Sergiu Grunberg: „Contează echipele care au acoperire serioasă şi la mesele 3 şi 4”

Revenit recent de la o a doua competiţie la rînd de durată, şi anume Campionatul Naţional pe echipe de seniori, ce a avut loc la Mamaia, unde CS AEM Luxten s-a impus la masculin şi a devenit vicecampioană la feminin, preşedintele secţiei de şah la clubul timişorean, Sergiu Grunberg, care semnează editorialul DE CE ŞAHUL?, din josul primei pagini a cotidianului nostru, abia şi-a tras sufletul şi a rememorat participarea românească de luna trecută la cea de-a 40-a ediţie a Olimpiadei mondiale, unde a condus echipa masculină a ţării noastre pe un foarte bun loc 8.

Echipele reunite, feminină şi masculină, la Olimpiada mondială Istanbul 2012, unde România a intrat în top 10

Aşadar iată consideraţiile lui Sergiu Grunberg, pe care le puteţi citi totodată şi în rubrica special rezervată şahului, pe care o semnează (ataşate, atît aici cît şi în editorial, desfăşurarea cîtorva partide ale şahiştilor români). Despre competiţia de la Istanbul, reunind 1.425 de jucători şi jucătoare din 158 de ţări, şi încheiată cu victoria echipelor Armeniei la masculin şi Rusiei la feminin, acestea obţinînd 19 puncte şi fiind urmate de Rusia şi Ucraina la masculin, respectiv China şi Ucraina la feminin, în vreme ce România a reuşit să obţină 16 puncte, clasîndu-se pe locul 5 la feminin şi locul 8 la masculin, Grunberg a considerat în primul rînd „că prestaţia echipei noastre la Olimpiadă a fost una foarte bună. Chiar dacă am avut şansă la împerecheri, totuşi, echipa a arătat că are potenţial şi ca valoare cred că poate fi încadrată chiar în primele 10.

În strategia mea iniţială doream să joc cu Lupulescu, Pârligras şi Vajda la majoritatea meciurilor, iar pe Nevednichi şi Marin să-i folosesc alternativ, cu precădere Vladik la alb şi Bob la negru. Din păcate, repetarea culorilor la meciurile succesive şi anumite rezultate nu mi-au permis să respect această tactică.

Analiza  prestaţiei jucătorilor…

Constantin Lupulescu… din punctul meu de vedere, a jucat foarte bine şi curajos, chiar dacă rezultatul final nu pare relevant. A jucat o singură partidă slabă, cu Paraguay. A pierdut în poziţie cîştigată cu Peralta, din Argentina, după o suită excelentă de mutări, a uitat de şah-damă. A pierdut cu China o partidă unde putea face uşor remiză dar a riscat jucînd la cîştig, supraestimîndu-şi puţin şansele.

În schimb a obţinut poziţii superioare în ultimele 3 partide, din care cel puţin două putea să le cîştige. Consider că e în creştere evidentă la elaborarea planurilor şi joc de mijloc: mai are de lucrat la limitarea timpului de gîndire şi la tehnică. De altfel, cu mici excepţii, la Olimpiadă, masa 1 este foarte puternică, chiar şi echipele mici au jucători tari la această masă.

Mircea Pârligras… A jucat excelent, fiind neînvins la masa 2 şi făcînd +6. Putea face chiar +7 sau plus 8 (cel puţin în ultima rundă a avut poziţie net cîştigată).

Joacă sigur, tehnic şi atent, dînd o mare încredere echipei. Victoriile sale la Fresinet şi Ding – doi jucători de elită, sunt extrem de preţioase. Cu mai multă încredere şi pregătire diversificată, poate urca semnificativ la ELO.

Mihai Marin… A jucat în general bine. Aşteptările erau mai mari dar să nu uităm că a pierdut la Bu, un chinez foarte tare, şi la Felgaer, cel mai bun argentinian.

Aşa cum am anticipat, e mai productiv la negru. În schimb cu albul joacă prea reţinut şi prudent. Cauzele sunt mai curând de natură psihologică decît şahistă. Cred că anumite critici ale ineficienţei sale i-au măcinat încrederea în sine.

Eu i-am dat cîteva sfaturi şi sper să încerce să revina cu jocul la nivelul înţelegerii şi cunoştinţelor sale.

Levente Vajda… După un început ezitant, a jucat excelent ultimele partide. Este foarte curajos, dezinvolt şi extrem de inventiv. Suferă la nivel de pregătire teoretică, probabil ar avea un rating cu cel puţin 50-60 de puncte mai mare, dacă ar lucra mai mult. Conferă multă încredere echipei.

Vladik Nevednichi… A ajuns în echipă după discuţii absolut inutile şi stupide şi mai ales după groaznicul eveniment petrecut cu soţia sa, Gabi Olăraşu. În plus, două luni nu s-a putut pregăti iar la Istanbul a fost tot timpul stresat de veştile de acasă. În aceste condiţii, pot spune că a jucat bine şi a fost util echipei. A pierdut la 2 jucători foarte tari: Li Chao (cîştigătorul mesei 5) şi Tkachev (fost campion european). La primul a avut egalitate pînă spre sfîrşit… Evident, nu a jucat la potenţialul maxim, dar cine ar fi putut-o face în situaţia lui?

Atmosfera din echipă a fost excelentă şi toţi au dat dovadă de un deosebit spirit camaraderesc; aici aş remarca atitudinea remarcabilă a domnului Marin. M-a impresionat pentru că a acceptat să stea cu Vladik, cu care s-a purtat ireproşabil şi faptul că în ultimele zile s-a strecurat clandestin în sală, pendulînd între mesele echipelor României…

Consideraţii generale…

Am pierdut 3 meciuri, dintre care două, cu Paraguay şi Argentina, în mod stupid. Chiar meciul cu China ar fi putut avea alt deznodămînt.

S-a ratat destul de mult dar cu hazardul împerechierilor, nu se ştie dacă toate aceste ratări ne-au tras în jos.

Valorile s-au mai nivelat şi e tot mai greu de cîştigat o partidă. Conteaza echipele care au acoperire serioasă şi la mesele 3 şi 4.

Jucătorii noştri nu au un repertoriu diversificat, în sensul unor deschideri mai sigure sau mai agresive, în funcţie de adversar sau de conjunctură.

Ar fi fost mai bine cu Dieter sau chiar Manolache? Poate că da, dar nu ştiu care ar fi fost rezultatul final. 

Putem să ne batem de la egal la egal cu marile puteri? Dacă ne luăm după ELO, pregătire şi experienţă, nu; în realitate, nu suntem foarte departe!

Pentru asta trebuie ca să progresăm, să avem curaj, să facem o selecţie judicioasă, să pregătim mai cu grijă Olimpiadele şi Europenele şi să asigurăm condiţii cît mai bune jucătorilor.

Rezultatul echipei masculine este încurajator dar fără muncă, pregătire şi susţinere, nu-l vom repeta, ca să nu mai vorbim de depăşire”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Şah și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 64

 


Alte articole legate de acest subiect: