Sârbul Stelei, Cuk, câştigă la Timişoara „Memorialul Romeo Pellegrini” la floretă, americanca Rhodes la feminin „Memorialul Tudor Petruş”. Steaua cucerea Cupa României pe echipe masculine, Rapid la floretiste

Cele 4 zile pline de floretă la Timişoara s-au încheiat cu unul şi acelaşi sârb stelist Veljko Cuk câştigător a tot ce se putea în duelurile masculine, mai întâi joi al Cupei României individuale pentru seniori, apoi vineri, tot la Baza II – UPT, al aceluiaşi concurs intern dar pe echipe, cu CSA Steaua Bucureşti, iar duminică în sala „Constantin Jude” al Memorialului „Romeo Pellegrini” – satelit internaţional cu participarea a 96 de floretişti din 26 de ţări dar în special circa două treimi din 5 foruri naţionale de profil, şi anume 19 ai Federaţiei Române de Scrimă, 12 dintre aceştia fiind eliminaţi din grupe şi clasându-se pe ultimele 24 de locuri, precum şi 16 de la vecinii ucrainieni, 14 britanici, 8 croaţi şi 5 din Republica Moldova. Nu mult diferite procentajele şi în turneul feminin internaţional dotat cu Memorialul „Tudor Petruş”, cu 78 de floretiste senioare din 20 de naţiuni dar aproape două treimi doar din România – cu 23 de sportive din care 11 eliminate din grupe şi clasate în ultimele 20, precum şi câte 17 respectiv 7 din vecini, Ucraina şi Republica Moldova, triumfătoare fiind americanca Rhodes, după ce vineri, la Baza II – UPT, tot Rapid Bucureşti, cu poloneza Julia Walczyk Klimaszyk în formaţie, care învingea joi în competiţia individuală iar în weekend intra în sferturile „satelitului” internaţional, se impunea şi în proba pe echipe a Cupei României. 

O finală sârbo-croată cu stelistul Veljko Cuk triumfător încheia joi în sala Bazei II – UPT ziua inaugurală a celor 4 succesive pe Bega pe planşele scrimei în floreta seniorilor prin adjudecarea Cupei României în proba individuală masculină, completând triumful polonezei Rapidului la feminin, Julia Walczyk Klimaszyk, iar întrecerile pe echipe de vineri au venit ca o confirmare, CSA Steaua învingând la băieţi iar CS Rapid Bucureşti la feminin, ba mai mult, stelistul Cuk impunându-se apoi şi în sala „Constantin Jude” pe plan internaţional, în Memorialul „Romeo Pellegrini”, turneu „satelit” din circuitul Cupei Mondiale cu ofertă de puncte pentru accederea la ediţia de vară de anul viitor a Jocurilor Olimpice. 

Însă, în ansamblu, atât pe plan intern cât şi în întrecerile „satelit” internaţionale din weekend de la Timişoara, participarea n-a fost tocmai extinsă, din contră, cluburi feminine de floretă din numai şi numai 4 oraşe ale României, şi anume Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara – cu 3 formaţii, plus unul din Chişinău, duelându-se pentru adjudecarea Cupei României la floretă feminin pe echipe de senioare, cu rapidistele în frunte, aspect valabil şi la masculin, cu 5 echipe la start din Bucureşti, Satu Mare şi Timişoara – care a cucerit argintul prin CSU Politehnica, plus una a grupării din Chişinău. 

La fel pe scena „sateliţilor” internaţionali din sala „Constantin Jude”, 62 de floretişti seniori din cei 96 la start ai turneului masculin provenind doar din România – cu 19 sportivi implicaţi dar 12 eliminaţi din grupe şi îngroşând plutonul codaş, precum şi din Ucraina (16), Regatul Unit (14), Croaţia (8) şi Moldova (5) – adică circa două treimi din competitori, similară fiind situaţia pe planşa turneului feminin, cu 23 de floretiste din ţară şi 17 din vecina Ucraina întregind mai mult decât jumătate din tabloul concursului, jumătate dintre „tricolore” fiind însă şi eliminate din grupe şi îngroşând ierarhia ultimelor 20 de clasate. 

Luând-o pe rând, vineri, la sala Bazei II – UPT, CSA Steaua Bucureşti, în componenţă cu Velijko Cuk, Alexandru Pîrva, Vlad Roşu şi Alexandru Sîrb, a cucerit trofeul „Cupa României” la floretă masculin pe echipe, învingând în finală cu scorul de 45-34 gazda CSU Politehnica Timişoara, cu Benjamin Bodo, Nikitas Gherman şi Eugen Vadaniuc. Ulterior, Bodo avea a fi cel mai bine clasat dintre cei 19 români în „satelitul” circuitului internaţional, pe locul 30, iar Sîrb pe 38 şi Roşu pe 49. 

Altfel, în meciul pentru medalia de bronz a Cupei României, CS Rapid, în echipa Mădălin Chirnogeanu, Andrei Ciobănică, Petar Files şi Gabriel Pavel, dispunea de CS Satu Mare (Răzvan Nojea, Iosif Paul, Nicolas Pop, Matei Serghie) cu scorul de 45-40, sătmărenii trecând anterior de Şcoala sportivă specializată de scrimă Chişinău cu 45-36, pentru intrarea în semifinale.

Ale căror rezultate au fost CSA Steaua București – CS Satu Mare 45-25 şi CSU Politehnica Timișoara – CS Rapid București 45-37.

La feminin, Rapid a dominat întrecerile de floretă, victorioasă vineri în Cupa României în echipa Ioana Barbu, Emilia Corbu, Maria Teodorescu, Julia Walczyk Klimaszyk, după ce poloneza se impunea joi la individual, „vişinii” triumfătoare şi pe echipe în finala cu concitadina CSA Steaua Bucureşti – în alcătuirea Mălina Călugăreanu, Andreea Dincă, Paula Radu, Anca Săveanu, la limită, scor 38-37, cu un ultim releu, disputat de poloneză şi Călugăreanu încheiat 8-8.

Medalia de bronz a fost cucerită de CSU Politehnica Timişoara 1 – în echipa Miruna Husu, Uliana Dumitriţa Josan, Ingrid Miti Bikfalvi, care a dispus cu 45-36 în finala mică de Şcoala sportivă specializată de scrimă Chişinău, în formula Maria Cojocari, Uliana Dobrinina, Alexandra Vovcenco, Victoria Zaharova, dar puţine au fost centrele din ţară, precum în floreta masculină – în acel caz cu 4 formaţii din 3 oraşe, care să se dueleze pe planşa întrecerilor senioarelor, doar din Bucureşti finalistele, plus 3 echipe de pe Bega, provenind de la două cluburi, respectiv din Braşov, cu cele două garnituri ale Coronei, şi Cluj, plus şcoala din Republica Moldova.

Ca rezultate complete, mai întâi CSU Politehnica Timişoara 2 – CSM Corona 2 Braşov 45-28, iar apoi în sferturi CSA Steaua București – CSU Poli Timișoara 2 45-11, CSU Poli Timișoara 1 – CSM Corona Brașov 1 45-28, Şcoala sportivă specializată de scrimă Chișinău – ACS Floreta Timișoara 45-16 şi CS Rapid București – CSM Cluj-Napoca 45-10, după care, în turneul locurilor 5-8, CSU Poli Timișoara 2 – CSM Corona Brașov 1 45-41 şi CSM Cluj-Napoca – ACS Floreta Timișoara 42-39, pentru locul 7 înregistrându-se CSM Corona Brașov 1 – ACS Floreta Timișoara 43-30, iar pentru 5, CSU Poli Timișoara 2 – CSM Cluj-Napoca 45-35.

În cursa pentru medalii, semifinalele CSA Steaua București – CSU Poli Timișoara 1 45-28 şi CS Rapid București – Școala sportivă specializată de scrimă Chișinău 45-19.

A doua zi, pe planşele internaţionale, 96 de floretişti din care 19 români dar şi 13 pe ultimele 25 de locuri au concurat în „satelitul” din circuit dotat cu „Trofeul Romeo Pellegrini”, Benjamin Bodo ajungând a fi cel mai bine clasat, pe locul 30, iar Alexandru Sîrb pe 38, Alexandru Macovei al 40-lea şi Vlad Roşu pe 49.

Memorialul „Romeo Pellegrini” 

Competiţia a constituit o premieră în sala „Constantin Jude” şi a fost câştigată tot de sârbul Veljko Cuk, floretist legitimat la echipa CSA Steaua Bucureşti. Cuk l-a înfruntat în finală pe spaniolul Carlos Llavador, de care a dispus cu 15-11. Medaliile de bronz au fost cucerite de croatul Petar Files (legitimat la CS Rapid Bucureşti), care pierdea joi finala internă individuală a „Cupei” cu Cuk, respectiv de britanicul David Sosnov.

Cei 12 români care au ieşit din competiție după faza grupelor sunt Răzvan Nojea, Ionuț Stoe, Matei Grigorovici, Matei Serghie, Mădălin Chirnogeanu, Darius Malekshahian, Mihnea Petrache, Rareș Baciu, Nicolas Pop, Gabriel Pavel, Matei Istrate, Theodor Mociofan şi Iosif Paul.

Pe tablou, Benjamin Bodo a trecut în turul al treilea cu o victorie la britanicul Callum Penman, 15-9, și a fost eliminat în runda următoare de ucraineanul Bohdan Pnivchuk, care s-a impus cu 15-13.

Alexandru Macovei a fost eliminat în turul al doilea de italianul Raian Adoul, fiind învins cu 15-5. Vlad Roșu a cedat tot în turul secund, la sârbul Veljko Cuk, pierzând cu 2-15. În același tur doi au fost învinși Andrei Ciobănică, 9-15 cu ucraineanul Mykyta Astashov, și Alexandru Sîrb, 13-15 cu britanicul Alberto Mascioli. Alexandru Pîrva a fost eliminat în primul tur al tabloului, cedând cu 11-15 la moldoveanul Nikitas Gherman.

Rezultatele înregistrate din sferturi:

Carlos Llavador (Spania) – Janko Leskovac (Croația) 15-8

Petar Files (Croația) – Raian Adoul (Italia) 15-7

Veljko Cuk (Serbia) – Augusto Antonio Servello (Argentina) 15-12

David Sosnov (Marea Britanie) – Maksym Haravskyi (Ucraina) 15-9

Semifinale:

Carlos Llavador (Spania) – Petar Files (Croația) 15-8

Veljko Cuk (Serbia) – David Sosnov (Marea Britanie) 15-14.

Clasamentul final al turneului „satelit” internaţional al Cupei Mondiale de floretă masculin pentru seniori:

Loc Nume Țară
1 CUK Veljko  SRB
2 LLAVADOR Carlos  ESP
3T SOSNOV David  GBR
3T FILES Petar  CRO
5 HARAVSKYI Maksym  UKR
6 SERVELLO Augusto Antonio  ARG
7 ADOUL Raian  ITA
8 LESKOVAC Janko  CRO
9 CHERKASHYN Andrii  UKR
10 SPOLJAR Borna  CRO
11 MINOTT Kamal  GBR
12 LONSDALE William  GBR
13 PNIVCHUK Bohdan  UKR
14 COLL Mateu  ESP
15 LAZARENKO Ievgen  UKR
16 PADUA Carlos M.  PUR
17 ALARCON Gustavo  CHI
18T ROBIN Noe  SEN
18T ETTELT Maximilian  AUT
20 STELLA Alessandro  ITA
21 ASTASHOV Mykyta  UKR
22 POGREBNIAK Andrii  UKR
23 WILLIAMS David  GBR
24 GASSNER Ethan  USA
25 KORZHOVOI Maksym  UKR
26 ALARCON Juvenal  CHI
27 GUENNOU Louis  GBR
28 MASCIOLI Alberto  GBR
29 RHYS POLLITT Rafael  GBR
30 BODO Benjamin  ROU
31 SCHERBA Andrii  UKR
32 GHERMAN Nikitas  MDA
33 KOKOROVETS Oleh  UKR
34 FINSTERBUSH Ori  ISR
35 PENMAN Callum  GBR
36 JONES Maxwell  GBR
37 JURAS Danielius  LTU
38 SIRB Alexandru  ROU
39 SEZER Tan  TUR
40 MACOVEI Alexandru  ROU
41 LANCARIC Branislav  SVK
42 HURIN Mykhailo  UKR
43 ALARCON Leopoldo  CHI
44 PLASTOW Luca  GBR
45 PIRK Akos  SVK
46 BENYUS Attila  HUN
47 CECET Arteom  MDA
48 DONAGHUE Joe  GBR
49 ROSU Vlad  ROU
50 AGUIRRE Cesar  VEN
51 KUCHTA Leopold Marc  SVK
52 DROEGE Oliver  GER
53 ALKIS Can  TUR
54 NAPOLITANO Isaia  ITA
55 LEVYTSKYI Maksym  UKR
56 CIOBANICA Andrei  ROU
57 LIUTYI Taras  UKR
58 ALHODAIB Ibrahim  KSA
59 BOURCIER Come  FRA
60 STRUSHLIAK Artem  UKR
61 DYRDA Yelyzar  UKR
62 BOLDAREV Bohdan  UKR
63 ASK Henri  SWE
64 MORDINI Luca  ITA
65 PIRVA Alexandru  ROU
66 SMREKAR Leo  CRO
67T ALOMAYYER Abdulmalik  KSA
67T HURST Jake  GBR
69 NITTI Akash  ITA
70 LISOVYI Bohdan  UKR
71 FAZEKAS Arpad  SVK
72 NOJEA Razvan  ROU
73 STOE Ionut  ROU
74 GOJAK Antonio  CRO
75 LAUGA William  GBR
76 MOLLARD Christopher  GBR
77 LI Leo  CRO
78 GRIGOROVICI Matei  ROU
79 CECET Nikita  MDA
80 HRGOVIC Milos  SRB
81 SERGHIE Matei  ROU
82 CHIRNOGEANU Madalin  ROU
83 MALEKSHAHIAN Darius  ROU
84 LIVINGSTONE Patrick  JAM
85 BUBLIC Luka  CRO
86 PETRACHE Mihnea  ROU
87 POSTOVAN Alex  MDA
88T AZIZIAN Alex Sheen  ARM
88T BACIU Rares  ROU
90 POP Nicolas  ROU
91 SANDU Denis  MDA
92 PAVEL Gabriel  ROU
93 ISTRATE Matei  ROU
94 MOCIOFAN Theodor  ROU
95 PAUL Iosif  ROU
96 KIRINCIC Andrija  CRO

* 

Memorialul „Tudor Petruş” Timişoara – turneu satelit al Cupei Mondiale la floretă feminin, individual, cu 78 la start.

23 de sportive tricolore s-au aliniat la startul competiției din sala Constantin Jude. Dintre ele au fost eliminate în faza grupelor Mara Neagu Culea, Miruna Husu, Paula Radu, Maya Marișescu, Dalia Preda, Diana Șuta, Alexandra Olaru, Sonia Tighinean, Amalia Maciu, Denisa Pescăruș și Maria Iuca.

Pe tabloul principal, Emilia Corbu a reușit să câștige bronzul competiției după ce a învins-o în primul tur pe Alexandra Adoch, cu 15-7, apoi pe slovaca Gaia Cantucci, cu 15-11. În optimi, Emilia a învins-o pe Maria Ludmila Terni (Argentina), cu 15-4, pentru ca în sferturi să se înfrunte cu colega de lot național Mălina Călugăreanu, pe care a întrecut-o cu 11-9. În semifinale, Emilia a pierdut cu 8-15 la Carlotta Ferrari (Italia).

Concursul a fost câștigat de Zander Rhodes (Statele Unite), care a învins-o în finală pe Carlotta Ferrari (Italia), cu 15-11.

Enya Male a învins-o pe Lilla Zsofia Hanzl (Ungaria), în primul tur, cu 15-12, însă a pierdut la Mălina Călugăreanu, în turul secund, cu 4-15. Mălina a învins-o și pe italianca Marta Cammilletti, cu 15-11, înainte de a fi eliminată, în sferturi, de Emilia Corbu.

Maria Teodorescu a trecut în primul tur de Maria Cojocari (Moldova), cu 15-10, dar a fost eliminată în 16-imi de poloneza legitimată la CS Rapid, Julia Walczyk-Klimaszyk, care s-a impus cu 15-5. Anca Săveanu a parcurs același traseu, învingând în primul tur (15-8 cu turcoaica Zeynep Tuana Arslan) și pierzând în al doilea (5-15 cu americanca Zander Rhodes).

Andreea Dincă a eliminat-o în turul I pe Anna Tvardovska (Ucraina), cu 15-13, fiind învinsă în turul al doilea de Katina Proestakis (Chile), cu 15-9. Karina Liță a fost învinsă în primul tur, 8-15 cu Ana Beatriz Bulcao (Brazilia).

Ingrid Miti Bikfalvi a înfruntat-o în primul tur al tabloului pe Karina Tal, de care a dispus cu 15-12. Ingrid a eliminat-o apoi pe sârboaica Milena Zunic, cu 15-8, cedând în turul al treilea, 6-15 în fața lui Coralie Brot (Franța).

Darra Cișmaș a pierdut în primul tur la Milena Zunic (Serbia), cu 6-15. Ioana Barbu a trecut de Ecaterina Gorobet (Moldova) în primul tur (15-10), fiind apoi eliminată de Maria Ludmila Terni (Argentina), care s-a impus cu 15-4.

Clasamentul final feminin:

Loc Nume Țară
1 RHODES Zander  USA
2 FERRARI Carlotta  ITA
3T POLOZIUK Alina  UKR
3T CORBU Emilia  ROU
5 WALCZYK-KLIMASZYK Julia  POL
6 CALUGAREANU Malina  ROU
7 BROT Coralie  FRA
8 PROESTAKIS Katina  CHI
9 INOSTROZA Arantza  CHI
10 ESTEBAN Maxine Isabel  CIV
11 TERNI Maria Ludmila  ARG
12 SOPIT Olga  UKR
13 TARANENKO Anna  UKR
14 MYRONIUK Dariia  UKR
15 CAMMILLETTI Marta  ITA
16 MITI BIKFALVI Ingrid  ROU
17 ZUNIC Milena  SRB
18 PANTANETTI Benedetta  ITA
19 BORYSOVA Ahlaia  UKR
20 YEROFIEIENKO Anastasiia  UKR
21 BULCAO Ana Beatriz  BRA
22 BARBU Ioana  ROU
23 BARDES Sophie  ITA
24 CANTUCCI Gaia  SVK
25 CHENTSOVA Kateryna  UKR
26 SAVEANU Anca  ROU
27 DINCA Andreea  ROU
28 TEODORESCU Maria  ROU
29 MALE Enya  ROU
30 BUDENKO Kateryna  UKR
31 STOJANOVIC Sonja  SRB
32 MONTECINOS Lisa  CHI
33 SOPIT SVITLANA  UKR
34 VACCARINI Camilla  ITA
35 GARYFALLOU Stavroula Myrsini  GRE
36 HANZL Lilla Zsofia  HUN
37 COJOCARI Maria  MDA
38 TVARDOVSKA Anna  UKR
39 ARSLAN Zeynep Tuana  TUR
40 JENG Zi-Yin  TPE
41 ZYRIANOVA Iryna  UKR
42 KIS Lili  SWE
43 GOROBET Ecaterina  MDA
44 LITA Karina  ROU
45 ENRIGHT Irene  FIN
46 TAL Karina  ROU
47 PAVLOVIC Silvija  SRB
48 ZHAO Sinuo  CHN
49 SHYNHYRII Yuliia  UKR
50 MCLAUGHLIN Mhairi  GBR
51 CISMAS Darra  ROU
52 JOSAN Uliana-Dumitrita  MDA
53 MORGUN Nadiia  UKR
54 GORPENCHENKO Viktoriia  UKR
55 BRYZGALOVA Svitlana  UKR
56 VOVCENCO Alexandra  MDA
57 YANG Chin Man  TPE
58 ADOCH Alexandra  ROU
59 NEAGU CULEA Mara  ROU
60 MYKHALYOVA Maryna  UKR
61 KIDEMLI Ada Nur  TUR
62 HUSU Miruna  ROU
63 CHYZHYKOVA Yelyzaveta  UKR
64 COSCODAN Maria  MDA
65 GARDNER Georgia  GBR
66 RADU Paula  ROU
67 DOBRININA Uliana  MDA
68 OROSHAZI Csilla  HUN
69 MARISESCU Maya  ROU
70 CAI Haoxuan  CHN
71 PREDA Dalia  ROU
72 SUTA Diana  ROU
73 ZAHAROVA Victoria  MDA
74 OLARU Alexandra  ROU
75 TIGHINEAN Sonia  ROU
76 MACIU Amalia  ROU
77 PESCARUS Denisa  ROU
78 IUCA Maria  ROU

 

 

 

       
       
       
       
       
     

 

 

 

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Scrimă și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 14

 


Ultimele articole din categoria Scrimă: