Mihail Marin, de la clubul organizator, CS Studențesc Medicina Timișoara, câștigă ediția 2017 a Memorialului Pius Brânzeu

Grupare proaspăt campioană națională a României în Superliga pe echipe masculine de seniori, adjudecată fără eșec luna trecută pe Valea Oltului, unde și formația feminină urca pe podiumul întrecerii paralele, pe locul 3, CS Studențesc Medicina Timișoara a găzduit și în prima jumătate a lunii decembrie, conform tradiției anuale, o nouă ediție a ”Memorialului Pius Brânzeu”, Open general internațional omagiind amintirea fostului rector vreme de 12 ani al Institutului de Medicină Timișoara și fondator al clubului șahist al instituției de învățământ superior. Iar cei mai bine cotați 2 participanți conform ierarhiei la start, ambii din partea clubului organizator, Mihail Marin și Marius Manolache, câștigător al ediției din 2016, și-au confirmat statutul de favoriți la finele celor 9 runde.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, prin Clubul Sportiv Studențesc “Medicina”, în colaborare cu Consiliul Local Timișoara și Asociația Județeană de Șah Timiş, a organizat și în această lună, conform tradiției anuale, ”Memorialul Pius Brânzeu”, un turneu Open internațional de șah ce a reunit aproape 80 de participanți în sala Clubului Studenților Mediciniști din cadrul căminului studenţesc 1-2 situat în Piața Eftimie Murgu.

Pius Brânzeu, fost Rector al Institutului de Medicină din Timişoara, trecut în nefiinţă la vîrsta de 91 de ani, în 2002, este omagiat prin a purta numele întrecerii pentru seniori şi copii

Pius Brânzeu, fost Rector al Institutului de Medicină din Timişoara, trecut în nefiinţă la vîrsta de 91 de ani, în 2002, este omagiat prin a purta numele întrecerii Open internațional

Pius Brânzeu s-a născut în localitatea Vulcan din judeţul Hunedoara. A fost Membru corespondent al Academiei Române din 1 martie 1974. A devenit membru titular activ al Academiei Române din 22 ianuarie 1990. Studiile liceale le-a urmat la Lugoj. A urmat cursurile Facultății de Medicină la Strasbourg, unde a și lucrat în anii studenției, ajungând șef adjunct de clinică. Și-a susţinut doctoratul cu teza „Contributions a l’etude anatomo-clinique des arterites obliterantes chronique des membres”, pentru care a primit distincţia Louis Sencert. În anul 1940 a devenit medic secundar la Spitalul “Dr. Aurel Cândea”din Timișoara. În 1947 a devenit medic primar in chirurgie. A fost conferentiar si profesor la Institutul de Medicina Timişoara (1945-1981). A ocupat funcţia de director de clinica chirurgicala (1959-1981). A fost rector al Institutului de Medicina din Timisoara (1964-1976). În 1964 a fondat clubul de şah Medicina Timişoara, iar fiica sa, prof. univ. Pia Brânzeu, doctor în ştiinţe filologice, a fost campioană naţională de junioare a României la şah în anul 1965.

Și ediția din 2017 a întrecerii de pe malurile Begăi a reunit inclusiv prezențe de peste hotare, din Serbia marele maestru Bosko Abramovic, al 4-lea conform ierarhiei de start pe baza unui rating de 2393, precum și Sasa Velickovic, favorit numărul 9, dar și 2 șahiști din Ungaria respectiv o rusoaică, toți între primii 16 la start, totalul celor 79 de participanți fiind alcătuit în majoritate din sportivi legitimați la grupări din Timișoara și din județul Timiș, dar și cu exponenți ai unor formații din județe învecinate, din Arad, Ineu sau Vulcan, însă chiar și din Deva, Cugir, Satu Mare sau Ploiești.

CS Studențesc Medicina a găzduit competiția în calitate de recentă dublă medaliată la Campionatul Național pe echipe de seniori ce a avut loc pe Valea Oltului, formația masculină adjudecându-și locul 1 și laurii învingătorilor în Superligă iar cea feminină treapta a treia și ”bronzul” pe eșichierul fetelor, ambele sub îndrumarea lui Ioan Mărășescu, director al competiției memoriale.

Un șahist al ”Medicinei”, Mihail Marin, a abordat ”Memorialul Pius Brânzeu” în calitate de favorit al întrecerii pe baza celui mai ridicat coeficient ELO la start, 2537, și a și câștigat turneul Open, cu un total de 7,5 puncte din 9 posibile, al doilea între cei 79 de protagoniști fiind colegul său de club Marius Manolache, favorit numărul 2 care a acumulat 7 puncte, urmat fiind de 7 șahiști cu câte 6,5 puncte, printre care Elena-Luminița Cosma, tot de la CS Studențesc Medicina, dar și Mihai Ionescu, de la concitadina CSU Universitatea de Vest.

Cu același punctaj s-au mai clasat între primii zece și Dan Bogdan și Adrian Marian Petrișor, de la ACS Șah Club Vados Arad, sârbii Bosko Abramovic și Sasa Velickovic, precum și rusoaica Maria Yugina.

Au mai concurat din Timișoara și șahiști din ”pepiniera” CSȘ1, iar din județul Timiș, de la CSM Lugoj, CS Sînandrei, Mediator Giarmata Vii, ACS Dumbrăvița, CS Timișul Șag sau de la gruparea Clubul de Șah Giroc.

Organizatorii au alocat mai multe premii speciale, în funcție de limite ale coeficienților ELO dar și pentru 5 categorii diferite de juniori respectiv veteranilor, toate pe lângă premiile generale, acordate primilor 9 clasați, și anume pentru ocupantul locului I 2.500 de lei, iar în ordine descrescătoare 1.700 de lei, 1400 lei, 800 lei, 700 lei, 600 lei, 500 lei, 400 lei respectiv 200 de lei, precum și la feminin, și anume pentru cea mai bine clasată sportivă în ierarhia fetelor 1.000 de lei, a doua 700 de lei, a treia 500 de lei iar a patra 300 de lei, toate sume impozabile.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Şah: