Nemaiîntâlnit de ani buni, niciun club din Timișoara pe podiumurile Superligii naționale de șah pe echipe de seniori: pe 6-7 la masculin, 4 și 6 la feminin. Dominație bucureșteană la Oradea, Aradul vicecampion la băieți

Ceea ce era o obișnuință și tradiție, ca de la sine putere, reprezentante ale Timișoarei pe podiumul național al Superligii de șah pe echipe de seniori, nu s-a mai consemnat și la mutarea finală a ediției din acest septembrie de la Oradea, unde ”sportul minții” de pe Bega nu s-a ales cu medalii, întrerupând astăzi un bun obicei șlefuit de ani de zile.

Și e ca-n ”democrație”. O percepi și iei în considerare aidoma unui bun de la sine cuvenit, complăcându-te însă în zona de confort mental a iluziei că mai greu ar fi de dobândit decât de păstrat cu lucidă vigilență, iar apoi, nefiind un destoinic străjer al cultivării sale, ia-o de unde nu-i, ceea ce resimțea și naiva societate civilă carpatină și internațională în 2020, când cu diversiunea celor 3 săptămâni de ”sacrificii” din martie pentru aplatisarea curbei, devenite luni, ulterior aproape ani, erodate fiind de la baze și prin farse de proporții principii de bază ale drepturilor și libertăților umane, sub cele mai false pretexte și virtuți.

Și te-ai dus, dulce minune, trecut-au anii dominației exercitate de AEM Timișoara în Superliga de șah, deja o amintire, strălucire pălind pe fondul reculului treptat al fabricii de aparate electrice de măsurat, căreia i se urâse cu binele, ce mai atâta finanțare a ”sportului minții”, inițiale pur și simplu dispărute de pe eșichier, ajungându-se actualmente la stadiul de umbră și față palidă a întreprinderii de odinioară, cu personal mult redus și ”atotștiutori de la centru” făcând rahatul praf.

În ultimele sezoane, ștafeta la vârf fusese preluată în bună măsură de CS Studențesc Medicina Timișoara, conectată podiumurilor de premiere și multiplă laureată, iar ”universitarii” de pe Bega au încercat să scoată și ei capul, însă, prin prisma deznodământului de astăzi din Crișana, la încheierea unei săptămâni și ceva de mutări pe tabla Superligii, prezența capitalei Banatului pe podium s-a lăsat așteptată.

La masculin, în concursul Open, derby-ul dintre ACS Șah Club Vados Arad, cu 15 puncte în ierarhia înaintea celei de-a IX-a runde, finală, și urmăritoarea CSU ASE Superbet București, cu 14 puncte, a decis destinația laurilor, cei din capitală răsturnând situația la potou grație unui succes cu 3,5-2,5 în cele 6 partide directe ale zilei, în vreme ce CS Politehnica Iași CSM Iași 2020, ACS Smart Galați și CS Victoria Sparta Techirghiol au mutat pentru al treilea loc pe podium, adjudecat de moldavi cu 12 puncte, 10 pentru cei de la Dunăre, 9 în contul dobrogenilor.

Bucureștiul campion, Aradul vicecampion și capitala Moldovei pe podiumul masculin, pe când, dintre cluburile timișorene, doar cel al studenților mediciniști a smuls o remiză vecinilor arădeni – câte 3 puncte fiecare după cele 6 întâlniri directe, în rest fiind înregistrate eșecuri în fața fruntașelor de pe Mureș și din capitală, atât de către CSU UVT cât și CS Studențesc Medicina.

Diferența în întâlnirea pentru titlu a fost făcută de victoria cu albele a lui Mihnea Costachi în fața lui Alin-Mile Berescu, în rest înregistrându-se 5 remize, din partea bucureștenilor cu Lupulescu și Pîrligras la mutare cu albele, Berkes, Jianu și Gavrilescu cu negrele. În echipa arădenilor vicecampioni, și Nisipeanu, Nguyen, Mendonca, Ghimpu și David.

În runda finală de astăzi, abordată de pe locul 6, CS Studențesc Medicina a încheiat la egalitate, 3-3 cu Clubul de Șah al Municipiului Baia Mare, mai slab clasat pe locul 8, masa victorioasă fiind ocupată de Antal, jucând cu albele, pe când pierzător a fost Efimenko, cu negrele, ”mediciniștii” încheind astfel participarea pe aceeași poziție a șasea, cu 8 puncte, dar egalați la acest capitol de concitadinii de la CS Universitatea de Vest, câștigători clari, 4,5-1,5p cu codașa CSU Târgoviște, a zecea în clasament.

Numai 7 cluburi au concurat în competiția feminină, dominată de ”branșa sexului frumos” a aceleiași grupări bucureștene CSU ASE Superbet, 2,5-1,5 într-un duel la vârf cu ACS Arnia IT, purtat și în runda finală, șahistele din capitală cucerind laurii. Iar tot cu 8 puncte, precum ”Arnia”, în completarea podiumului și CSM Iași 2020, a treia, la fel ca în întrecerea masculină. 

Rundă finală care a oferit și duelul direct timișorean CS Studențesc Medicina – CSU UVT, încheiat la egalitate, 2-2, după remiza cu negrele a ”medicinistei” Sandu cu ”universitara” Cosman dar și a lui Aciu cu albele în compania lui Paraschiv, din partea CSU UVT,  victoriile fiind împărțite, Năstase cu albele pentru cei de pe Bulevardul Vasile Pârvan în fața Angelei Dragomirescu, respectiv Anita Gara tot cu albele, pentru ”Medicina”, împotriva Mariei Yugina.

Trăgând linie, CS Studențesc Medicina Timișoara pe locul 4 în clasamentul general feminin, cu 6 puncte, urmat de CSM București cu 5 puncte și CSU UVT cu 4, codașa din Sighetu Marmației încheind întrecerile fără a obține vreun punct. 

Superliga națională pe echipe de seniori s-a disputat în Bihor după găzduirea luna aceasta la Mamaia a Campionatului Mondial de juniori.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 12

 


Ultimele articole din categoria Şah: