Sergiu Grunberg anunţă DJST Timiş să nu-şi mai bată capul cu includerea şahului de la CS AEM Luxten Timişoara în ierarhiile de final de an

Ca o completare la editorialul „Topuri din laptopuri”, semnat în www.csaem-luxten.ro de Sergiu Grunberg şi preluat zilele acestea de cotidianul nostru, trebuie specificat că preşedintele secţiei de şah la CS AEM-Luxten Timişoara, un fost campion naţional care deţine căpitănia naţionalei României, a adresat la vremea ierarhizărilor de la finele lui 2012 o scrisoare celor de la DJST Timiş, motivaţia acestui gest fiind una principială, explicată în spusele de mai jos.

Cristina Foişor (stânga), campioană naţională individuală şi vicecampioană europeană de şah pe echipe de club, cu AEM Luxten Timişoara, antrenată de Sergiu Grunberg (dreapta)

 

„Este doar un aspect de principiu, deoarece altfel noi nu vînăm premii şi locuri în topul la final de an, dar am considerat absolut necesar să ne adresăm DJST Timiş vizavi de ierarhizările rezultate şi în 2012, pentru că este vorba de erori sistematice, repetitive, an de an. Le-am atras atenţia în privinţa alcătuirii acelor clasamente, pentru că ni s-ar părea absolut normal ca, de la sport la sport, să se ţină cont la alcătuirea clasamentelor şi de numărul de practicanţi, şi de cel al participanţilor la competiţii, de impactul la public. Pentru că una este să te clasezi pe locurile 5 şi 6 din 188 de ţări la Olimpiada Mondială, lotul României fiind compus din numeroşi şahişti timişoreni, şi alta este să obţii rezultate în întreceri mai restrînse, în sporturi cu puţini practicanţi şi fără impact la public. Din cîte cunoaştem, omologarea rezultatelor internaţionale se realizează în cazul a minim 15 ţări participante la competiţii, ceea ce nu este uneori cazul. Aspecte care contează dar de care nu se ia aminte. Iar de ani de zile cei de la DJTS Timiş fac la fel. Le-am atras atenţia că nu sunt contabili care operează cu tabele, ci oameni de sport, care trebuie să reliefeze fenomenul sportiv în ansamblul său. Însă la cum pun dumnealor problema, nici nu mai are rost ca restul să fie incluşi în topuri. Cînd le-am solicitat în scris să explice de ce campionul naţional Vladislav Nevednichy a figurat în top doar undeva la menţiuni, ni s-a spus că nu îndeplineşte punctajul, conform calculelor lor. Le-am răspuns că nu ne mai interesează clasamentele respective şi să nu mai menţioneze CS AEM Luxten în ierarhiile de final de an. Este evident că orice sport e respectabil în felul său şi toate trebuie încurajate însă AEM-ul a obţinut peste ani cele mai multe titluri naţionale de seniori în orice sport din Timişoara, în condiţiile în care disputele cu alţi mari maeştri sunt acerbe şi sunt foarte greu de obţinut titlurile în şah”, a explicat Sergiu Grunberg, exemplificînd prin cazul din urmă cu acum un an, la finele lui 2011, cînd pe-atunci campionul naţional en-titre Constantin Lupulescu s-a regăsit undeva spre al 40-lea amintit la capitolul… menţiuni între performerii neolimpici, aşadar nici măcar între primii 10, iar Cristina Foişor, şahista de bază a lotului României şi vicecampioană europeană de club cu CS AEM Luxten, abia a prins top 10 al aceloraşi neolimpici.

„În al doilea rînd, nu cred că este posibil ca primii cei mai buni sportivi neolimpici timişeni din întregul an să fie doar navomodelişti, cîte 4, respectiv karatişti, tot 4, şi practic să aloci toate locurile fruntaşe pentru nişte discipline cu competiţii care nu se bucură de o participare extraordinară. Iar deranjant este că anual avem aceeaşi poveste, care se tot repetă. Aceiaşi şi aceiaşi. Ceva trebuie că nu este în regulă”, a mai exemplificat Grunberg.

Pentru conformitate, iată şi consemnarea editorialului http://sporttim.ro/sah/topuri-de-laptopuri-sah, publicată zilele trecute.

 

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Şah: