Hocheist arestat sub suspiciunea uciderii prin imprudenţă în cazul morţii oponentului de pe urma loviturii la gât cu lama patinei, etichetată iniţial de clubul la care juca decedatul ca fiind doar „un accident ciudat”

Într-o desensibilizare cât se poate de evidentă şi lugubră a omenirii, punând tot mai mult şablonat şi clişeizat problema dispariţiei atâtor semeni printr-un standard limbaj de lemn lansat în spaţiul public aproape ca şi cum nimic deosebit nu s-ar fi întâmplat, de exemplu în cazul nenumăratelor decese ca efect advers dovedit şi astfel specific stipulat al aşa-zisei „vaccinări sigure şi eficiente” – cauză ce nici nu este de regulă pomenită deloc măcar în treacăt, un club de hochei pe gheaţă din liga britanică a etichetat iniţial moartea propriului jucător nord-american Adam Johnson ca fiind de pe urma unui „accident ciudat” pe suprafaţa de joc în timpul meciului, mult mai mult însă decât atât prin prisma arestării marţi a adversarului care l-a vătămat fatal, dat fiind decesul survenit în spital, sub suspiciunea uciderii prin imprudenţă, ca urmare a loviturii la gât cu lama patinei. Aducătoare de moarte. 

Iar nu clubul la care era legitimat hocheistul ridicând patina nefiresc de înalt şi într-o mişcare şi mai nefirească, şi anume Sheffield Steelers, a catalogat lovirea ca fiind un „accident ciudat”, ci tocmai gruparea pentru care juca cel decedat, Adam Johnson, fost în National Hockey League (NHL) şi preluat de Nottingham Panthers abia din august.   

Seara de 28 octombrie fiindu-i fatală pe gheaţa oponenţilor din Sheffield, în faţa a circa 8.000 de spectatori printre care şi viitoarea sa soţie, tânără care ulterior a găsit în locuinţa în care trăiau un inel de logodnă pe care cel plecat la îngeri era pe cale de a i-l înmâna, totodată şi sub ochii tatălui său, care viziona de acasă întâlnirea difuzată în direct, în SUA, în Minnesota, de unde se trăgea sportivul în vârstă de 29 de ani.     

Iată însă că n-ar fi vorba strict despre un „accident ciudat”, precum s-a referit clubul la care era legitimat cel decedat, examinarea post-mortem confirmând că a survenit ca urmare a unei lovituri fatale la gât, South Yorkshire Police procedând la arestarea adversarului de la Sheffield Steelers, Matt Petgrave, un canadian în vârstă de 31 de ani trecut în ultimul deceniu şi jumătate pe la peste 12 cluburi din 8 ligi desfăşurate în 5 ţări diferite, din 2017 devenit profesionist şi având oarecare antecedente care „transpiră” la suprafaţă, eliminat fiind în partide anterioare, dar chiar şi autor al unei manevre similare celei din care a rezultat moartea lui Johnson, descoperită conform unei înregistrări video al unui meci din urmă cu circa 10 ani. 

Nemaifiind eliminat odată imediat întrerupt şi abandonat la scorul de 2-1 în favoarea gazdelor din Sheffield jocul din Challenge Cup fatal mai tânărului adversar din SUA, căruia i s-au acordat îngrijiri medicale pe gheaţă, înconjurat fiind într-un „zid uman” de către coechipierii de la Panthers, dar şi cu viitoarea sa soţie pe gheaţă, coborâtă din tribune.  

De fapt, comunicatul poliţienesc anunţând arestarea lui Petgrave a semnalat că „am efectuat investigaţii extinse pentru a pune cap la cap evenimentele ce au dus la pierderea lui Adam în aceste circumstanţe fără precedent. Am discutat cu experţi de o înaltă specializare în domeniu pentru a ne asista în investigaţiile noastre şi continuăm să colaborăm îndeaproape cu departamentul de sănătate şi siguranţă al Consiliului Local Sheffield, care susţine investigaţia în derulare.”

Şi nu doar că au ieşit la iveală eliminările înregistrate în trecut de mai experimentatul fundaş, ba chiar şi înregistrarea video a unei manevre similare pe care o efectua în joc, de astă dată ridicând patina absolut nefiresc de înalt şi într-o mişcare de pendulare deloc necesară spre mai tânărul Johnson, în condiţiile în care nici nu erau oponenţi direcţi în lupta pentru puc, aflat în apropiere, ci s-au înmulţit şi remarcile unor cunoscători din fenomen în defavoarea loviturii aplicate de către Petgrave.  

Căci „moartea lui Adam a declanşat o undă de şoc prin multe comunităţi, de la localnicii din Sheffield spre rândurile fanilor hocheiului pe gheaţă din jurul lumii.”

Un compatriot al fundaşului care a aplicat lovitura fatală, şi anume cunoscutul fost jucător Sean Avery, întrebându-se dacă „băiatul a efectuat o mişcare ce a fost foarte neortodoxă? Să cred că a încercat să aibă un oarecare contact? Absolut!... Dar să cred că s-a trezit de dimineaţă spunându-şi azi am să omor pe cineva? Nu.”

Nu l-a cruţat pe canadianul de culoare nici Jesse Watters, prezentator Fox catalogându-l ca fiind un jucător „murdar” şi apreciind că lovitura a adus cu o „crimă”, un alt ex-hocheist, Chris Therien, scriind pe social media că „a arătat intenţionat. A fost o lovitură de Kung fu. Ochii nu mă păcălesc şi mint încât să greşesc.”

Fie şi-aşa, canadianul de culoare adus de Steelers de la clubul ceh HC Dinamo Pardubice, unde ajungea de la cel slovac HIK Spisska Nova Ves, a fost totuşi aplaudat la scenă deschisă în picioare de întreaga asistenţă cu ocazia primului meci jucat de către cei din Sheffield după tragedia de pe propriul teren, catalogată nu doar de Nottingham Panthers ca fiind doar „un accident ciudat”, ci şi de către EIHA, asociaţia ligii engleze de hochei pe gheaţă.

Iar apropo de partidele următoare celei a tragediei de la Sheffield, tot Steelers întâlneşte în Elite League pe Belfast Giants, cu nimeni altul decât ex-goalkeeper-ul ceh Petr Cech în poartă, preluat de nord-irlandezi sub formă de împrumut de la secund divizionara Oxford City Stars, la care deţinătorul a 124 de selecţii în naţionala de fotbal a ţării central europene a ajuns după legitimări pe gheaţă şi la Guildford Phoenix respectiv Chelmsford Chieftains, în urma agăţării bocancilor în cui în 2019. Cariera lui Cech fiind legată în special de cele 11 sezoane jucate la Chelsea Londra, urmate de alte 4 la concitadina Arsenal. 

Tare mică-i lumea, fostul fotbalist acum în vârstă de 41 de ani ajungând să dea ochi cu formaţia în care evoluează canadianul ce l-a lovit fatal la gât pe hocheistul oponent din SUA, Adam Johnson – cel decedat, chiar jucând în National Hockey League (NHL), cu 13 apariţii pentru Pittsburgh Penguins, de unde se transfera în SHL pentru sezonul 2020-21, iar din Suedia înapoi peste Atlantic, la Ontario Reign şi Leigh Valley Phantoms, în American Hockey League. De unde Johnson revenea pe bătrânul continent, la Augsburger Panther, alegând în august alte… „pantere”, din Nottingham, în al căror echipament şi-a dat suflarea. 

Decesul său readucând pe tapet solicitările de pe margine de introducere a utilizării obligatorii a apărătorilor de gât în hocheiul pe gheaţă, Elite Ice Hockey League (EIHL) anunţând că nu va include în regulament obligativitatea purtării lor dar o va „încuraja cu tărie” la adresa jucătorilor şi oficialilor. Alt organism, English Ice Hockey Association, care are în grijă activitatea hocheiului pe gheaţă din Albion cu excepţia Elite League, prima divizie, semnala în prealabil că apărătorile la gât vor fi obligatorii din 2024.

În tot cazul, numele celui care a aplicat lovitura dovedindu-se a fi fatală nici n-a mai prea fost treptat deloc menţionat în consemnările publicate odată cu scurgerea timpul după tragedia de la Sheffield, şi te poţi doar întreba în „corectitudinea politică” a zilelor noastre dacă s-ar fi procedat oare la fel în cazul în care nu canadianul de culoare i-ar fi tăiat oponentului gâtul cu lama patinei, ci mai tânărul alb caucazian din Minnesota, mort în urma rănii de la tâiş. S-ar fi întreţinut cel mai probabil un circ mediatic de nedescris, în care sportivul alb ar fi fost demonizat, dar aşa, fiind victima iar cel de culoare agresorul, s-a luat-o mai încet cu pianul pe scări.   

 
 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Sporturi de iarnă și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 18

 


Ultimele articole din categoria Sporturi de iarnă: