Din Germania, notiţe despre abordări ale naţiunilor occidentale în care s-a reglementat rolul pe care trebuie să îl joace statul în sprijinirea sportului profesionist şi amator

Georg Barth scrie din Bavaria despre sportul de masă, amator, care a avut parte de încercări complexe din 2020 încoace, afectată fiind şi zona organizării de concursuri pentru asemenea sportivi. Însă, după cum semnalează din Germania semnatarul rândurilor, relativ recent constituita Coaliţie a Evenimentelor Sportive de Masă (CESM) a lansat o scrisoare deschisă către Guvernul de la Bucureşti şi ministerelor Economiei şi respectiv Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cât şi celor locale (Primăria capitalei) prin care propune şi solicită o formă de ajutorare a acestui sector pentru a depăşi greutăţile cu care se confruntă.

Scrisoarea CEMS pleacă de la premisa că există o „industrie a evenimentelor sportive de masă”, iar „actorii” săi la nivel organizatoric (ONG-uri, firme şi grupuri de iniţiativă) ar trebui să aibă astfel „o sursă de venit” din activitatea pe care o desfășoară.

Există însă și o altă abordare în acest caz, una întîlnită în mai toate statele occidentale, acolo unde s-a cam reglementat rolul pe care trebuie să îl joace statul în sprijinirea sportului (profesionist şi de amatori). Acest lucru încă nu s-a întîmplat însă şi în România.

Așadar, mai peste tot, sportul pentru amatori (de masă) este preponderent o activitate benevolă, bazată pe principiile auto-guvernării și voluntariatului…

Desigur, autoritățile locale sau centrale contribuie în diverse forme la susținerea și practicarea sportului (infrastructură școlară sau comunitară, finanțări pe proiecte sau facilități fiscale, etc) dar din punct de vedere organizatoric sportul este practicat la nivelul unor cluburi sau organizaţii care nu au ca obiectiv realizarea profitului.

Scopul demersului consolidării sportului de masă are de-a face cu dezvoltarea acestor evenimente astfel încât ele să devină unele de tradiţie. Atmosfera, cadrul general, beneficiile, dezvoltarea empatiei si a capacitatii de comunicare, imbunatatirea universului personal de cunoştinţe sportive, culturale, cunoaşterea mai profundă a valorilor naţionale, sunt un motivator personal dar şi un energizant pentru a deveni un promotor la rândul tău, care să contribuie la acea creştere exponenţială a interesului pentru un proiect naţional al sporturilor de masă.

De aici vor porni şi viitorii sportivi de performanţă care au un „dar” şi pot fi performanţi pe plan naţional şi internaţional, promovând mai departe frumoasa noastră ţară, România.

În plan punctual, strict referitor la sportul popicelor dar cu titlu informativ de actualitate imediată, semnatarul rândurilor, Georg Barth, a fost apelat ieri de preşedintele EBFU – Europäischen Breitensport – Freizeitkegel Union, şi anume Harry Richter, din München, cu referire la cooptarea şi a sportivelor şi sportivilor amatori (2+2) din Buziaş, judeţul Timiş, în lotul care apoi va reprezenta naţiunea română la Campionatul European de profil de anul viitor de la Freiburg, în Germania. Deocamdată, pe listă sunt 20 în total.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Sport de masă și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = patru

 


Ultimele articole din categoria Sport de masă: