Roxana-Maria Popa (7 ani), şahista de la CŞ Giroc calificată pentru România la Mondialul de juniori sud-african. Cine-acoperă însă costul transportului? Un apel de suflet!

Şahul timişean va avea o reprezentantă la Campionatul Mondial de juniori programat în perioada 18-30 septembrie la Durban, în Africa de Sud, Roxana-Maria Popa, în vârstă de 7 ani şi jumătate, câştigându-şi acest drept graţie performanţelor sale autohtone pentru CŞ Giroc. Însăşi prezenţa fetiţei la Mondial depinde însă de acoperirea cheltuielilor de transport aerian spre portul la Oceanul Indian din provincia KwaZulu-Natal.

 

Popa va reprezenta România la cea mai mică categorie de vârstă dintre cele 6 de concurs, şi anume sub 8 ani, pentru şahişti născuţi în anul 2006 şi mai mici, interesant de notat fiind faptul că în cazul Mălinei Andreea Aciu, din Alexandria, participantă la U12, administraţia teleormăneană se implică în co-finanţarea deplasării sportivei, în condiţiile în care Federaţia Română de Şah asigură juniorilor cazarea, masa şi taxele de concurs.

Roxana-Maria Popa a început să joace şah la vârsta de 5 ani, cu fratele ei mai mare, iar la 5 ani şi cinci luni participa la primul concurs, obţinând locul trei în compania unor fetiţe de 8 ani. Apoi, succesele au venit unul după altul, talentul şi pasiunea, îmbinate cu munca susţinută, dând rezultate. Şcolăriţa a fost primită şi pregătită de antrenorul Zamfir-Gheorghe Moldovan, la Clubul de Şah Giroc, unic antrenor din Timiş care accepta la vremea respectivă să îndrume o şahistă de o vârstă atât de fragedă.

Fetiţa a devenit campioană naţională pe vârsta de 7 ani la Campionatul Naţional Şcolar organizat de Elisabeta Polihroniade în ianuarie 2013, la toate probele susținute şi în acest an devenind vicecampioană națională în aceeaşi competiţie a fetițelor cu vârsta însă de 9 ani. Totodată, a adăugat trei medalii la Campionatul Național Individual de Șah pentru Copii si Juniori, organizat de Federația Română de Șah la Călimănești în perioada 5-16 aprilie, şi anume argint la șahul clasic, aur la șahul rapid si bronz la șahul fulger.

 

Graţie acestor rezultate, Roxana-Maria s-a calificat întru reprezentarea României la 2014 World Youth Chess Championships, sub egida FIDE, întrecerea fiind pe grupe de vârstă din 2 în 2 ani, de la U8 la U18. Având însă o vârstă fragedă, micuţa şahistă ar necesita să aibă în preajmă un însoţitor adult, de preferinţă mama sa, motiv pentru care Simona-Maria Popa, mama sportivei, lansează un apel unor persoane de suflet care să contribuie la acoperirea cheltuielilor de deplasare, în condiţiile în care costul zborului dus-întors şi al vaccinurilor necesare pot ajunge să depăşească 2000 euro iar Consiliul Local Giroc nu are marje de eventualitate în bugetul alocat sportului local.

Perioada oficială de înregistrare a sportivilor este între 31 mai şi 17 iulie.

Iată conturile BRD:

(lei) RO16BRDE360SV77768203600;

(euro) RO07BRDE360SV77768383600;

În cazul persoanelor juridice care au nevoie de contract de sponsorizare este disponibil numărul de telefon 0740.010.956 (Simona-Maria Popa).

Lotul F.R. Şah pentru Mondialul juvenil sud-african mai include din această parte de ţară un tânăr şahist arădean.

 

Acest articol a fost publicat în Şah, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 63

 


Ultimele articole din categoria Şah: