Sfaturi pentru o călătorie sigură și frumoasă cu barca gonflabilă de agrement

Concepute pentru pescuit sau pentru plimbări pe iazuri, lacuri și alte întinderi mari de ape, bărcile gonflabile reprezintă alegerea cea mai bună pentru cei care iubesc aventura, adrenalina și experiențele de neuitat. Bărcile gonflabile cu motor se folosesc din ce în ce mai des pe mare și pe cursuri de apă dulce.

Bărci gonflabile de pescuit

Cei care iubesc pescuitul și plimbarea pe apă pot folosi o barcă gonflabilă, în loc de o barcă realizată dintr-un material dur sau rigid (lemn, metal, plastic). Aceasta este mai ușor de transportat, de depozitat și mai ieftină. Are un design tradițional, o formă care poate maximiza confortul și stabilitatea.

Echipamentul necesar pentru barca gonflabilă de pescuit:

 • Vestă de salvare
 • Vâslă de rezervă
 • Geantă impermeabilă
 • Kit de reparare cu lipici, spatulă, folii speciale decupabile
 • Pompă de umflat și dezumflat barca
 • Trusă de prim ajutor, etc.

Având în vedere faptul că toate ambarcațiunile gonflabile sunt susceptibile la puncții sau perforare din cauza pietrelor colțuroase sau a ramurilor copacilor ce se ascund sub apă, este necesar întotdeauna să ai la tine un kit de reparare, o pompă și o vestă de salvare.

Bărci gonflabile cu ponton

Bărcile cu ponton sunt utilizate pentru pescuitul pe întinderi mari de ape, pe râuri, lacuri și canalele Deltei Dunării. Sunt ușor de asamblat și transportat, iar în plus manevrabilitatea lor este ridicată (prin intermediul a două vâsle). De obicei sunt folosite pentru pescuitul la muscă, au mai multe caracteristici (suporturi pentru lansete și suporturi pentru diverse accesorii). Au un cadru metalic, un scaun pentru pescar și doi cilindri plutitori cu aer. Unele bărci pot avea incorporate și două scaune detașabile.

La tuburile plutitoare gonflabile, pescarul stă cu picioarele în apă. Acestea sunt confortabile, simple, pot fi manevrate ușor în locuri greu accesibile pentru bărci mari și au costul redus. De regulă sunt folosite doar de pescarii, care sunt foarte buni înotători și care se aventurează pe lacuri, bălți, canale și râuri calme. Nu sunt recomandate în apele agitate, menținerea stabilității fiind mai dificilă din cauza greutății.

Cu o barcă kolibri ai posibilitatea de a te bucura de pescuit și recreere pe apă, fără a cheltui mulți bani. Aceasta poate fi dezumflată ușor pentru a se restrânge la o dimensiune compactă și astfel, poate fi transportată cu ușurință în călătorii.

O altă opțiune potrivită pentru timpul de agrement pe apă, respectiv pentru relaxare și pescuit, este și barca gonflabila cu podină, care este confortabilă, performantă și fiabilă. În plus, aceasta oferă un grad de siguranță ridicat.  

Bărcile gonflabile de agrement pot fi pentru 2-3 pasageri, sunt stabile și confortabile. Există și bărci gonflabile pentru 4 pasageri, care sunt mai mari și au un motor mai puternic.

Sfaturi pentru a avea o călătorie în siguranță pe apă

Utilizatorii de bărci gonflabile trebuie să țină cont de anumite reguli și sfaturi pentru a avea o călătorie în siguranță pe apă:

 • Zonele de apă unde se folosesc trebuie bine cunoscute (lacuri, canale, iazuri, râuri, bălți)
 • Trebuie de aflat dacă există curenți mari pe apă, sau vârtejuri pe ruta râului
 • Trebuie respectată distanța între bărci, baraje, pontoane
 • Nu trebuie să lipsească niciodată vesta de salvare când se navighează pe apă cu orice ambarcațiune (barcă cu vâsle sau cu motor, plută sau canoe), chiar și în anotimpul de vară
 • Nu trebuie depășită capacitatea de încărcare a bărcii
 • Nu este indicat să fie conectate două bărci între ele, pentru că sunt mai dificil de manevrat în zone cu obstacole pe apă; în cazul folosirii unui canoe este posibil ca din cauza unui obstacol (stâlpi de pod sau din cauza forței curentului) acesta să se răstoarne
 • Nu legați animalul de companie cu lesa de barcă
 • Statul în apă trebuie limitat, din cauza faptului că hipotermia poate cauza spasme musculare și tulburări ale circulației sângelui (iar asta crește riscul de înec).

Întotdeauna când se pleacă în călătorie pe râuri ce au curenți mari sau alte pericole, pescarii trebuie să fie foarte buni înotători.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Pescuit sportiv, Sport de masă, Sporturi nautice și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Pescuit sportiv: