Universităţile din Timişoara şi-au arătat încă o dată colaborarea şi determinarea prin conferinţa desfăşurată vineri în jurul orelor 12 în Aula Magna a Universității de Vest, cu ocazia lansării unui program de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, avînd drept scop “managementul obezităţii şi al riscului cardiometabolic în rândul studenţilor din centrele universitare Timişoara şi Szeged”, şi avînd ca metodă pentru promovarea schimbării stilului de viaţă al studenţilor şi activitatea fizică optimă în vederea prevenirii şi tratamentul obezităţii si a bolilor asociate
(galerie foto: Iulia Băluşă).
- Auditoriul a fost receptiv la temele prezentate
- Lector Doctor Claudiu Avram a vorbit despre rolul activităţii fizice în prevenţia bolilor cardiovasculare
- Lector Doctor Petru Mergheş, despre istoricul colaborării transfrontaliere în domeniul educaţiei fizice
- Vorbitorii au pledat pentru promovarea schimbării stilului de viaţă al studenţilor celor două universităţi prin încurajarea mişcării fizice
Evenimentul a fost coordonat de către Mihaela Oravițan, reprezentantă a Universității de Vest, care a făcut o scurtă prezentare a proiectului, obiectivele acestuia, metodele prin care se așteaptă să se atingă scopul acestei colaborări, rezultatele așteptate dar și echipa care se ocupă de acest proiect.
Pe baza unui studiu realizat înaintea implementării acestui proiect s-a dovedit că 38% dintre studenți sunt supraponderali, iar restul se încadrează în alte 3 grade de obezitate. De asemenea, 46 % dintre studenții Universității de Vest practică activități fizice ușoare. Acest proiect a fost implementat în Martie 2011 și aprobat în decembrie, iar de curînd a luat viață. Dacă activitățile propuse se desfăşoară conform planului, statisticile de mai sus se vor schimba radical, ceea ce este și interesul întregii echipe.
Cei care au susţinut proiectul în fața celor prezenți au fost Lectorul Doctor Petru Mergheş, la disciplina de Educaţie Fizică şi Sport din USAMVB Timişoara şi activ implicat în activitatea sportivă universitară şi de performanţă, Lectorul Doctor Bogdan Almăjan-Guţă, domnul Cătălin Bărnoiu și nu în ultimul rând Decanul Universităţii din Szeged.
Petru Mergheş a prezentat modalitățile prin care studenții pot face sport precum și bazele sportive în cadrul cărora studenții dar și profesorii universităţii au acces gratuit. Cele două baze sunt dotate cu teren de fotbal, tenis dar şi bazin, vorbitorul arătând și imagini cu acestea.
Decanul Universității din Szeged s-a referit la unitatea de învăţămînt superior maghiară, prezentîndu-i departamentele sale şi modul cum se desfășoară activitățile dar şi perspectiva asupra acestui proiect, susţinând toate acestea și cu imagini și date exacte.
Bogdan Almăjan-Guță a vorbit despre un proiect asemănător care a avut mare succes, fiind constituit din activități sportive dar și concursuri de fotbal, tenis, desfășurate atît la Timișoara cît și la Szeged. Au fost prezentate și imagini de la aceste concursuri iar rezultatele acelui proiect au fost cele aşteptate de întreaga echipă. Pe baza acestor argumente, vorbitorul s-a declarat încrezător că și acest proiect va avea succesul așteptat.
Fiecare dintre cei invitați să vorbească despre acest proiect au fost foarte bine pregătiţi, în sensul că şi-au susţinut ideile în mod argumentat, atmosfera fiind una relaxantă atît pentru cei care au vorbit cît și pentru auditoriu.