Campioana ACS Dumbrăvița răstoarnă finala cu exact același 5-1 în retur iar titlul încă nu se acordă. Balanța, în mâna Consiliului Director FRTM

Campioana în exercițiu ACS Dumbrăvița și-a făcut astăzi dreptate prin fapte, la masa de joc, în revanșa finalei Superligii naționale feminine de tenis de masă pe echipe de seniori, dovedind printr-un 5-1 fără drept de apel în dauna Farului Constanța, de astă dată fără Elizabeta Samara și Cristina Hîrîci, care ar fi raportul valoric real între pretendentele la titlu pe 2015, după ce dobrogencele se impuneau în manșa I de la malul mării, la începutul lunii, cu același 5-1, dar beneficiind aproape peste noapte de cooptarea româncelor proaspăt medaliate pe podiumul campionatului Turciei. Diferența tur-retur e așadar doar la seturi, în ciuda neprincipialului avantaj pe care și l-a indus Farul, însă ar putea fi de fapt făcută de decizia Consiliului Director al Federației Române de Tenis de Masă, în baza contestației pe drept înaintate de gruparea timișeană.

Campioana națională en-titre ACS Dumbrăvița a dovedit duminică dimineață, la ultima sa apariție în sezonul 2014/15 al Superligii feminine, ceea a ce reconfirmat cu fiecare triumf repurtat de-a lungul acestei întregi campanii, până la întâiul eșec din manșa tur a finalei, unul controversat, la Constanța, și anume că a fost o merituoasă deținătoare a titlului pe țară, pe care, nu doar în plan moral, dar și sportiv, ar merita cu prisosință să-l păstreze.

Și puțin a lipsit astăzi în returul din Banat ca dumbrăvițencele să se impună la meciuri chiar la zero, ceea ce ar fi curmat absolut orice alte eventuale comentarii, ca o dovadă în plus a decalajului dintre cele două grupări feminine în baza loturilor aliniate pe parcursul sezonului, și nu cu cooptări de ultimă oră, de peste hotare.

Mai exact, unicul eșec l-a înregistrat Mihaela Dospina în fața Olgăi Blizneț, sportivă din Republica Moldova, cu 1-3 la seturi, dar și acesta conturat abia pe finaluri de set, la 9. ”Cu mai multă încredere în forțele ei și fără acea presiune psihologică sub care s-au regăsit sportivele noastre, în încercarea Dumbrăviței de a surmonta handicapul de 1-5 din tur, ar fi putut să fie chiar 5-0 la partide”, a explicat profesoara Nicoleta Huszar, antrenor coordonator al grupării de tenis de masă pe care a elevat-o în 2014 la statutul de campioană a României dar și președinte al clubului.

În rest, victorii pe linie ale gazdelor, unele chiar fără set pierdut: Mihaela Dospina – Alina Zaharia 3-2, Andreea Zanfir – Bianca Crișan 3-0, Adina Diaconu – Olga Blizneț 3-2, Andreea Zanfir – Alina Zaharia 3-1, apoi sus amintitul Mihaela Dospina – Olga Blizneț 1-3 și Adina Diaconu – Bianca Crișan 3-0.

Așa încât, după ce fiecare formație gazdă și-a valorificat avantajul terenului propriu cu același 5-1 la partide, intră în calcul setaverajul, favorabil Farului, însă titlul național, spre deosebire de procedura din sezonul trecut, n-a fost decernat în urma returului de astăzi, ceea ce conferă indicii că va fi decis la ”masa verde”, în baza contestației înaintate de timișence cu ocazia manșei I, pe seama utilizării neregulamentare de căre Farul a două proaspete clasate pe podium în campionatul Turciei.

Nicoleta Huszar, antrenoarea campioanei în exercițiu, a explicat în acest sens: ” Într-un fel, va conta foarte mult contestația depusă, și trebuia să ne apărăm dreptul și munca, punând în vigoare litera regulamentului, bun, rău, dar care trebuie respectat. Noi am dovedit prin parcursul fără înfrângere de-a lungul întregului sezon că nu întâmplător am cucerit titlul și ne-am apărat șansele cu lotul pe care l-am anunțat și înscris în competiție, ori dacă evidențele indică o anumită stare de fapt, unii ar trebui să plece capul și să o recunoască”.

”Contestația este pe rol și așteptăm hotărârea Consiliului Director, după ce Comisia Tehnică și-a dat verdictul și a ne-a dat câștig de cauză, și anume că s-a procedat incorect. Dacă decizia Consiliului va fi nefavorabilă nouă, vom merge însă mai departe deoarece noi, la Dumbrăvița, susținem cu tărie că nu a fost regulamentară înscrierea sportivelor pe final de campionat, căci nimic în acest sens nu este înscris pe site-ul federal ca fiind regulamentar. Atât dorim, să se facă lumină și dreptate, și ar trebui să se țină cont și de sportivitate, nu doar de obținerea unui titlu de campioană, căci așa putea proceda oricine, și Bistrița ori Iașiul puteau să-și facă astfel calculele, și n-au făcut-o”, a mai spus profesoara Huszar.

După ce a contribuit decisiv la triumful Farului în manșa I, Elizabeta Samara a jucat pentru România la Baku, la prima ediție a European Games, ”tricolorele” fiind eliminate la primul hop, cu 1-3, de Suedia, campioana Turciei cu Fenerbahce cedând în fața Matildei Ekholm, cu 8-11, 7-11, 6-11. Samara se revanșa în fața scandinavei în turul secund al întrecerii individuale din Azerbaijan, cu 4-2 la seturi, dar era eliminată apoi în faza a III-a, cu 3-4, de Li Qian, reprezentând Polonia. Titlul feminin în proba individuală a fost adjudecat de Li Jiao, sub steagul Olandei, într-o finală cu Li Jie, jucând pentru aceeași țară, pe 3 urcând Melek Hu, în contul Turciei. Pe echipe, podiumul la fete a fost ocupat la Jocurile Europene de Germania, Olanda și Cehia, iar la masculin de Portugalia, Franța și Austria, lusitanii impunându-se la prima apariție în fața României, cu 3-1.

În sistemul juvenil, Daniel Moldovan a urcat între primii 8 pe țară atât la simplu cât și la dublu și dublu mixt, în Campionatul Național de juniori III ținut tot la Constanța puțin după meciul tur al Superligii feminine de senioare.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Tenis de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = cincizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Tenis de masă: