Universitatea de Vest găzduieşte vineri la amiază în Aula Magna conferinţa inaugurală cu titlul „Managementul obezităţii şi al riscului cardiometabolic în rândul studenţilor din centrele universitare Timişoara şi Szeged”, cu ocazia lansării unui program de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, şi avînd ca metodă pentru promovarea schimbării stilului de viaţă al studenţilor şi activitatea fizică optimă pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii si a bolilor asociate.
Proiectul pleacă de la premiza că bolile cardiometabolice (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat) sunt principalele probleme de sănătate responsabile de creşterea morbidităţii şi mortalităţii în România şi Ungaria. Prevalenţa obezităţii este mare în această zonă geografică, lucru confirmat de EuroAspire III (cel mai mare studiu epidemiologic, în prevenirea bolilor cardiovasculare în Europa), precum şi de stilul de viaţă sedentar al populaţiei în general, confirmat de către „Eurobarometrul Special 334 – Sport şi activitate fizică˝ în 2010. În acest document european se menţionează că 69% dintre români şi 53% dintre maghiari nu efectuează activităţi fizice regulate.
Lectorul Doctor Petru Mergheş, la disciplina de Educaţie Fizică şi Sport din USAMVB Timişoara şi activ implicat în activitatea sportivă universitară şi de performanţă, precum şi Lector Doctor Bogdan Almăjan-Guţă vor creiona în alocuţiunea dumnealor istoricul colaborării transfrontaliere în domeniul educaţiei fizice iar ulterior Lector Doctor Claudiu Avram va vorbi despre rolul activităţii fizice în prevenţia bolilor cardiovasculare.
Obiectivul proiectului este consolidarea cooperării transfrontaliere dintre specialiştii în prevenirea obezităţii şi afecţiunilor cardiovasculare şi metabolice din cele două zone geografice. Evaluarea prevalenţei supraponderalităţii şi a factorilor de risc cardiometabolic în rândul studenţilor din cele două centre universitare. Creşterea calităţii vieţii studenţilor prin programe care promovează schimbarea stilului de viaţă. Facilitarea dezvoltării comune în domeniul cooperării transfrontaliere dintreTimisoaraşiSzegedşi promovarea coeziunii sociale şi economice.
Ca metodă de implementare, iniţiatorii propun un program de management complex pentru 1000 de studenţi supraponderali (600 din centrul universitar Timişoara şi 400 din cel din Szeged) care implică evaluarea compoziţiei corporale şi a riscului cardiometabolic (prin determinarea următorilor parametri: greutate corporală, circumferinţa taliei, ţesutul adipos şi masa activă, aria grăsimii viscerale, raportul talie – şold, tensiune arterială, rigiditate arterială, riscul cardiovascular total şi riscul de diabet) şi intervenţii specifice asupra stilului de viaţă (obiceiuri alimentare, activitate fizică, managementul fumatului şi al stresului) în conformitate cu recomandările „Ghidului European de management al Bolilor Cardiovasculare în Practica Clinică” şi a „Ghidului European de management al diabetului, pre–diabetului şi bolilor cardiovasculare”.
Pe lângă activităţile descrise mai sus, vom organiza, de asemenea, şase seminarii educaţionale de formare (3 în Timişoara şi 3 in Szeged). Seminariile vizează modificarea stilului de viaţă,având următoarele teme: 1. Obezitatea ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare si metabolice; 2. Dieta sanatoasă, comportamente nutriţionale şi managementul stresului; 3. Activitatea fizică optimă pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii si a bolilor asociate.
Rezultate aşteptate ar fi creşterea coeziunii sociale în rândul studenţilor, dezvoltarea cunoştinţelor şi a deprinderilor unui stil de viaţă sănătos şi a celui de apartenenţă la un grup de sprijin. Urmărim de asemenea, facilitarea dezvoltării comune a cooperării transfrontaliere dintre Timisoara-Szeged, în scopul de a pune în aplicare soluţii eficiente pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi metabolice în această zonă geografică.
Echipa de implementare este din partea liderului de proiect – Universitatea de Vest din Timişoara, echipa cuprinde 10 specialişti din toate cele patru mari universităţi timişorene: Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, iar din partea partenerului maghiar – Universitatea din Szeged, participă 5 specialişti ai Facultăţii de Ştiinţe ale Sănătăţii şi Studii Sociale.