Sclipirea minţii, de la Timişoara la Durban: bănăţencele Cosman şi Popa, pe 15 şi 29 la Mondial

Două şahiste din sportul minţii timişean au pus punct astăzi, la Oceanul Indian, participării la Campionatul Mondial de şah pentru juniori, la capătul a 11 runde solicitante.

Andreea-Marioara Cosman, care mută pentru CSŞ1 Timişoara, s-a clasat pe locul 15 din 65 de şahiste evoluând la categoria de vârstă sub 18 ani. Junioara din generaţia 1997, campioană naţională en-titre a categoriei dar şi campioană naţională şcolară în 2014, a reprezentat România în baza acestor rezultate la Campionatul Mondial disputat la Durban, în Africa de Sud, între 18 şi 30 septembrie, obţinând 6,5 puncte din 11 posibile, graţie a 6 victorii şi o remiză.

Creditată cu a 19-a şansă înaintea întrecerii la nivelul fete U18, Cosman a încheiat Mondialul dispunând astăzi de nemţoaica Sophia Schmalhorst. Sportiva lui CSŞ1 Timişoara a pierdut două dintre ultimele 3 runde, în faţa unor oponente din India şi Serbia, erodându-şi astfel o poziţie şi mai favorabilă, după ce în primele 8 partide ceda doar în rundele 2 şi 4, în faţa unor adversare din Columbia şi Vietnam.

Dinara Sadvakassova, din Uzbekistan, a câştigat competiţia categoriei sub 18 ani, cu 10 puncte din 11 posibile, urmată pe podium de Filiz Osmanodja, din Germania, cu 8,5p, şi Yiyi Xiao, din China, cu 8 puncte. De notat clasarea pe locul 20, pentru Franţa, cu 6 puncte, a sportivei Andreea Cristiana Navrotescu.

Dat fiind distanţa de casă, încărcătura emoţională a întrecerii pe durata a două săptămâni şi categoria mică de vârstă, cea mai redusă dintre cele câte 6 grupe de concurs la fete respectiv băieţi, variind de la sub 8 ani la U18, absolut remarcabilă este prezenţa şi clasarea şcolăriţei Roxana-Maria Popa, tot de la CSŞ1 Timişoara, din Giroc, a cărei încercare de aliniere la start, un drept câştigat prin concurs pe plan intern, a constituit un triumf în sine.

Sporttim consemna în primăvară demersurile iniţiate de părinţii micuţei şahiste pentru a ajunge la Durban, în articolul de mai jos, şi iat-o pe Roxana-Maria Popa (foto, pe prima treaptă a podiumului) încheind pe locul 29 la U8 fete, din 51 de participante şi plecând ca ierarhizare de pe poziţia a 38-a, cu 5,5 puncte din 11 posibile.

Popa, născută în 2006, a câştigat 5 partide, cu jucătoare din Ţara Galilor, Italia şi Africa de Sud, trei la număr, a remizat contra unei oponente din Rusia şi a pierdut tot atâtea întâlniri. Roxana-Maria Popa a încheiat Mondialul cu un eşec înregistrat astăzi cu negrele la mutarea a 17-a în faţa indiencei Harshavardhini M.S.

Mongola Davaakhuu Munkhzul, cu 8,5 puncte, s-a impus între fetele sub 8 ani, urmată pe podium de vietnameza Luu Ha Bich Ngoc, tot cu 8,5p, şi turkmena Bagul Ezizova, cu 8 puncte.

Mihnea Costache a urcat pe podium pentru delegaţia României, pe locul 3 la U14 băieţi. România a fost reprezentată la această prestigioasă competiţie de următorii sportivi: Cosman Andreea-Mărioara (F18), Ciungan Diana-Alexandra (F16), Coman Emilia-Florentina (F14), Aciu Mălina-Andreea (F12), Anghel Maria (F10), Popa Roxana-Maria (F08), Bidă Mihai-Eugen (B18), Năstase Robert-Paul (B16), Costachi Mihnea (B14) şi Gavrilescu David (B12). Antrenorii care au însoţit sportivii români sunt Grigore Nicolae-Petre – conducătorul delegaţiei, şi Mateuţă Gabriel.

http://sporttim.ro/sah/roxana-maria-popa-7-ani-sahista-de-la-cs-giroc-calificata-pentru-romania-la-mondialul-de-juniori-sud-african-cine-acopera-insa-costul-transportului-un-apel-de-suflet

 

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 7

 


Ultimele articole din categoria Şah: