Excelent pentru Timişoara! Inedit simultan susţinut de multipli campioni, de Moş Nicolae, cu peste 100 de copii

O excelentă iniţiativă de suflet, cu conotaţii cu totul aparte, s-a derulat în ajun de Moş Nicolae, mai mulţi foşti şi actuali multipli campioni naţionali susţinînd un simultan de şah la peste o sută de mese, copiii de la şcoli timişorene primind şahul şi tabla pe care au jucat, semnată de simultanişti, precum şi un pachet, dar de Moş Nicolae. „Această acţiune de promovare a şahului în rîndul copiilor a fost minunată şi inedită din mai multe puncte de vedere”, şi-a început explicaţia unul dintre simultanişti, Sergiu Grunberg, actualmente preşedinte al secţiei de şah la CS AEM Luxten Timişoara.

Cristina Adela Foişor, multiplă campioană a României, şi deţinătoare en-titre a titlului individual, de la CS AEM Luxten, a avut iniţiativa simultanului reunind foşti şi actuali şahişti timişoreni, pentru peste 100 de copii, în ajun de Moş Nicolae

Copii din şcoli primare şi gimnaziale timişorene, dar chiar şi cîţiva preşcolari, au participat în ajun de Moş Nicolae la evenimentul organizat la Casa Tineretului la iniţiativa multiplei campioane naţionale Cristina Foişor (foto), constînd într-un simultan pentru promovarea acestui sport altfel foarte puţin mediatizat în rîndul noilor generaţii, şi care a fost unic prin faptul că toţi cei 6 simultanişti sunt aureolaţi la nivel naţional în numele şahului timişorean, ceea ce reaminteşte despre evidenta supremaţie a oraşului de pe Bega pe eşichierul românesc.

Evenimentul propunînd prezenţa unor campioni ai puternicei secţii de şah de la CS AEM Luxten Timişoara a reunit totodată şi micuţi aspiranţi la mutări geniale dintre foşti elevi ai Gabrielei Olăraşu, multiplă campioană naţională zbătîndu-se la ora actuală între viaţă şi moarte, şi care demara o iniţiativă de predare de lecţii de şah în şcolile timişorene.

Şahul a fost propulsat, pe baza unei directive a U.E., ca materie voluntară, opţională, în cadrul programei de învăţămînt, iar iniţiativele celor din lumea şahului local converg spre aceeaşi ţintă de atragere a copiilor spre sportul minţii.

Simultanul de miercuri a fost unic în felul său şi prin participarea a 6 foşti şi actuali campioni naţionali, toţi de la CS AEM Luxten, Sergiu Grunberg subliniind în acest sens că „mai aveam şi alţi campioni care n-au participat”.

Cristina Foişor, cu 5 titluri naţionale în palmares şi campioană naţională en-titre, jucînd la masa 1 a echipei olimpice şi clasată pe locul I în topul şahiştilor localnici pe 2012, Vladislav Nevednichy, dublu campion naţional precum şi cu titlul la zi, Alin-Mile Berescu, cu două titluri naţionale în portofoliu, Mihai Grunberg, Sergiu Grunberg şi Ovidiu Foişor, fiecare cu cîte un titlu, i-au pus la încercare pe nişte emoţionaţi elevi, dar şi cu ochii scînteind de pasiunea jocului.

Sergiu Grunberg, conducător al celui mai puternic nucleu de şah din România, CS AEM Luxten, cu circa 15 jucători legitimaţi, printre care 4 juniori, a explicat valoarea simbolică şi nu numai a unor asemenea benefice şi nobile iniţiative: „Şahul are prin natura sa nişte valenţe educative extraordinare, şi chiar dacă elevii participanţi nu ajung jucători legitimaţi, prin elementele inoculate cu asemenea prilejuri sigur au mari şanse să ajungă performeri în viaţă. În plus, un contact timpuriu cu campionii poate să le trezească interesul faţă de acest sport şi să îi atragă către şah. Sperăm şi ne-am bucura să aflăm că dintre aceşti copii vor ieşi într-o bună zi alţi campioni ai şahului timişorean, care să ţină vie tradiţia acestui sport în oraşul nostru. Nu în ultimul rînd, am profitat de ocazie şi am readus în atenţia opiniei publice marea încercare a Gabrielei Olăraşu, de 7 ori campioană naţională, care a jucat ani mulţi şi buni la AEM, şi care se zbate între viaţă şi moarte iar familia face eforturi deosebite de a o salva. Sperăm să iniţiem şi pe viitor asemenea acţiuni şi vom fi alături pe cît putem de familia Gabrielei Olăraşu, pentru a reajunge să aibă o viaţă normală”. 

Constantin Lupulescu, cîştigător a 3 titluri naţionale, Mircea-Emilian Pârligras, cu un titlu în cont, Mihai Ghindă, antrenor în secţia de şah a CS AEM Luxten, cu 6 titluri pe ţară, sunt printre cei implicaţi activ la cel mai puternic club de pe eşicherul autohton şi care s-ar fi putut regăsi la o adică între simultanişti, dintre foştii campioni pentru gruparea de pe Bega mai enumerîndu-i pe Ligia Jicman, Corina Peptan sau Mihai Şubă.

Pasmatex şi Rotary Club au sprijinit evenimentul găzduit de şahiştii lui CS AEM Luxten la Casa Tineretului, şi care a fost ireproşabil organizat mulţumită susţinerii Asociaţiei Judeţene de Şah, prin preşedintele său, Corneliu Păşcălău.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Excelent pentru Timişoara! Inedit simultan susţinut de multipli campioni, de Moş Nicolae, cu peste 100 de copii

  1. Pingback: Dăruiește: Ajută la recuperarea Gabrielei Olărașu « Sah cu Ceausescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Şah: