Timișoara, numărul 1 pe eșichierul seniorilor României în sportul minții, a câștigat 3 titluri naționale și a ocupat un loc secund la finele rundelor Campionatului Național individual pentru copii, juniori și tineret, competiție precedând concursului individual al seniorilor, din 25 aprilie – 4 mai, și venind odată cu semnificativa mutare a introducerii șahului în programa școlară…
Până ca AEM Luxten Timișoara să-și apere începând de săptămâna viitoare, la hotel ”Continental” din Târgu Mureș, titlurile naționale individuale la seniori, suflarea șahistă juvenilă de pe malurile Begăi dar și timișeană a avut motivele sale de satisfacție la Campionatul Național individual rezervat categoriilor de vârstă 8-20 de ani, șapte la număr atât pentru fete cât și pentru băieți, recent încheiat la Căciulata.
Unde Ștefan Tomici, de la CS Studențesc Medicina Timișoara, cu 8 puncte din 9 posibile, respectiv Andreea-Mărioara Cosman, de la CSȘ 1 Timișoara, tot cu 8 puncte din 9 posibile, și-au apropiat titlurile naționale la categoria 18 ani.
Totodată, Mihaela-Veronica Foișor, coeficient ELO 2274, de la CSȘ 1 Timișoara dar și AEM Luxten, în al cărei lot de senioare este deja cooptată, s-a impus între șahistele categoriei 20 de ani, fără înfrângere în 10 partide, dintre care a câștigat opt, remizând în două. Și Cosman a fost la rândul ei convocată în lotul de senioare al puternicei AEM Luxten.
O foarte frumoasă surpriză a furnizat Roxana Maria Popa, de la Clubul de Șah din Giroc, care a încheiat a doua, cu 7 puncte din 9 posibile, în întrecerea fetelor de 8 ani, cu 26 de mici șahiste la start.
Iar în imediata apropiere a podiumului s-au plasat Adrian Chivulescu, de la CS Studențesc Medicina Timișoara, cu 7 puncte din 9 posibile, la egalitate cu primii 3, în întrecerea băieților de 12 ani, respectiv Adrian Simion Sechereș, de la CSȘ 1 Timișoara, cu 6 puncte din 9, în concursul categoriei de vârstă 16 ani.
Copiii și juniorii șahiști timișoreni și timișeni s-au aliniat în număr destul de mare la competiția națională de pe Valea Oltului, și altele fiind bunele clasări obținute, ca de exemplu în cazul Petronelei Paraschiv (Clubul de Șah Giroc), cu 5,5 puncte din 9, pe locul 8 între fetele de 12 ani. Grupările Mediator Giarmata Vii, ACS Dumbrăvița sau CS Sînandrei au întregit participarea juvenilă din județul nostru.
Iar toate acestea pe fondul recentei decizii guvernamentale de a introduce învățarea șahului în programa școlară. Astfel, Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a oficializat introducerea șahului ca materie opțională în școli iar disciplina se va numi “Educație prin șah” și cuprinde primii doi ani de studiu, intrând în curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul primar şi vor putea fi folosite începând cu anul şcolar 2014-2015. Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah. Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc sunt etape pe care elevii le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah.