Sergiu Grunberg, conducătorul secţiei de şah la CS AEM Luxten, răspunde cu o „scrisoare mai deschisă”

Campionatul Naţional individual pentru copii şi juniori va debuta luni la Călimăneşti-Căciulata, în pline convulsii ale lumii şahului, în care o figură exponenţială pe eşichierul autohton, Sergiu Grunberg, preşedinte al grupării campioane CS AEM Luxten Timişoara, şi care semnează în www.sporttim.ro editorialul DE CE ŞAHUL?, trage şi mai mult perdeaua la o parte, cu o „scrisoare mai deschisă”, adresată preşedintelui federal din perioada 2006-2010, Ion Şerban Dobronăuţeanu, şi publicată pe blogul „Şah cu Ceauşescu”. Grunberg, fost campion naţional, adresa o primă scrisoare deschisă fostului preşedinte al F.R.Şah, Constantin Dumitriu, care a demisionat luna aceasta.

Sergiu Grunberg (dreapta), la Gala Sportului Timişean în organizarea DJST la CJT, împreună cu Cristina Foişor (stânga), multiplă campioană naţională individuală şi vicecampioană europeană de şah pe echipe de club în 2011, cu AEM Luxten Timişoara

 

„Stimate domnule Dobronăuţeanu , ştiu că sunteţi un om corect şi într-un fel apreciez intervenţia dumneavoastră în favoarea domnului Dumitriu, ca o dovadă de fidelitate faţă de un prieten , de responsabilitate ( fiindcă dumnevoastră l-aţi recomandat ca preşedinte) , dar şi de curaj , fiindcă ştiaţi bine ce urmează .

O veche maximă spune : Mi-e prieten Platon , dar mai prieten adevărul . Realitatea şi istoria se pot cosmetiza, dar cu greu pot fi schimbate!

Am să vă răspund concret, scuzîndu-mă că nu folosesc citate din regulamente sau statut .

 

1. Daca va amintiti , m-am autoinvitat in calitate de Presedinte al Colegiului  de Antrenori la o sedinta a CD , pentru a cere ca hotararile CA sa fie respectate .

Dumneavoastra aveti dreptate , nu se schimbau hotararile CA , era mult mai subtil , nu se discutau  : tematica CD era aranjata de asa maniera , incat sa ignore anumite probleme deranjante . Asa se face de exemplu ca o decizie luata in unanimitate de CA de 2 ori , privind limitarea numarului de jucatori straini , nu a fost discutata niciodata in CD .  In legislatura dlui Dumitriu , se schimbau de-a dreptul hotararile conform spuselor actualului presedinte CA, Mircea Pavlov.

E adevarat ca daca vezi tematica importanta a ultimelor sedinte CD , te poti intreba daca nu a fost elaborata de un elev de scoala primara

 

2. Reafirm faptul ca majoritatea decizilor importante s-au luat de  2-3 oameni , ulterior cativa membri ai CD , erau convinsi democratic . Nu uitati ca am avut cateva cunostinte in CD .

 

3. Ati spus dca totul e curat si legal in actele FRSAH .

Pai , atunci , de ce sa nu cerem un audit de la Minister , care sa verifice de exemplu:

-daca nu cumva exista niste bilete de avion dosite

– daca actele contabile sunt detaliate si complete

– daca anumite actiuni au aprobarea CD si astfel justifica cheltuielile

– daca e legal sa compenseze federatia pierderile organizatorilor

– daca secretarul general stabileste cantonamentele si evalueaza eficienta lor

– daca programul de lucru e legal , ca si salariile , vechimea sau cumulul de functii

Cu un minut inainte de demisia dlui Dumitriu , cineva, verificand documentele , a exclamat : asta e un caz de procurarura , dar probabil , aceasta iesire e scoasa din context

4. La faptul ca lovesc lipsit de fairplay intr-un om care nu mai are putere politica , va raspund urmatoarele :

Intrebati-va apropiatii de exemplu , ce atitutudine au cei de la Minister cand aud ca domnul Dumitriu e de la PDL ? Nu spun ca e normal , dar asta e realitatea . Faptul ca domnul Dumitriu s-a retras practic de un an jumatate delegand alte persoane , si aparand rar, doar ca cautioneze anumite actiuni , ce inseamna. ?

Adica nici nu plec, nici nu conduc . Nu e un vid de putere? S-a inventat cumva functia de presedinte in standby ?

Eu i-am cerut demisia domnului Dumitriu intr-o forma civilizata si eleganta , exasperat fiind de telefoanele de la federatie , invocand lipsa acuta de bani.

Aici am sa fac o paranteza realista , dar poate socanta pentru dumneavoastra.

Noi avem nevoie de un presedinte care sa fie o persoana cu notorietate , care sa fie capabila sa pledeze cauza sahului la niveluri inalte, sa fie un bun mediator , dar care in primul rand sa aduca bani , fiindca lipsa lor este cauza tuturor neimplinirilor .

La nivel de idei, sahistii sunt suficent de inteligenti , nu au nevoie de mentori . Ca nu sunt bogati este vina lor, fiindca s-au cramponat de sah si nu au intrat in afaceri sau politica.

Cei care vin ca presedinti, stiu foarte bine asteptarile ,iar in momentul in care nu mai pot aduce bani,, ar trebui sa se retraga!

 

5. Sa aducem putin in discutie democratia domnului  Dumitriu . Nu ma indoiesc ca atunci cand l-a insultat pe Dieter, cand s-a decis sa nu trimita echipa masculina la Olimpiada, s-a consultat cu fiecare membru al CD.

Nu inteleg insa , de ce timp de mai multe zile nu a raspuns la telefoanele

Domnului Manole , ale domnului Constiantin Ionescu sau ale mele , care incercam sa salvam situatia in ultima clipa .

Domnule Dobronauteanu , episodul cu neparticiparea la Olimpiada a fost ca o mineriada pentru lumea sahului romanesc .

Faptul ca nu si-a asumat raspunderea , ca nu si-a cerut  scuze, ca nu si-a dat demisia atunci cand era momentul ideal,  nu ma mira , atata timp cat a declarat textual:

Ascultati-ma pe mine , Dieter nu are valoare, vrea numai bani , mai bine investiti in tineri!.

Despre mine a spus ca nu ma pot compara cu el , ca sunt un nimeni , ca sunt lipsit de onoare si a mai scris un pic imprudent ca nu il intereseaza parerile unui individ cu nume de negustor !

Ieri dupa ce a colindat cu  telefonul la membri CD , cerandu-le sa-i repare onoarea si sa ma blameze pemine , nu s-a abtinut si m-a sunat si pe mine . Am inregistrat , convorbirea , amuzanta pe undeva , la sfarsit degenernd intr-un virulent atac antisemit . Gens una sumus ,nu-i asa domnule Dobronauteanu?

Domnul Dumitriu a declarat  fara echivoc ca domnul Zatreanu e un escroc- deocamdata nu s-a dovedit nimic si sper sa-l dea in judecata . Dar in Biblie se spune : sa arunece cu piatra doar cel care nu a pacatuit . Deci de unde vine autoritatea morala a domnului Dumitriu ? Banuiesc ca din alegerile din 2010 supercorecte si cinstite, si pentru care cred ca e invidios si domnul Alexandru Crisan . (credeti-ma am fost in sala si sunt un fin observator)

 

6. Ati incercat sa induceti in opinia publica sahista ideea ca eu sunt un tip eminamente distructiv .

In primul rand , daca ati fi avut curiozitatea, sa intrati pe site-urile de sah, ati fi constatat ca exista acolo destui oameni inteligenti , informati cu idei pertinente si ca atare greu de pacalit .

In al doilea rand, aveti nu stiu cate mailuri de la mine, in care am facut zeci de propuneri si sugestii agreate aproape integral de dumneavoastra .Daca doriti pot sa le detailez , dar intrebarea e alta , de ce aceste propuneri nu au ajuns in CD ,si aproape niciuna nu a fost aplicata? Probabil fiindca nu au primit girul conducerii superioare despre care am pomenit la inceput.

Imi aduc aminte de vestitul banc al lui Brucan cu caprele , fiindca eu idei mai am, ,nu stiu daca dumneavoastra mai aveti federatie !

 

7. Ce-i de facut de acum inainte?

Pai , in primul rand cred ca ar trebui sa fiu suspendat ca pe vremea lui Crisan .

Ar trebui ca si alti membri ai CD sa vina cu replici,, cu precizarea ca eu ii astept si rezultatul e usor de intuit .

Ati putea sa faceti o sedinta urgenta de CD , prin care sa-l implorati pe domnul Dumitriu sa revina , fiindca fara domnia sa nu se poate . Daca refuza, poate are o ruda interesata de aceasta functie.

In fond , amaratii astia de sahisti nu-s greu de condus : trebuie doar sa fi putin smecher si sa-ti insusesti deviza FIDE : Gens una sumus !

Domnule Dobronauteanu ,lasand gluma la o parte , va fac o declarartie publica :

Sunteti un om  cinstit , inteligent si bine intentionat pe care il respect si chiar tin la el. Ati facut lucruri bune pentru sah si sunt convins ca ati fi dorit sa faceti si mai mult .

Dar din pacate nu aveti taria sau mai bine zis rautatea , sa taiati raul de la radacina . Cand e vorba de binele general , acesta prevaleaza oricarei prietenii mai mult sau mai putin sincere , sau unor indoielnice  comandamente morale   .Viata e scurta , timpul nu iarta , si la un moment dat constati ca datorita unor compromisuri conventionale , esti foarte departe de scopul propus

Sincer nu inteleg de ce sa aparati cu inversunare oameni care nu merita.

Poate ca eu sunt prea reactiv, poate ca ar trebui sa ignor prostia si minciuna si nedreptatea , dar e greu sa ma schimb acum ..Dar recunoasteti macar ca fara indivizi scandalagii ca mine lucrurile pot degenera grav  .

Cat il priveste pe domnul Dumitriu simt un fel de compasiune : dupa ce  te straduiesti atatia ani sa-ti cladesti o reputatie,  in cateva zile sa reusesti prin rabufniri de orgoliu necontrolate, prin iesiri isterice, prin  imprudente si gafe impardonabile pentru un om normal, daramite pentru un om politic , sa te discreditezi, dandu-ti arama pe faţă; e o adevărată dramă”. Semnat, cu stimă, Sergiu Grunberg.

 

Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = zece

 


Ultimele articole din categoria Şah: