Federaţia Română de Gimnastică a ridicat cortina noului sezon al întrecerilor interne cu etapa I a Campionatului Naţional individual şi pe echipe de gimnastică artistică ale junioarelor III şi II, organizate în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, unde s-a putut remarca numărul în vădită scădere al formaţiilor de la o categorie juvenilă de vârstă la alta, în medie zece la nivelele inferioare, în medie doar cinci la cele superioare.
Cele mai numeroase, unsprezece, s-au reunit la Timişoara în concursul pe echipe la nivelul 6 al junioarelor III, în fruntea ierarhiei cu Dinamo Bucureşti, cu 186,960 puncte, urmat de SCM Bacău iar pe a treia treaptă a podiumului gruparea localnică CSŞ1 Timişoara, cu 176,522 puncte, devansând CSM Focşani, pe patru cu 174,860p.
Gazdele contând pe Alexandra Voican, Iulia Nicoleta Mişca şi Karina-Ioana Meszaroş.
LPS Cetate Deva, Petrolul Ploieşti, CSŞ1 Constanţa – II, CSŞ2 Bucureşti, CSŞ1 Constanţa – I, CSŞ Viitorul Cluj şi ACS Phoenix Gymnastics Academy Târgovişte s-au situat în această ordine în continuarea clasamentului junioarelor III la nivelul 6.
Tot în cadrul categoriei gimnastelor junioare III, dar la Nivelul 7, gazda CSŞ1 Timişoara a înregistrat cel mai mare punctaj dintre cele nouă echipe participante în concurs, 190,700, devansând CS Petrolul Ploieşti (177,200p), urmat de CSŞ Bârlad cu 174,700.
Gimnastele timişorence fiind Katia Turc, Sara Ciocani, Alessia Bujdoso şi Teodora-Cattaleya Vrâncuţ.
SCM Deva, ACS Phoenix Târgovişte, LPS Cetate Deva, CSŞ1 Constanţa, CSŞ2 Bucureşti şi CSŞ Viitorul Cluj completând ordinea ierarhică, iar gruparea Clubului Sportiv Şcolar Numărul 1 Timişoara numărându-se aşadar între cele 7 reprezentate la ambele nivele de vârstă ale junioarelor III.
Cu menţiunea că formaţii din nouă localităţi s-au aliniat la startul întrecerii gimnastelor junioare III de la nivelul şase respectiv din opt oraşe la Nivelul 7.
Diferenţe însă izbitoare ca participare mai rarefiată la concursurile pe echipe de junioare mai mari, II, doar 6 la Nivelul 5 de vârstă şi chiar numai şi numai patru la Nivelul 4.
CS Dinamo impunându-se „strâns” în faţa lui LPS Cetate Deva, urmată pe podiumul Nivelului 5 de CSM Arad, iar în continuare de CSŞ Viitorul Cluj, Petrolul Ploieşti şi CSŞ Focşani.
LPS Cetate Deva a dominat podiumul Nivelului 4, ocupând poziţiile 1 şi 3, iar CS Dinamo Bucureşti treapta secundă, doar Farul / CSŞ Constanţa mai participând în respectiva probă a etapei I „Naţionale” din Banat.
Unde s-au disputat şi întrecerile individuale, cu 51 de micuţe gimnaste ale stilului artistic concurând la Nivelul 7 de vârstă iar Sara Ciocani de la CSŞ1 Timişoara triumfând prin a domina podiumul acaparat de localnice, tot de la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1, şi-anume Katia Turc şi Alessia Bujdoso.
Sara Ioana Buturugă de la CSŞ Focşani şi Jessica-Sara Motrea de la CSM Arad au fost cele mai bine clasate gimnaste de la alte cluburi din ţară în imediata apropiere a podiumului, dar o altă sportivă de la CSŞ1 Timişoara a completat sextetul fruntaş, Teodora-Cattaleya Vrâncuţ.
Şi la Nivelul 6 al junioarelor III s-a impus la individual o gimnastă de la CSŞ1 Timişoara, Alexandra Voican, cu 65,475 puncte, în faţa Timeei Maria Gâdea de la Dinamo cu 65,250p.
Iar gimnaste de la SCM Bacău, CSM Arad, din nou Dinamo şi LPS Cetate Deva au completat sextetul fruntaş al probei cu 54 de concurente, cele mai numeroase.
Sita cerne însă de la o categorie, a junioarelor III, la cele mai mari, 32 în concurs la Nivelul 5 şi chiar 23 la Nivelul 4.
Arădeanca Natalia Ştefania Kapca, de la CSM, învingând la Nivelul 5 cu 64,250 puncte, Daria Gabriela Iancu de la LPS Cetate culegând 64 iar Maya Elena Hreniuc, tot de la CSM Arad, 63,825 puncte. Dinamovistele Matei şi Croitoru plasându-se în imediata apropiere a podiumului.
La Nivelul 4, Cătălina Sophia Ciocade de la LPS Cetate Deva a câştigat concursul individual, urmată pe podium de colegele de lot Ecaterina Marina Căldărariu şi Miriam Giuşcă, iar dinamovista Grunevici a patra, însă şi alte gimnaste de la LPS Cetate între primele opt clasate, şi anume Huţupaşu, Ion Corduneanu şi Dincă, pe treapta a şasea urcând Lelita, de la CSM Arad.
FRG – for naţional al gimnasticii, şi CSŞ1 Timişoara – club local cu secţie de profil rezervată gimnasticii artistice, reprezentată la două nivele de vârstă în probele pe echipe respectiv individuale, au căzut însă la braţ şi cu buf la capitolul organizatoric referitor la anunţarea publicaţiei sportive despre desfăşurătorul programului prevăzut.
Corigenţă din partea organizatorilor în ceea ce priveşte comunicarea şi diseminarea informaţiilor în ideea promovării evenimentului, mai ales în condiţiile în care se raporta sectorului juvenil.
Ceea ce nu miră totuşi deloc, ţinând cont de nivelul scăzut al conştiinţei celor care ar trebui să exerseze asemenea reflexe la modul curent, prea puţin fiind însă responsabilizaţi şi automotivaţi pe liniile unor asemenea aspecte în activitatea lor.
Li s-ar şi cere însă prea mult prin a se apela la un nivel mai elevat al conştiinţei spirituale, care le-ar servi bineînţeles indirect în planul mentalităţii şi responsabilităţii, greu fiind însă de perceput corelaţia existentă în acest sens în importanţa sa. Dimpotrivă, nefiind exclus ca la citirea unor asemenea rânduri „comunicatorilor” să li se pară cu totul abstracte şi fără noimă.
Aşa încât tot ceea ce li se poate spune e un „Somn lin şi-uşor!” Dar şi-o zi viitoare tot „pe pilot automat”. Nivel la care pot „opera”.
Şi întreţine iluzia „Transparenţei” invocate chiar pe frontispiciul site-ului frgimnastica.com al Federaţiei Române de Gimnastică.