Alex Roi, Timişoara 89ers: „E de la spiritul Timişoarei, Liberty!”

Alex Roi, un student în anul IV la Mecatronică şi Robotică, din cadrul Facultăţii de Mecanică a UPT, la doar 22 de ani căpitan al ofensivei formaţiei sale, este printre pionierii fotbalului american în Timişoara, prezent încă de la înfiinţarea echipei, în 2010. Fostă Lions, actualmente Timişoara 89ers, şi incapsulînd în denumire spiritul revoluţionar al urbei – „Liberty”, după cum s-a referit Alex, este înaintea primului meci internaţional din scurta sa istorie. Iar Roi ne-a oferit o imagine introductivă…

Timişoara 89ers la antrenament: înaintea debutului internaţional

Veniţi sîmbătă la meci, pe terenul „Textila”, din Calea Aradului? Pentru ora 14… 89ers cu Bekescsaba Raptors, în continuarea unuia de fotbal… englezesc, Dumbrăviţa cu Real Dragşina, în <D> Timiş. Fără teamă, chiar dacă nu cunoaşteţi regulamentul jocului! Şi pionierii-practicanţi ai acestui sport sunt într-un continuu proces de absorbţie de informaţii. „La pregătiri se învaţă practic şi limba engleză, pentru că nu toţi componenţii lotului o stăpînesc foarte bine. Dar prind repede, căci au nevoie. Instrucţiunile vin în engleză”, explică timişoreanul Roi, care găseşte în American Football similitudini cu sportul la panou, cu inel şi coş: „Sunt tot 4 reprize, aici a cîte 15 minute, şi la fel ca în baschet, după un anumit timp, se şi întrerup anumite faze de joc, în funcţie de reguli. Însă în American Football primele 10-12 minute vor <curge> fără întrerupere, abia apoi survenind opririle…” De fapt, Roi a făcut sport înainte de a păşi spre fotbalul american, şi anume „am fost la clubul de baschet CSS Bega, la domnul profesor Mihai Bolcu, vreme de un an şi jumătate, prin liceu, cînd am învăţat la Grigore Moisil”.

 

„Raul Siladi şi-a comandat multe cărţi de specialitate pe defense”

 

Cu toţii sunt autodidacţi, de la cei mai tineri din echipă, în vîrstă şi de 17 ani, pînă la decanul de vîrstă, la 38 de ani, un medic stomatolog din Reşiţa care se prezintă la fiecare antrenament: „Raul Siladi este antrenorul echipei pe defensivă şi are experienţă în sport, după ce 11 ani a jucat fotbal. Ne-a spus că a făcut uşor trecerea şi i-a plăcut mai mult şi pentru faptul că poate să şi lovească, fiind un sport de contact. Şi s-a axat pe defense, cum spunem noi jocului defensiv… Şi-a comandat multe cărţi de specialitate pentru jocul defensiv, a vizionat multe înregistrări, şi ne-a transmis multe aspecte pe care nu le ştiam nici noi…”

Iar 89ers îl are de anul trecut şi pe austriacul Alexander Klein, în capacitate de head-coach, antrenor care a mai înfiinţat o echipă de fotbal american şi în Ungaria, la mijlocul deceniului trecut. „Pe noi ne-a găsit la o căutare pe internet şi de atunci ne-a fost mai bine. Este aproape un an de cînd ne este antrenor”, explică Alex Roi despre fostul running-back, „cel care primeşte balonul în burtă, i se înmînează”. Fostul jucător Klein este actualul antrenor al timişorenilor, marţi seară aducînd clarificările necesare într-un ultim antrenament în sala-<balon>, cu referirile necesare la ofensivă, ţinînd de sincronizare şi procedee tehnice, sau pe defensivă, la tehnica de deplasare sau cum să se apere echipa în anumite zone.

 

„Antrenorul Klein cunoaşte bine echipele din Ungaria”

 

Adversari le vor fi maghiarii de la Bekescsaba Raptors: „Am ales această variantă pentru că antrenorul Klein cunoaşte bine echipele din Ungaria, organizate într-o Ligă Profesionistă în care cluburile contribuie cu o cotizaţie anuală, chit că evoluează fie şi în cea de-a doua divizie. Noi jucăm cu maghiarii pentru că au mai multă experienţă competiţională, şi ne vine mai uşor ca deplasare, în ideea unei reciprocităţi, să jucăm acolo. În planul iniţial am căutat şi alte echipe, de exemplu din Budapesta, dar pînă la urmă au intrat pe fir Raptors, iar ei aduc şi echipamente de teren”.

În sezonul rece, Timişoara 89ers s-a văzut nevoită să se limiteze la suprafeţe din săli-balon

Dar pînă să ajungă la ora debutului într-un joc internaţional, ba chiar la ora debutului absolut, cum e cazul pentru aproape două treimi din componenţii lotului, Roi şi cei cîţiva „pionieri” timişoreni au parcurs cîţiva paşi iniţiali: „Mai erau transmise cîteva jocuri, pe Sport1, pe EUROSport, le vizionam, iar cu unii dintre colegi am încercat să aflăm dacă există American Football prin ţările vecine şi astfel am văzut că fiinţează o echipă în Bucureşti. Pe un forum ne-am strîns mai mulţi băieţi din Timişoara, dezbătînd crearea unei echipe şi la noi, şi cred că am fost vreo 5-6 la prima întîlnire, cu o minge, să alergăm, să facem cîteva mişcări, să ne cunoaştem. Era în parcul din spate de la Usoda, încă pe zăpadă, prin martie…”

 

„… Sau de ce nu ajung toţi să şuteze, dacă tot este denumit football

 

Şi-au trecut doi ani… „În primul rînd era ceva nou pentru România, plus că sunt alte reguli pe care le-am considerat mai atractive. Asta ne-a atras către fotbalul american… Cel mai mare impact în acest sport îl are spiritul de echipă. La fiecare fază, dacă unul dintre jucători nu este 100% pentru echipă, n-ai şanse să te impui ca echipă, pentru că există un lanţ de evenimente în care totul se leagă. Pentru noi, în România, acest sport nu pare aşa de frumos, căci pare sacadat, şi nici nu se înţelege ceea ce se doreşte, de ce de exemplu doar se aruncă, de ce ajunge în braţe doar la anumiţi jucători, de ce nu toţi sunt folosiţi în toate momentele jocului sau de ce nu ajung toţi să şuteze, dacă tot este denumit football”, a mai explicat Alex Roi, continuînd: „Sunt unele reguli care sunt mai ascunse şi mai greu de ştiut, de deprins, căci sunt în funcţie de situaţia de joc – ori nu tot timpul apuci să ajungi în situaţia respectivă. Iar dacă cumva dăm de o asemenea situaţie şi nu ştim cum să o interpretăm, aşa mai creştem şi noi, ne documentăm…”

Timişoara 89ers, exersînd pe atac şi apărare

Timişoara 89ers are 38 de membri activi, care participă la antrenament: „Sunt 11 în teren, ca la fotbal, doar că se porţionează. În ofensivă joacă 11 iar în defensivă alţi 11 componenţi, asta pentru că sunt destul de multe scheme de joc, diferite, şi altfel acţionezi. Există şi o a treia porţiune, alcătuită din jucători dedicîndu-se ambelor faze şi formînd special team: intră cînd se dă startul, la degajare sau la transformare. Sunt cîţiva băieţi care se pregătesc în mod anume pentru special team: pentru a trimite balonul printre buturi şi pentru sincronizare cu cel care-i dă mingea…”

„Iar ca unul dintre obiectivele următoarelor luni pregătim din nou un eveniment de tip trial sau cum zic americanii, <try-outs>, pentru găsirea unor noi colegi”, mai adaugă Roi, sperînd odată cu jocul de sîmbătă în creşterea popularităţii acestei discipline de peste Ocean pe plan local.

 

„Chiar şi pe ploaie, fără vestiare. Ne întîlneam din plăcere…”

 

La începuturi Lions, „dar am aflat pe parcurs că există grupări denumite Lions, ori vroiam şi noi o asociaţie sportivă, aşa încît am optat pentru numele 89ers, venind de la anul Revoluţiei şi spiritul Timişoarei… Liberty”, trupa „89” s-a antrenat în sezonul rece o dată pe săptămînă, cîteodată în săli-<balon>: „Vara vom efectua mai multe antrenamente, în aer liber, pe teren, iar cei de la Textila au înţeles mai exact nevoile noastre şi ne închiriază mai ieftin. Pe cînd la săli ne luau aidoma celor de la miuţa de fotbal, dar în antrenamentele din American Football este altceva, pentru că ne mai oprim din joc, pentru a percepe aspecte tehnico-tactice. Am fost în pelerinaj şi pe terenul Tehnolemn, pe un maidan spre zona Şagului-Chişoda, chiar şi pe ploaie, fără vestiare. Ne întîlneam din plăcere…”

Cu toată pasiunea pusă în acest nou sport pentru România, „nu am putut însă participa în Campionatul Naţional, pentru că n-am avut destui jucători să facem deplasările. Eram maxim 15 ori nu poţi rezista aşa, ar trebui să ai şi pentru jocul ofensiv şi pentru cel defensiv. Din păcate…”, după cum punctează căpitanul „ofensiv” Roi. Astfel, anul trecut sezonul s-a rezumat la un duel în doi, Cluj Crusaders cu Bucharest Warriors, după ce în 2010 Timişoara Lions a evoluat în primele două jocuri dintr-un total de 3. Pe-atunci mai fiinţa şi Bucharest Predators, ca o a patra formaţie…

89ers, după cum se numeşte din vara trecută, va încerca în schimb să evolueze în 2012 în „Cupa de Vest”, cu Cluj Crusaders, ca şi anul trecut, ca o competiţie premergătoare Campionatului Naţional.

 

„Buturile s-ar putea ajusta după cele de fotbal…”

 

Iar neajunsurile „pionierilor” de pe Bega ţin în mare măsură şi de aspectele logistice: „Pentru a juca un meci oficial, e nevoie şi de arbitri care să fie cunoscători ai regulamentului, ori cei de sîmbătă vor fi din Ungaria, unde au cursuri şi seminarii. În al doilea rînd, terenul are nevoie de mai multe echipamente speciale, printre care un lanţ cu două beţe, pentru a mă exprima cît mai pe înţeles, şi care ajută la măsurarea exactă a distanţei de 10 yarzi. Într-un set de atacuri trebuie să facem aceşti 10 yarzi, iar dacă este nevoie, arbitrul măsoară cu acest dispozitiv. Apoi şi terenul trebuie trasat corespunzător, cu linii din 5 în 5 yarzi, în schimb buturile s-ar putea ajusta după cele de fotbal, prin nişte prelungiri cu tije metalice. Maghiarii vin cu indicatoarele de 10 yarzi şi cu nişte piloni speciali pentru zona unde marchezi…”, a mai explicat Alex Roi.

Scheme de joc: antrenorul în mijlocul jucătorilor de la Timişoara 89ers

Pe lîngă echipamentul necesar suprafeţei de joc de pe teren propriu, 89ers s-au lovit de problema deplasărilor. „Drumurile lungi pe care le aveam de făcut nu prea ne permiteau ca într-o aceeaşi zi să fim în alt oraş, să jucăm, şi să ne şi întoarcem. Trebuie cu înoptare. Dar nu avem finanţare şi fiecare dintre jucători are o contribuţie la bugetul echipei, pentru a ne cumpăra cele necesare. Şi la transport trebuie să dăm ceva în plus. Acum încercăm să impresionăm şi noi unii sponsori, să ne ajute cu transport, echipamente”.

 

„Cei care par mai firavi pot scăpa mai uşor de defensiva adversă”

 

În cele din urmă, esenţa este „să jucăm cît mai multe meciuri, iar sîmbătă vor fi mulţi colegi abia la primul lor joc, care înseamnă cu totul altceva. Este ceea ce avem nevoie. Pentru că antrenamentele nu conferă atmosfera jocului… Doar 12-14 am mai jucat măcar un meci”, a mai spus căpitanul ofensivei, explicînd că „majoritatea suntem timişoreni şi ca vîrstă cei mai mulţi ne regăsim între facultate şi primul job. Avem însă colegi şi din alte judeţe dar şi din alte ţări. Avem din Oradea, Miercurea Ciuc, Reşiţa, dar avem şi un coleg american… Am avut în trecut şi colegi germani şi din Camerun, majoritatea veniţi aici pentru studii…”

Iar ca o invitaţie în plus pentru a practica American Football, Alex Roi a mai explicat că gabaritul şi constituţia fizică nu sunt factori determinanţi în ceea ce priveşte profilul unui jucător: „Nu există un anumit model de jucător, ca aspect şi capacitate fizică, ci poate diferi, în funcţie de caracteristicile postului, ceea ce îl poate face atractiv multor tineri, să poată fi îmbrăţişat şi practicat… Pe cele specifice poţi fi de exemplu scund dar avem nevoie şi de băieţi peste 120 de kilograme… Şi avem mare nevoie de ei, de cei din linia I, sunt cei mai importanţi din echipă. Apoi sunt şi cei care par mai firavi dar nu contează neapărat, căci sunt foarte utili, pot scăpa mai uşor de defensiva adversă…”

Iar Timişoara 89ers au şi contul lor virtual, pe Facebook… tm89ers.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Fotbal american, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Alex Roi, Timişoara 89ers: „E de la spiritul Timişoarei, Liberty!”

  1. Iulian Pascariu spune:

    Cine a realizat acest reportaj ? Lipsit de orice gram de profesionalism.
    Un reportaj care, cu siguranta va aduce doar reclama negativa echipei.
    Sfatul meu este sa rescrieti tot reportajul sau sa il stergeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: