Neînvins. Constantin Lupulescu (CSC Ghiroda și Giarmata Vii), cel mai bine clasat șahist român la Campionatul European individual

Constantin Lupulescu a încheiat neînvins ediția din acest an a Campionatului European individual de șah 2019, obținând cea mai bună clasare dintre cei 10 reprezentanți ai României în competiția din Macedonia. Șahistul legitimat la CSC Ghiroda și Giarmata Vii s-a situat pe locul 26, între cei 24 de participanți cu 7,5 puncte cucerite din 11 posibile, la unul singur în urma fruntașilor Vladislav Artemiev din Rusia și Nils Grandelius din Suedia, respectiv cu jumătate de punct mai puțin decât ocupanții pozițiilor 3-10, în frunte cu polonezul Kacper Piorun, medaliat cu bronz.

Marele maestru internațional Constantin Lupulescu a obținut 4 victorii și 7 remize în Campionatul European individual de șah ce s-a desfășurat în perioada 17-30 martie în Skopje. După partide grele, cu oponenți foarte puternici, printre care Ivan Cheparinov (coeficient ELO 2683), Igor Kovalenko (2658), Ruslan Ponomariov (2667) și Boris Gelfand (2655), Lupulescu a urcat 35 de locuri în clasament și s-a calificat la Cupa Mondială din Khanty Mansiysk, în Rusia.

Între cei 10 sportivi care au reprezentat F.R. Șah la ”Europenele” din Macedonia s-a mai aflat un șahist legitimat la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, și anume maestrul FIDE David Gavrilescu. Juniorul care a împlinit 16 ani chiar în ultima zi a competiției, a întâlnit 8 mari maeștri cu ELO peste 2600 și a reușit să urce 31 de locuri în clasamentul final față de lista de start, fiind la o jumătate de punct de realizarea primei norme de mare maestru. Gavrilescu s-a clasat pe locul 131, cu 6 puncte, grație a 3 victorii și 6 remize.

Tot câte 6 puncte au obținut Bogdan-Daniel Deac, Mihnea Costachi și Mircea Emilian Pîrligras, clasați pe locurile 128, 137 și 140.  

La ediția de anul acesta au participat 361 de șahiști din 42 de țări, dintre care 143 de mari maeștri internaționali, 70 cu un coeficient ELO peste 2600, și 83 de maeștri internaționali. România a mai fost reprezentată și de Lucian Filip, Alexandru Manea, Alexandru Banzea, precum și tinerii juniori Pavel Miloi și Andrei Filip.

Clasamentul competiției: http://chess-results.com/tnr404992.aspx?lan=1&art=1&rd=11&turdet=YES&flag=30.

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte + = 15

 


Ultimele articole din categoria Şah: