală a categoriei sale de vârstă la fete, vicecampioana europeană pătrunzând în 2014 în topul celor mai buni șahiști din țară, locul 8 în clasamentul general al anului trecut.
CSȘ 1 Timișoara alimentează loturile naționale cu 6 șahiști în devenire, în frunte cu Andreea Cosman, cooptată în selecționata națională de tineret, și anume Ciungan, Sechereș, Anghel, Popa și Vlad Ciorîcă, dar așa după cum a explicat antrenorul Pășcălău, competivitatea este un factor care triază nemilos în timp: ”Se poate remarca faptul că la fete foarte puține ajung să rămână în șah și cu cât cresc categoriile, se împuținează numărul participantelor, cerințele fiind tot mai mari. Cine nu a completat o anumită treaptă, poate pierde practic contactul cu șahul de performanță. Mai ales la fete, se îngustează, vorba aceea, mulți chemați, puțini aleși. Deși n-ar putea părea așa în percepția unora, șahul este de fapt un mare consumator de energie intelectuală și de timp, care necesită eforturi pe măsură. În plus, mereu se descoperă aspecte noi iar dacă vrei să răzbești, trebuie să te menții la zi cu orice noutate teoretică. De aceea, nu este deloc ușor, odată cu creșterea de la o categorie de concurs la alta, să te menții. Plus, ca la orice întrecere, sunt o serie de caracteristici, inclusiv fizice, chiar și în șah…”
Ca o alternativă de selecție în timp și de stimulare a interesului învățăceilor pentru șah, proiectul cu girul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în conlucrare cu Federația Română de specialitate, și anume ”Educație prin șah în învățământul preuniversitar”, despre a cărui lansare Sporttim a amintit în două rânduri în ultimele luni, http://sporttim.ro/sah/20-de-scoli-din-timis-cate-10-sahuri-educatie-prin-sah-invatamantul-preuniversitar, se regăsește la stadiul de implementare în teritoriu, Pășcălău, în calitate de vicepreședinte federal, care coordonează și dezvoltarea sa în județul Timiș, urmând a susține în weekend și demersul vecinilor hunedoreni: ”Sâmbătă lansez la Deva cursurile pentru profesorii care doresc să predea șahul în școală. La noi, Ligia Jicman va coordona susținerea cursurilor de șah pentru dascălii interesați de proiect, la Casa Corpului Didactic”.